Arthousebioscoop Lumière viert twintigste verjaardag met opening vierde cinemazaal

© Benny Proot
Redactie KW

Volgende week bestaat Cinema Lumière twintig jaar en dat viert de Brugse arthousebioscoop met de opening van een vierde zaal.

Bij haar aanstelling als nieuwe verantwoordelijke van Cinema Lumière in de lente van 2011 kondigde Elsie Roose al de opening van een vierde zaal aan. Pas vijfeneenhalf jaar (!) later is die zaal er. “Toch is dit de eerste nieuwe zaal in het circuit van arthouse-stadsbioscopen in tien jaar”, stelt Jan De Clercq (58), founding father van Cinema Lumière. “In Leuven doet het kunstencentrum Stuk ook vijf jaar over de bouw van twee zalen. Dat het bij ons zolang aansleepte, heeft te maken met de plannen voor de ingrijpende facelift die De Republiek zal ondergaan, die mede gehypothekeerd werd door de juridische problemen met de vorige uitbaters van het café.”

In het café, nog steeds één van dé places to be van uitgaans-Brugge, heeft De Republiek de touwtjes opnieuw in eigen handen. Met Bart Geernaert aan het commando zou er nog dit najaar een aanvang genomen moeten worden om een heuse culturele stadsrepubliek te creëren aan Sint-Jakobs. “Bart verricht uitstekend werk. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat hij gestalte zal geven aan de culturele opwaardering van dit gebouw en de omgeving”, zegt De Clercq.

De nieuwe, vierde Lumière-zaal, die zich in de voormalige foyer van De Republiek bevindt en een investering van 150.000 euro vergde, biedt plaats aan 45 cinefielen. Hierdoor groeit de totale capaciteit van de arthousebioscoop tot alles samen 355 zitjes.

Jan De Clercq: “We hebben deze zaal gebouwd om ons publiek voldoende kansen te bieden om in de filmmaanden september tot april de overload aan films te komen bekijken op tijdstippen dat zij dit wensen. Dankzij de nieuwe zaal zullen we niet alleen nog meer films kunnen programmeren, maar ze ook goede uren geven. Dit moet ons in staat stellen de kern van ons publiek te behouden. Door de ontwikkelingen op digitaal vlak is het cinemagebeuren helemaal gewijzigd ten opzichte van twintig jaar geleden. Vandaag is het meer ingebed in het uitgaansleven. Mensen kijken naar tv-reeksen op Netflix en naar films op Proximus. Voor sommige films trekken ze evenwel nog graag naar de bioscoop. Ook vandaag blijft cinema immers een sociaal gebeuren.”

Vorig jaar klokte Cinema Lumière volgens De Clercq af op 62.000 bezoekers. Met de opening van de vierde zaal hoopt hij 20 procent meer publiek te lokken. De voorbije jaren investeerde Lumière in de digitalisering van zijn zalen. Het pelliculetijdperk is ook hier ten einde gelopen. De arthousebioscoop in de Sint-Jakobsstraat is nog goed voor vijf procent van de Lumière Groep.

(svv)

Het volledige interview met Jan De Clercq lees je deze week in het Brugsch Handelsblad.

>> www.lumiere.be