Audrey Hepburn brengt Brugge tot leven in The Nun’s Story

Eén zendt vandaag The Nun’s Story uit, een film met Audrey Hepburn die werd opgenomen in Brugge, gebaseerd op het levensverhaal van een, jawel, West-Vlaamse verpleegster.

Audrey Hepburn als moedige non in The Nun’s Story. (GF)

The Nun’s Story, een film uit 1959, is gebaseerd op het gelijknamige boek dat op zijn beurt dan weer gebaseerd is op het verhaal van Marie Louise Habets, een Belgische non die geboren was in Egem. Zij trok naar het klooster in Gent, maar kwam later ook terecht in Congo. Ze stierf trouwens in 1986.

De film, met Audrey Hepburn als leading lady, was indertijd een serieus kassucces. Met een budget van 3,5 miljoen dollar, slaagden ze erin het viervoudige eruit te halen. Het was overigens één van de meest succesvolle films van Hepburn en naar eigen zeggen ook één van haar lievelingsprenten. Een deel van de opnames gebeurden aan de Sint-Annarei in Brugge.

Het verhaal? In het Brugge van 1920 wil Gabrielle, de dochter van de bekende chirrug Van der Mal, naar het klooster. Van der Mal probeert zijn dochter dat plan aanvankelijk uit het hoofd te praten, maar moet haar tenslotte haar zin geven. Na haar noviciaat studeert Gabrielle, nu zuster Luke, tropische geneeskunde en vertrekt na het beëindigen van haar studies naar Congo. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt ze terug naar België gestuurd, dat door de Duitsers bezet is. Het oorlogsgeweld en de dood van haar vader aan de hand van nazi’s doet haar kiezen voor het verzet…

Regisseur Zinneman haalde met The Nun’s Story acht Oscarnominaties binnen. Hij blikte overigens nog andere toppers in, zoals High Noon, From Here to Eternity en The Day of the Jackal. Pittig detail: Zinneman heeft de verpleegster Habets, rond wie het verhaal oorspronkelijk draaide, ontmoet tijdens de opnames. Later, toen Hepburn een zwaar ongeval had met een paard, hielp Habets haar zelfs revalideren. En wat weinig mensen weten: Hepburn, die overleed in 1993, was overigens van ons land afkomstig. Ze werd immers geboren in Brussel.

The Nun’s Story, op zondag 8 juni om 13.30 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.