Alice Vanderschoot is laureaat van Brugse kunstwedstrijd SANT 2020

Prijsuitreiking SANT 2020 met vlnr. Nico Blontrock, Leen Brone, Alice Vanderschoot, Sien Goderis en Dirk De fauw. © Davy Coghe
Redactie KW

Nog tot en met woensdag 7 oktober kun je in het belfort op de Markt in Brugge naar de tweejaarlijkse tentoonstelling gaan kijken waarop werk te zien is van Brugs kunstenaarstalent. Tegelijk zet het organiserende Cultuurcentrum Brugge een plaatselijke kunstenaar in de kijker. Deze keer gaat het om Ignace Bernolet, die bij leven de nalatenschap van de Vlaamse Primitieven hoog aanschreef en er zich liet door inspireren, maar tegelijk bijna alle figuratie uit zijn werk weerde.

Voor de tweede maal op rij worden de werken van de geselecteerde kunstenaars die deelnamen aan het wedstrijddeel van SANT gepresenteerd rond het werk van een centrale Brugse kunstenaar. “De vorige editie ging het om beeldhouwer en conceptueel kunstenaar Pierre Goetinck die in 2018 zijn vijfenzestigste verjaardag vierde. Deze keer tonen we werk van Ignace Bernolet die ons vier jaar geleden helaas veel te vroeg ontviel”, sprak de Brugse schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V).

Met de hem eigen vakkundigheid selecteerde curator Jan Verhaeghe van het Cultuurcentrum Brugge een staalkaart uit het oeuvre van Bernolet. “Het is ogenschijnlijk sober, maar bevat niettemin tal van kunsthistorische verwijzingen”, stipt Verhaeghe aan. “Tegelijk is het tijdloos en universeel.”

Het werk van Bernolet presenteert hij in vijf modules die centraal opgesteld staan in de tentoonstellingsruimte. Rond deze ensembles is werk te zien van de 25 geselecteerde kunstenaars van SANT 2020. Het gaat om – in alfabetische volgorde – Simon Aertsen, Rosángela Arreaza, Nancy Calmeyn, Lotte Cools, Erica De Vlamynck, Matthias De Wolf, Sarah De Zutter, Tim Theo Deceuninck, Lucas Delaere, Kathleen Demey, Ruth Devriendt, Jonas Ghyselen, Sien Godderis, Raven Lamoot, Walter Lombaert, Line Mareel, Sylvie Puype, Sammy Roelant, Peter Simoens, Johan Six, Sophie Van den Berghe, Bruno Van Dycke, Alice Vanderschoot, Frieke Verlé en Roselynd Werniers.

Trofee in plexiglas

Een zeskoppige jury bestaande uit Sylvie De Merleer (de laureaat van SANT 2018), Filip Demeyer, Elke Desutter, Peter Lagast, Geertje Vangenechten en Jonas Vansteenkiste koos uit de dossiers van liefst 104 Brugse kunstenaars de 25 geselecteerden. Daarnaast duidde ze twee winnaars aan, die van de aanmoedigingsprijs en de laureaat van SANT 2020.

De aanmoedigingsprijs ging naar Sien Godderis voor haar werk ‘Milk of human kindness’. Het leverde haar duizend euro op. Samen met haar vader Piet Godderis en haar moeder Erica De Vlaemynck, die ook geselecteerd werd voor SANT 2020, exposeert Sien Godderis tijdens de eerste veertien dagen van oktober in Brugotta Hal Burg.

De jury duidde de jonge Alice Vanderschoot, die aan KASK & Conservatorium School of Arts in Gent afstudeerde en resident is van De Tank (Burg 4), aan als laureaat van SANT 2020. Dankzij ‘Everything looked different through the Glass’, dat ze eerder op andere plaatsen exposeerde, ziet ze haar bankrekening gespekt met 2.500 euro. Naast een geldbedrag kregen beide winnaars een trofee in plexiglas met hun naam erop.

Bezoekers van de tentoonstelling kunnen nog tot en met dinsdag 29 september stemmen voor de publieksprijs. De dag erna maakt het Cultuurcentrum Brugge bekend wie de beoogde duizend euro mag claimen.

(svv)

SANT 2020 valt tot en met woensdag 7 oktober dagelijks tussen 10 en 18 uur te bezoeken in de Hendrik Pickeryzaal van het Belfort/de Stadshallen, gelegen op de Markt 7. Gratis toegang. Je dient wel vooraf te reserveren op het webadres www.museabrugge.be/reservatieformulier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten