Anthony Defrancq (24) uit Ledegem toont zijn bakkunsten in ‘Bake Off Vlaanderen’

Bert Vanden Berghe

Vanaf woensdag 28 oktober zien we Anthony Defrancq uit Ledegem meestrijden voor de titel van de beste bakker van Vlaanderen in het populaire Vier-programma ‘Bake Off Vlaanderen’. De jonge ondernemer ontwikkelde de liefde voor het bakken op kot in Gent.

Anthony Defrancq kreeg het ondernemende mee van zijn vader, meubelproducent Defrancq nv, en besloot na zijn studies Handelswetenschappen in Gent zelf zijn bedrijfje op te starten. Met Tonify een knipoog naar zijn bijnaam Tony installeert en optimaliseert hij wifi-netwerken en smart devices bij bedrijven en particulieren.

Als kind hielp hij al graag mee in de keuken, maar het was pas toen hij op kot ging dat hij volop aan het bakken sloeg. En aan het experimenteren. Zo durft hij al eens combinaties uit te proberen met ingrediënten als Provençaalse kruiden of worcestershiresaus.

Bitter of zuur

“Ik vond worcestershiresaus lekker in steak tartare, dus dacht ik: waarom eens niet proberen in een cake? Dat combineren komt eigenlijk omdat ik niet zo’n zoetebek ben. Daarom kijk ik altijd om er iets anders aan toe te voegen. Dat kan iets bitters, maar ook zuurs zijn. Zo ontdekte ik al vele unieke combinaties, maar die wil ik nog niet prijsgeven. Daarvoor moet je kijken. (lacht) Wat ik niet meer zou doen? Chocolade met champignons combineren. Al blijf ik erbij dat rauwe champignons wél lekker zijn met chocolade.”

Uitdaging

Anthony is al een paar jaar fan van het programma. “Ik schreef me in als een soort uitdaging voor mezelf. Ik wou wat verder geraken ermee, wat gepusht worden en ‘Bake Off Vlaanderen’ leek me het ideale middel daarvoor. Of het programma is zoals ik het had verwacht? Uiteraard”, klinkt het mysterieus.

“Ik hou van zotte combo’s, maar chocolade met champignons doe ik niet meer”

“Ik ben heel tevreden van mijn deelname. Het leuke is dat mijn vriendin van Oostende is, dus voelde het een beetje aan als een thuismatch.”

Maar is de ambitieuze Anthony ook een winnaarstype? “Goh, ik zeg altijd dat ik een heel goede verliezer ben. Ik kan zeer snel relativeren, al wil dat niet zeggen dat ik niet voluit voor de winst ga. Al was ik echt nerveus bij de start. Ik leefde daar echt naar toe, was daar anderhalve maand op voorhand de hele tijd mee bezig en dan opeens sta je daar, met die camera op je, en dan is het voor echt.”

Presentatie

“Ik heb er in elk geval veel uit geleerd. Zo stond ik vroeger weinig stil bij de presentatie. Als de smaak maar goed zit, dacht ik. Maar zoals Herman (Van Dender, jurylid, red.) zegt: bij de bakker koop je vooral op zicht.”

In zijn omgeving waren maar weinig mensen op de hoogte van zijn deelname. “Toen ik in het promofilmpje te zien was, begin deze week, stond mijn telefoon niet stil, maar ik maakte iedereen wijs dat ik figurant was. Naar de aflevering kijk ik straks met enkele vrienden, netjes binnen een bubbel van vier. Spijtig, maar het is nu zo.”

Bake Off Vlaanderen, vanaf woensdag 28 oktober op Vier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.