Anouk (13) in finale Prinses Christina Concours: “Graag professioneel muzikante worden”

Anouk Vandenbussche: "Ik vind vooral de klankkleur van een hobo heel mooi." © TV
Peter Van Herzeele

De Kortrijkse Anouk Vandenbussche is een van de acht finalisten in de categorie 9 tot en met 12 jaar van het prestigieuze Prinses Christina Concours in Nederland. De slotwedstrijd vindt plaats op 17 februari in Rotterdam.

Met ‘De Muziekwedstrijd’ wil het Prinses Christina Concours kinderen stimuleren om te musiceren. Uit de meer dan 800 ingezonden video’s van meer dan 1.300 muzikale kinderen selecteerde de professionele jury acht winnaars in categorie 1 van vier tot en met acht jaar en nog eens acht finalisten in categorie 2 van negen tot en met twaalf jaar, waaronder twee Belgische kandidaten.

Een van hen is de Kortrijkse Anouk Vandenbussche, dertien jaar sinds 6 januari. “Ik mocht nog net deelnemen, want ik was toen nog twaalf jaar”, zegt ze. Anouk volgt de Latijnse richting aan het Lyceum Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen. Ze speelt sinds haar vierde viool en altviool en sinds haar zevende hobo. Anouk concerteert al vier jaar bij Crescendo Bissegem en al geruime tijd bij Jeugdensemble JoWest, een verzameling jong talent uit West-Vlaanderen.

Dictie en ballet

Anouk volgt ook dictie en het derde jaar ballet. “Ik wil graag nog een blaasinstrument leren, misschien dwarsfluit. Het liefst hoor ik echter hobo. Het heeft een mooie klankkleur.” Anouk volgt hobo aan het Conservatorium van Kortrijk, waar ze les krijg van de gerenommeerde hoboïst Yf Bourry. “Hij is een super goede leraar met veel geduld”, zegt ze.

De keuze om met een hobowerk deel te nemen lag dus voor de hand. “We mochten voor de wedstrijd een video insturen, waarin we onze muzikale talenten toonden. Omdat ik hobo speel koos ik zelf voor het eerste deel uit het Concerto voor hobo van Marcello. Ik heb het werk op cd, uitgevoerd door Marcel Ponseele. Het werk lijkt gemakkelijk, maar dat is het niet. Je moet goed op je ademhaling en techniek letten. Ik keek veel op You Tube naar de interpretatie”, vertelt Anouk honderduit.

Anouk Vandenbussche.
Anouk Vandenbussche.© TV

“Ik moet vooral goed op mijn ademhaling en techniek letten”

“Mama maakte de muziekclip, die maar vier minuten mocht duren. Het tweede deel is ook mooi, maar dat duurde dus te lang. Het leuke is dat ik al na een eerste keer luisteren de eerste maten al op het gehoor kon spelen. Ik heb bijna geen partituur nodig.”

Voor jury en publiek

Op 17 februari wenkt de finale van het concours in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Anouk wordt er begeleid door Marie-Noëlle Damien. “Ik oefen nu elke dag met haar. In Rotterdam moeten we het werk live voor een jury en een klein publiek spelen.”

Of ze zenuwachtig is? “Nee helemaal niet. Bij de voorbereiding gaat het al eens niet of lukt het niet altijd. Op het podium heb ik dat helemaal niet. Ik sta graag op een podium.” Niettegenstaande haar jonge leeftijd weet Anouk goed wat ze wil. “Later wil ik graag professioneel muzikant worden. Mocht dat niet echt lukken, wens ik nog altijd muziek te kunnen spelen”, besluit ze. Op zaterdag 17 februari om 14 uur weten we of Anouk de Grote Prijs van het Prinses Christina Concours mee naar huis mag nemen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.