Aukelyn Allary is de nieuwe directeur van cultuurcentrum de Brouckere

Ze is getrouwd, moeder van twee jonge kinderen en net 30 geworden. En nu zet ze professioneel een grote stap. Aukelyn Allary uit Rumbeke wordt vanaf half september de nieuwe directeur van het cultuurcentrum de Brouckere. Ze kwam volgens schepen van Cultuur Lieselotte Denolf met vlag en wimpel als beste uit het examen. Ze volgt Karien Bardoel op, die sinds eind 2007 waarnemend directeur van het cultuurcentrum is geweest en met toewijding die taak heeft vervuld. “Ik sta te popelen om erin te vliegen”, zegt Aukelyn.

Van links naar rechts schepen van Personeel Paul Dieryckx, de nieuwe directeur van het cultuurcentrum de Brouckere Aukelyn Allary, haar voorgangster Karien Bardoel en schepen van Cultuur Lieselotte Denolf. © foto JS

Karien (57) neemt overigens geen afscheid van het cultuurcentrum. Ze blijft halftijds in dienst en zal samen met de nieuwe directeur en met cultuurfunctionaris Sofie De Clercq (38) mee voor de programmatie zorgen. Karien had een tijdje geleden zelf aangegeven dat ze na al die drukke jaren eindelijk wat stoom wou aflaten.

Circus als stokpaardje

Aukelyn is getrouwd met Simon Princen. Ze hebben twee dochtertjes, Anna (2) en Lucie (1). “Ik ken Torhout van zijn befaamde mosterd en van het werk van Simon”, zegt ze. “Hij is er drie jaar leraar geschiedenis aan het KTA Eureka geweest. Maar voor de rest zal ik de stad nog moeten ontdekken. Via mijn job aan het cultuurcentrum moet dat snel lukken. Ik ben van plan om zoveel mogelijk met de fiets naar Torhout te komen, dan doe ik wat sport. Want voor de rest bestaat mijn vrije tijd hoofdzakelijk uit activiteiten in de culturele branche. Zo lees ik heel graag en veel. Met mijn e-reader. Overigens: zelfs al vind ik een boek niet veel soeps, toch lees ik het uit. Ik wil het einde kennen. Dat is een trekje van me.”

Aukelyn heeft muzikale aanleg. Ze speelt al jaren accordeon en ook af en toe piano. En ze is dol op circus. Een passie die ze van haar vader Koen geërfd heeft. Als directeur van het in Gent gevestigde Vlaams Centrum voor Circuskunsten gaf hij zijn dochter de microbe door. Na tien jaar laat hij dat directeurschap nu schieten en focust zich volledig op zijn rol als artistiek coördinator van het circusfestival PERPLX in Marke.

“Van jongs af ademde alles bij ons thuis cultuur”, zegt Aukelyn. “Ik kreeg het dus écht wel met de paplepel mee. Mijn vader is lang cultuurfunctionaris in Roeselare geweest en stond destijds mee aan de wieg van het cultuurcentrum De Spil in die stad. Ik heb trouwens zelf korte tijd in De Spil gewerkt, maar de voorbije vijf jaar ben ik in het Cultuurcentrum Brugge programma-assistent circus en muziek geweest, plus projectbegeleider van de jongerenwerking aMAZe.”

Aukelyn heeft eerst in Gent sociaal-cultureel werk gestudeerd en heeft daarna aan de VUB in Brussel ook nog het masterdiploma in de agogische wetenschappen behaald. Jeugd en cultuur zijn belangrijk voor haar en circus is en blijft haar stokpaardje. “Haar unieke profiel sprak ons direct aan”, aldus schepen Denolf. “Toen ze in het examen bovendien met kop en schouders boven de rest uitstak, waren we daar heel blij mee. Een cultuurcentrum lokt gemiddeld een wat ouder publiek en dus is de komst van een 30-jarige directeur met frisse ideeën een weldaad. We zien er opportuniteiten in en kijken uit naar een vlotte samenwerking.”

Snel half september

“Ik heb de voorbije vijf jaar geen enkele keer voor een andere job gesolliciteerd”, aldus Aukelyn. “Ik keek niet uit naar nieuw werk. Maar toen ik de vacature voor het cultuurcentrum in Torhout zag, was ik er onmiddellijk enthousiast voor. Ik had nooit kunnen denken dat ik de job ook effectief zou krijgen. Nu het zover is, ben ik uiteraard gelukkig.”

“Welke weg ik met de programmatie van het cc de Brouckere uit wil? Daar kan en wil ik nog niets over zeggen. Eerst wil ik de werking leren kennen en pas daarna eigen accenten leggen. Het is allemaal nieuw voor mij en ik moet de tijd nemen om iedereen te leren kennen en me in te werken. Maar laat er geen twijfel over bestaan: ik kijk er enorm naar uit. Het kan voor mij niet snel genoeg half september zijn.”

In het cultuurcentrum zijn, dan nog los van de vrijwilligers, een vijftiental mensen aan de slag. Aukelyn komt uiteraard aan het hoofd van dat team. De komende weken zal Karien Bardoel ervoor zorgen dat de aflossing van de wacht zo soepel mogelijk kan gebeuren. “Ik wil Karien bedanken voor al die jaren van grote inzet voor het cultuurcentrum”, zegt Lieselotte Denolf. “We zijn blij dat ze halftijds in dienst blijft.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.