Anne De Meulemeester en Peter Lambert winnen Zultse Cultuurprijs

Laureaten: Prijs voor cultuur Peter Lambert en Anne Demeulemeester, cultuurjubilaris: Arlette Dujardin en cultuurlaureaten: Koen Baert en Johan Nachtergaele. © MVW
Redactie KW

Vrijdag ging de zesde editie van de Zultse cultuurprijzen door in het Firtelhof. Er werden drie prijzen uitgereikt. De Prijs voor Cultuur ging dit jaar naar Anne De Meulemeester en Peter Lambert voor hun poëziecafé. De Cultuurlaureaten zijn Johan Nachtergaele en Koen Baert geworden voor de organisatie van 100 jaar Vredesfeesten in Machelen het afgelopen jaar. De Cultuurjubilaris van dit jaar is Arlette Dujardin, vooral bekend als tante Cordula in de komische films rond de familie Goetgebuer van Peter De Kemel.

De Prijs voor Cultuur ging dit jaar naar Anne De Meulemeester en Peter Lambert voor hun poëziecafé. Anne is fotografe en Peter is acteur en verteller. In hun poëziecafé komen hun beide passies samen. Voor een publiek in café-opstelling brengt Peter eerst een halfuurtje van zijn favoriete gedichten voor terwijl daar ook de fototentoonstelling ‘Boomsels’ van Anne te bezichtigen valt.

Het unieke aan de avond is dat, na het halfuurtje van Peter, er gedichten gebracht worden door het publiek. “De aanwezigen kunnen op voorhand hun eigen keuze van gedichten doorgeven en die de avond zelf ofwel door Peter laten brengen of zelf voordragen,” legt Anne uit. “Er is lef nodig om zelf een gedicht te komen voordragen voor publiek. Soms zijn ze zelfgeschreven en dat kan heel emotioneel worden, er werd al eens een traan weggepinkt.”

Cultuurlaureaten

De Cultuurlaureaten zijn Johan Nachtergaele en Koen Baert geworden voor de organisatie van 100 jaar Vredesfeesten in Machelen het afgelopen jaar. Koen is lid van de Zultse cultuurraad en Johan van de Geschied- en Heemkundige Kring van Zulte.

Het is Johan die in dat verband bezig was met onderzoek van zijn stamboom. “Ik had een grootoom uit Machelen die sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog. Ik was opzoekingswerk naar hem aan het doen tot in de archieven in Brussel en daar besefte ik dat ik even goed onderzoek kon doen naar andere Machelse soldaten. Met die verzamelde gegevens wilden ik en Koen iets doen en dat is de tentoonstelling in de kerk van Machelen geworden. Er is heel veel werk in gekropen maar het mooiste is hoeveel hulp we gekregen hebben en hoeveel mensen zich hebben willen inzetten om dat project rond te krijgen.”

Cultuurjubilaris

De Cultuurjubilaris van dit jaar is Arlette Dujardin, vooral bekend als tante Cordula in de komische films rond de familie Goetgebuer van Peter De Kemel. Arlette stond op haar 14 jaar al voor het eerst op de planken in een bewerking van De Paradijsvogels.

Tien jaar later speelde ze bij toneelgroep Klaverke Vier uit Olsene en doorheen de jaren speelde ze in tal van toneelverenigingen, vooral bij de Waregemse Zingende Sterren waar ze komische rollen speelt voor wel 5.000 toeschouwers.

“Als ik moet kiezen tussen film en toneel dan kies ik toch voor toneel,” zegt Arlette. “Ik hou ervan als ik de hele zaal kan doen lachen. Als mensen na de voorstelling naar mij komen om te zeggen dat ze die avond zoveel gelachen hebben dat ze geen slaappil nodig zullen hebben, dat is het mooiste wat er is.”

(JF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.