Arne en Birger stellen werk overleden vader tentoon: “Papa zou heel trots zijn”

De kinderen van Jaques Bruynseraede eren hun vader 6 jaar na zijn overleden. V.l.n.r.: Arne, Birger, Andel en Margo Bruynseraede. © Davy Coghe
Redactie KW

De zonen van de Brugse aquarellist Jacques Bruynseraede eren hun vader met een tentoonstelling in de galerij van BNP Paribas Fortis in de Vlamingstraat. Birger (42) en Arne (51) vervullen zo de droom van de in 2013 overleden schilder. “Dit zou enorm veel voor hem betekenen”, zijn ze het erover eens.

De bekende Brugse aquarellist Jacques Bruynseraede zag het levenslicht toen de Tweede Wereldoorlog op zijn eind liep. Hij studeerde aan de stedelijke academiën van Brugge en Gent. Tijdens zijn studies architectuur ontstond de kriebel voor een leven als artiest. Jacques specialiseerde zich in de kunst van het aquarelschilderen. Al op jonge leeftijd won hij verschillende prijzen en werd zijn werk geëxposeerd over de hele wereld. “Papa heeft een mooi stukje van de wereld gezien. Hij nam altijd zijn aquareldoos en stoeltje mee”, vertelt Arne (51), de oudste van Jacques’ twee zonen.

Kleurrijk

“Als hij een interessant plaatsje vond, ging hij dat op papier zetten. En op reis verkocht hij ook dikwijls zijn werkjes ter plaatse. Vader had een enorme aantrekkingskracht. Mensen kwamen altijd in groepjes rond hem staan. Een keer heeft hij een hele reis terugverdiend met schilderijen die hij ter plaatse maakte”, herinnert Arne zich nog.

Papa wou nog één keer een ‘rel’ organiseren in Brugge met zijn aquarellen

De aquarellist werd een graag gezien en kleurrijk figuur in kunstmiddens als stichter van de Vlaamse aquarellenschool. De Bruggeling werkte ook als controleur van militaire gebouwen en baatte een tijd Bistro Terrastje in zijn geboortestad uit. “Vader was een levensgenieter en hield er een Bourgondische levenswijze op na. Hij hield ervan om onder de mensen te komen”, vertelt Birger (42). Ondanks zijn sociale aard besloot de kunstenaar om zich toch terug te trekken op een oude hoeve in Schoppen, een dorpje in de Hoge Venen aan de andere kant van het land. Het zouden de laatste jaren van zijn leven blijken. “Een boerderij of klein kasteeltje was altijd zijn ultieme droom geweest”, weet Arne. “Hij had er alles en was er heel vaak alleen. Waarom hij het zover heeft gezocht tussen de velden om op zijn eentje te zijn, is wel altijd een beetje een vraagteken geweest.”

Slepende ziekte

Na een slepende ziekte overleed Jacques zes jaar geleden in het ziekenhuis van Malmedy. Hij werd 68. In zijn atelier vonden de vier kinderen van Jacques – hij had behalve twee zonen ook twee dochters Margo en Andel – ruim 100 aquarellen. “Op een van de laatste werken die we tegenkwamen stond er in het midden ‘Thank you’ geschreven. Normaal schreef onze vader nooit tekst in zijn werken. Hij moet iets hebben gevoeld of geweten, dat hij niet lang meer zou leven, om op die manier iedereen nog eens te bedanken. Dat werk hebben we gekozen voor op het doodsprentje. Hij is trouwens begraven op het domein van zijn hoeve, zoals hij het wou. En op de begrafenis hebben we Brugse Zot van het vat gedronken en een pistolet met ham en boter gegeten. Dat maakte het afscheid heel mooi en persoonlijk”, vertelt Birger.

Eerbetoon

Omdat veel van de werken van hun vader nog in de anonimiteit waren gebleven, gingen zijn kinderen een tijd terug rond de tafel zitten om het idee van een tentoonstelling in Brugge te bespreken. Arne en Birger vonden met de galerij van BNP Paribas Fortis in de Vlamingstraat de geknipte plek voor dit eerbetoon. Afgelopen zaterdag was er de vernissage met 150 werken. Arne, zelf acrylschilder, duidt wat je zoal kan zien. “Hij schilderde voornamelijk landschappen: zeezichten, typische plekjes, in Brugge maar ook bijvoorbeeld in Portugal. Tijdens zijn carrière is hij ook met de natte techniek beginnen te werken. Dat is een zeer moeilijke techniek. Het is moeilijk te corrigeren en je moet er veel zelfvertrouwen voor hebben.”

De zonen van Jacques zijn het erover eens dat hun vader vereerd zou zijn met deze expositie. “Dit zou enorm veel voor hem betekenen”, weet Birger. “Zijn laatste tentoonstelling was in Sankt Vith. Enkele mensen uit Brugge zijn wel naar daar geweest om die te bekijken maar door de afstand bleef dat beperkt. Hij wou eigenlijk nog één keer een ‘rel’ organiseren in Brugge met zijn aquarellen. Daarom hebben we de tentoonstelling nu tot ‘Aqua/rellen’ gedoopt”, zegt Birger. “Mocht hij weten dat we dit nu doen, hij zou heel trots zijn. Als schilder keek ik wel op naar hem, al vond ik wat hij deed eerder normaal. Ik heb mijn pa altijd zien schilderen en ben daar als het ware in geboren. Hij had de aquareltechniek perfect onder de knie”, besluit Arne. (Thomas Rosseel)


De tentoonstelling rond het werk van aquarellist Jacques Bruynseraede is nog tot en met woensdag 29 mei dagelijks te bezichtigen in de galerij van BNP Paribas Fortis in de Vlamingstraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier