Anne-Marie Maertens fotografeert horeca en kappers: “Het is een eerbetoon, maar ook een rouwbetuiging”

Dirk Meulders

Fotografe Anne-Marie Maertens is door Knokke-Heist heen getrokken om de gesloten horeca- en kapperszaken op beeld vast te leggen. Zo wil ze de zaken, die noodgedwongen de deuren moesten sluiten vanwege de coronapandemie, in de kijker plaatsen. “Ze kunnen elke steun meer dan gebruiken”, aldus Anne-Marie.

Anne-Marie Maertens (71) opende op haar Facebook een pagina ‘steun de horeca’. Een pagina met zwart-witfoto’s van de Knokke-Heistse horecazaken, die zwaar getroffen zijn door de crisis. “Het begon met horeca-uitbaters, maar intussen is het ook uitgebreid naar de kappers die hun zaak moesten sluiten. Zeker nu kunnen ze alle steun gebruiken. Met de foto’s wil ik ze extra in de kijker zetten en extra publiciteit geven voor wanneer ze opnieuw de deuren mogen openen.”

Desolate indruk

“Het idee groeide tijdens mijn dagelijkse strandwandelingen en fietstochten”, vertelt Anne-Marie Maertens, die al meer dan vijftien jaar foto’s maakt voor de gemeente. “Ik fotografeer het liefst de natuur. Vandaar dat ik dagelijks naar het strand trek en in Knokke-Heist met de fiets op pad trek. De processie van gesloten horecazaken maakt met enorm triest. Het geeft een desolate indruk. Het lijkt wel oorlog. Vandaar dat ik op het idee kwam om de meer dan vierhonderd horecazaken die Knokke-Heist rijk is op foto vast te leggen.”

“Het was een heel karwei, op mijn fiets door regen en wind. En als je iemand vergeten bent, dan is het ook niet goed. Van de kappers kreeg ik de reactie: ‘Waarom wij niet?’ Dat heb ik ondertussen rechtgezet”, aldus Anne-Marie, die tijdens de eerste lockdown alle stranduitbatingen fotografeerde.

Tristesse in zwart-wit

“Ditmaal koos ik voor een fotoreeks in zwart-wit. Daarmee accentueer ik de tristesse van de lange processie van gesloten handelszaken. Ik zie mijn foto’s tegelijk als een soort van eerbetoon aan de handelaars, maar ook als een rouwbetuiging. Ik wil al de uitbaters een hart onder de riem steken: geef het nu niet op. We zijn al zo ver. Hoop doet leven! Ondertussen kwamen er bijna 5.000 positieve reacties op mijn fotoreeks. Een aantal uitbaters nam zelfs mijn pagina’s compleet over.”

De fotoreeks over de gesloten horecazaken kan je zien op de Facebookpagina van Anne-Marie Maertens of op flickr.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.