Antigone helpt mensen om het woord te durven nemen

Marlies Tack en Michaël Vandewalle werkten samen met de 37 deelnemers aan 'Het uitroepteken maakt een punt'. © GF
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 17 mei brengen Theater Antigone en de Bolster de première van ‘Het uitroepteken maakt een punt’. Het is de negentiende editie van het jaarlijkse wijkproject.

Elk seizoen maakt Theater Antigone samen met De Bolster van Groep Zorg H. Familie een nieuwe voorstelling waarbij iedereen welkom is om deel te nemen. “We werken samen met sociale organisaties als De Kier, Centrum Overleie, CAW Zuid-West-Vlaanderen, A’kzie en met amateurgezelschappen uit Kortrijk en omstreken”, zeggen regisseurs Marlies Tack en Michaël Vandewalle. “We stellen geen eisen. Ervaring is niet van belang. Wij zorgen voor een professionele omkadering met regie, techniek, decor, kostuums. Helemaal zoals we dat doen bij onze andere voorstellingen.”

Dit seizoen maken Marlies Tack en Michaël Vandewalle met 37 deelnemers het stuk ‘Het uitroepteken maakt een punt’. De voorstelling geeft een stem aan zij die niet altijd de juiste positie hebben om te spreken of om hun mening te laten horen. “We zijn vertrokken vanuit ‘het woord nemen’, of het woord net niet durven nemen. We gingen samen aan de slag met speeches, redevoeringen, protestsongs, lange en korte monologen of zelfs liedjesteksten. In dit stuk is het woord uiteraard heel belangrijk”, zegt Marlies.

Stimulans

“Door het grote aantal spelers – 37 spelers tussen 9 en 74 jaar – repeteerden we in kleine groepen. Zo kan je al eens de tijd nemen om dieper in te gaan op een tekst”, aldus Michaël. “We stimuleerden hen om van hun podiumvrees af te geraken. Na enkele repetities durven ze altijd zo veel meer in vergelijking met het prille begin. Door theater te spelen, durven ze opkomen voor zichzelf en zich ook verbaal te uiten.”

Alle deelnemers zijn enorm gemotiveerd om de voorstelling te maken. “Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen. Daardoor is iedereen gelijk en durft iedereen veel meer. Je merkt dat ze elkaar over de streep trekken. Dat is echt heerlijk om te zien”, besluit Marlies. “Hoe vaker je spreekt voor een publiek, hoe minder zenuwachtig je zal zijn.”