Het zijn spannende dagen voor Christophe Dozie uit Elverdinge. Met zijn nieuwe lokale radiostation Wradio, ontsproten uit Topradio Westhoek, hoopt hij het frequentiepakket van Zonnebeke en Roeselare binnen te rijven. Maar dan moet hij wel de concurrentieslag winnen van Bingo Radio uit Roeselare.
Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Nieuw Radiolandschap. p>
Wradio onstond in maart 2016 en komt voort uit de vzw Radio Cieper, die in 1984 werd opgestart. “Dan heeft het enkele jaren stil gelegen, maar in de jaren ’90 is het verhuisd naar Ieper”, schetst Christophe Dozie (46) de voorgeschiedenis. “Daar vond het een tijdje een onderkomen in de Sint-Elooishoeve onder de naam Radio Cyper. Ik werd voorzitter van vzw Radio Cyper in 1999 en veranderde de naam in Radio Contact. Later werd het dan weer Crazy FM en nog later zaten we onder de vleugels van Topradio met Topradio Westhoek. Het hoofdstation was in Gent, maar wij maakten wel lokale programma’s met lokale publiciteit.”
Wradio
Door het nieuwe frequentieplan van Vlaams minister Sven Gatz vliegt Topradio vanaf 1 januari echter van de FM-band. “Vandaar dat ik besloten heb om met een gloednieuw product te starten: Wradio. Met de betekenis van de naam kan je alle kanten op: Westhoek Radio, West Radio, West-Vlaanderen Radio… Voor alle duidelijkheid: je moet het wel op z’n Engels uitspreken, dus dubbeljoeradio. Wradio zal qua programma’s en muziek in de lijn liggen van Topradio, misschien iets minder hard. De muziek zal ook wat meer zuiders klinken, maar de bedoeling is dat Wradio info uit de regio blijft brengen en blijft werken met lokale vrijwilligers en dj’s van Topradio Westhoek, zoals Lennert Vintevogel en Maxime Verstraete.” Wradio moest net zoals alle andere lokale radiostation een aanvraag indienen voor een frequentiepakket. “Aanvankelijk dachten we dat het enkel ging om de FM 105, dat vanuit de zender in Zonnebeke uitgezonden wordt, maar ze hebben er ook de FM 106.3 uit regio Roeselare aangeplakt. In Ieper zijn er geen lokale frequenties. Er zijn twee kandidaten voor dezelfde frequentie. We hebben dus nog één andere zender die tegen ons concurreert: Radio Bingo uit Roeselare. Slechts één van de twee kan blijven bestaan op de FM-band.”
“Als we naast het frequentiepakket grijpen, heeft de Westhoek helemaal niets meer”
Onzekerheid
Intussen zweeft Christophe tussen hoop en vrees, en die onzekerheid knaagt. “Eerst zeiden ze dat de beslissing bekend zou worden op 15 oktober, maar nu blijkt het 30 november te zijn. Het zou zelfs kunnen duren tot december. Het probleem is dat Wradio nog geen zendvergunning heeft en we die pas kunnen aanvragen als onze erkenning binnen is. Maar ik zie het al gebeuren: de overheidsdienst die de zendvergunningen moet uitreiken, zal na de bekendmaking verzuipen in het werk, er is ook kerstvakantie en het zou goed kunnen dat we zelfs bij een erkenning niet kunnen starten omdat we geen zendvergunning hebben. Door de onzekerheid over ons voortbestaan kunnen we voorlopig ook nergens reclame verkopen.”
Christophe panikeert echter niet. Hij heeft al heel wat watertjes doorzwommen in het radiolandschap. “Ik maak al radio van toen ik 13 was en heb al heel wat overleefd. Ik zat bij Radio Hoppebel, Radio Poperinghe, Radio Relax, Crazy FM… Van jongs af aan ben ik gebeten door de radiomicrobe en het heeft me nooit meer losgelaten. Het idee dat je iets in de lucht kan steken dat duizenden mensen kan bereiken, is voor mij altijd enorm fascinerend geweest.”
“Ik maak al radio van toen ik 13 was en heb al heel wat overleefd”
Als Wradio het frequentiepakket niet krijgt, denkt Christophe er niet aan om te stoppen met radio te maken. “Daarvoor doe ik het veel te graag. Ik zou er niet meer zonder kunnen. Ik doe desnoods wel door op internet. Eigenlijk heb ik me er al een beetje bij neergelegd dat Wradio uit de boot zou kunnen vallen. Ik heb al mondelinge overeenkomsten met andere lokale radiozenders om voor hen reclame te verkopen. Er is dus wel een plan B, al zou het ook jammer zijn voor de Westhoek. Ooit hadden we een heel rijk radiolandschap met verschillende zenders. Als we naast het frequentiepakket grijpen, heeft de Westhoek helemaal niets meer.”
Dossier Nieuw Radiolandschap
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier