Apero con Fuoco laat laureaten van de Tieltse academie optreden

Op zondag 2 december staan twee laureaten van de Tieltse Academie voor Muziek en Woord op de planken van Theater Malpertuis tijdens een nieuw concert in de reeks Apero con Fuoco. Ludovic Bataillie en Iben Naessens brengen enkele van hun favoriete composities op viool en gitaar.

Ludovic Bataillie (links) en Iben Naessens kijken uit naar hun optreden van zondag. © GF

Ludovic Bataillie (23) en Iben Naessens (23) studeerden allebei muziek nadat ze de banken van de Tieltse academie verlieten. “Ik studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen”, vertelt Ludovic, die momenteel in Gent woont. “Ik begon viool te spelen toen ik amper vier jaar oud was. Mijn vader is zelf violist, dus als kleuter zag en hoorde ik hem thuis vaak spelen en ik wilde hem graag nadoen. We woonden toen in De Pinte en mijn vader vond er een privéleerkracht die ook vioollessen aanbood aan de allerkleinsten. Mijn ouders schreven me in en al snel ontstond de liefde voor het instrument. Mijn vader studeerde zelf muziek en mijn oudere broer Florestan is professioneel pianist. Wij zijn dus opgegroeid in een huis waar het nooit stil was. Muziek was altijd een groot onderdeel van ons leven.”

Altijd muziek in huis

Ludovic heeft zijn muzikale kriebels dus zeker in het bloed stromen. “Als kind zong ik bovendien in het kinderkoor van de Vlaamse Opera, iets wat ik erg leuk vond. Maar diep vanbinnen heb ik altijd geweten dat ik meer violist dan zanger was.”

Iben Naessens verliet de Tieltse academiebanken nog iets vroeger dan Ludovic. “Ik zette mijn eerste muzikale voetstapjes in de academie van Tielt, waar ik gitaarles volgde bij Luc Cauwelier. Maar vanaf het derde middelbaar ben ik gaan studeren aan het Muda in Evergem, dat is het Atheneum voor Podiumkunsten. Daar besefte ik dat ik van muziek mijn werk wou maken en intussen zit ik in mijn tweede masterjaar aan het Gentse conservatorium.”

“Ik ben dan ook blij dat ik samen met mijn broer Florestan de eerste vioolsonate van Johannes Brahms kan brengen, een van mijn favoriete componisten”

In tegenstelling tot Ludovic heeft Iben geen professionele muzikanten in het gezin. “Mijn vader speelde wel wat gitaar, dus als kind zat ik vaak op zijn gitaar te rammen. Maar muziek is wel altijd aanwezig geweest in ons huis. Mijn vader is namelijk fan van vele soorten rockmuziek.”

Muzikale liefdes

Ludovic en Iben hebben samen een programma uitgewerkt voor Apero con Fuoco. “We kunnen onze muzikale voorliefdes presenteren”, legt Ludovic uit. “Zelf heb ik een enorme voorliefde voor kamermuziek. Ik ben dan ook blij dat ik samen met mijn broer Florestan de eerste vioolsonate van Johannes Brahms kan brengen, een van mijn favoriete componisten.”

Ook Iben brengt een solowerk. “Ik ben al lange tijd heel geïnteresseerd in klassieke Spaanse muziek en ben gepassioneerd door flamencomuziek. Samen met danser Manou Selhorst wil ik graag die passie met het publiek delen.”

Geschreven door papa

Iben en Ludovic brengen samen ook nog een deel uit een werk van Astor Piazolla. “Je mag opzwepende muziek verwachten, een ode aan de Argentijnse tango”, geeft Ludovic mee. “Het is de eerste keer dat ik als violist met een gitarist zal samenspelen en dat maakt dit concert toch wel extra speciaal.”

“Er staat ook een stuk gepland dat geschreven werd door Ludovics vader: Plato en Aristoteles”, vult Iben aan. “Het zal echt tof zijn om die werken samen te brengen.”

“Het is heel fijn om vast te stellen dat de academie leerlingen die afgestudeerd zijn toch blijft steunen” – Ludovic Bataillie

De muzikanten hebben er alvast veel zin in. “Ik herinner me de academie van Tielt als een warme plaats die ernaar streeft om iedereen zich ten volle te laten ontplooien”, vertelt Ludovic. “Toen ik aan het conservatorium studeerde, kon ik er ook steeds terecht om try-outconcerten te geven voor belangrijke examens. Het is heel fijn om vast te stellen dat de academie leerlingen die afgestudeerd zijn toch blijft steunen. Ik hoop met dit concert alvast de emoties over te brengen die ik zelf ervaar bij het spelen van muziek. In zekere zin kan je dat ook zien als een vorm van stress, maar ik probeer dat altijd om te zetten in positieve energie.”

Ook Iben kijkt met een warm hart terug naar zijn tijd in Tielt. “Ik heb er echt van genoten om er te studeren en kreeg een goede basis mee. Elke keer ik op een podium kruip, blijven die kriebeltjes in de buik. Dat hoort misschien wel bij het leven van een muzikant. Ik ben vrij zeker dat ik voor de rest van mijn leven deze kriebeltjes zal voelen.”

Praktisch

Apero con Fuoco met Iben Naessens op gitaar en Ludovic Bataillie op viool vindt plaats op zondag 2 december om 11 uur in Theater Malpertuis in Tielt. Het concert wordt gesteund door Lions Club Tielt, dat de laureaten van de Tieltse academie traditioneel een podiumkans biedt. Tickets kosten 12 euro, aperitief inbegrepen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.