Alle zomerconcerten in gratis beiaardbrochure 2016

In samenwerking met de stad Brugge stelde de provincie West-Vlaanderen net voor een concert van West-Vlaamse beiaardiers onder de artistieke leiding van de Brugse stadsbeiaardier Frank Deleu de beiaardbrochure 2016 voor. De brochure biedt een overzicht van alle West-Vlaamse beiaardconcerten die tot eind dit jaar plaatsvinden.

© Foto BP

Bij de voorstelling herinnerde gedeputeerde voor Cultuur Myriam Vanlerberghe (sp.a) er aan dat West-Vlaanderen rijk is aan beiaarden, historische en meer recente instrumenten opgehangen in belforten en kerktorens. “Deze beiaarden vormen een stuk muzikaal erfgoed dat gekoesterd moet worden”, zegt Vanlerberghe. “Een aantal instrumenten is beschermd en regelmatig worden restauratiewerken uitgevoerd. Al deze inspanningen zouden tevergeefs zijn indien ze niet regelmatig bespeeld zouden worden. Pas dan komen ze ten volle tot hun recht.”

De beiaardbrochure 2016 geeft een overzicht van de vele tientallen beiaardconcerten en -bespelingen die tot kerstavond in onze provincie op het getouw gezet worden. “De gegevens zijn alfabetisch geordend op naam van de gemeente. Van elke beiaard wordt een korte historiek gegeven, de naam van de beiaardier, alle praktische gegevens en uiteraard ook de concertkalender. Een chronologische kalender van alle concerten vind je achteraan in de brochure”, licht Vanlerberghe toe.

Sinds 2010 worden daar ook de concerten van zeven Noord-Franse beiaarden, onder meer Dunkerque, aan toegevoegd. Vanaf volgend jaar kan de provincie West-Vlaanderen geen eigen cultuurpolitiek meer ontwikkelen, “maar mocht Vlaanderen nog niet klaar zijn om die bevoegdheid van ons over te nemen, gaan wij er alsnog voor zorgen dat er een nieuwe beiaardbrochure komt”, belooft Vanlerberghe.

Op de persvoorstelling voerde de Brugse schepen van Sociaal-Culturele Verenigingen Mieke Hoste (sp.a) promotie voor een bijzonder concert dat op donderdag 15 september plaatsvindt in de Stadsschouwburg van Brugge. Die avond combineert de Brugse stadsbeiaardier Frank Deleu zijn mobiele beiaard met die van het veertienkoppige orkest Flat Earth Society en gitarist Mauro Pawlowski, bekend van onder meer dEUS. “Samen brengen ze een zinderende hommage aan Frank Zappa”, stelt Hoste in het vooruitzicht.

De 40 bladzijden tellende beiaardbrochure valt gratis te verkrijgen bij de toeristische diensten van alle gemeenten waar een beiaard aanwezig is en van alle kustgemeenten, bij de beiaardiers of de organisatoren van beiaardconcerten en in het provinciaal informatiecentrum Tolhuis (Jan Van Eyckplein 2), via www.west-vlaanderen.be/webshop, provincie@west-vlaanderen.be of 0800 20 021. (svv)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.