Aftrap Zevende ‘Memento’

(V.l.n.r.) Producer Anna-Veer Verheecke, coördinator Vincent Coomans, directeur Carole Vanhoutte, schepen Axel Ronse. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 18, 19 en 20 maart organiseert Bibliotheek Kortrijk al voor de zevende keer het driedaagse literatuurfestival ‘Memento’. Letterzetter en festivalcurator Anneleen Van Offel kiest voor het thema ‘Thuiskomen’, een direct antwoord op het festivalthema van vorig jaar, ‘Verdwalen’.

Het is de derde en laatste editie van Memento onder de vleugels van Anneleen Van Offel voor ze in juni de scepter van Letterzetter doorgeeft aan haar opvolger. Anneleen kiest als centraal thema ‘Thuiskomen’.

“Met de #weesgedichten die tijdens de Poëzieweek op vele Kortrijkse ramen terug te vinden waren, lichtten we al een tipje van de sluier over het thema van Memento 2022: thuiskomen. Dat kan letterlijk zijn, zoals het thuiskomen na een lange reis of in eigen werk, maar Anneleen gaat in het bijzonder op zoek naar het hoe en wanneer kunstenaars zich in hun eigen werk of met hun eigen artistieke stem ‘thuis’ voelen”, duidt coördinator Vincent Coomans. “Het is ook voor ons thuiskomen, want dit jaar hoeven we het woordfestival niet langer digitaal te organiseren, we kunnen iedereen opnieuw ontvangen in het Muziekcentrum en in Boekenhuis Theoria.”

Talentrijke debutanten

Er zijn drie festivalpodia waarop je gevestigde schrijvers, poetry slammers, hiphoppers en jonge, talentrijke debutanten aan het werk kan zien en horen. “Twaalf jonge kunstenaars tonen hun talent met het werk dat ze tijdens corona gemaakt hebben. De essentie is de auteurs aan het woord laten”, aldus Anneleen.”

Het is ook voor ons thuiskomen, want dit jaar hoeven we het woordfestival niet langer digitaal te organiseren, we kunnen iedereen opnieuw ontvangen in het Muziekcentrum en in Boekenhuis Theoria

De talenten uit het collectief van de Letterzetter treden op aan de zijde van de festivalambassadeurs: Leen Dendievel, Jaap Robben, Aya Sabi, Bregje Hofstede en het collectief van de Letterzetter. Bepaalde onderdelen van het festival worden gratis online gestreamd. Andere kunstenaars ontwikkelen installaties tijdens het festivalweekend.

Er verschijnt ook een publicatie met geïllustreerde teksten over het festivalthema. Deze is beschikbaar in Boekenhuis Theoria en de centrale bibliotheek en kost 8 euro. Wie het festival wil bijwonen betaalt 12 euro en krijgt hiermee het hele weekend toegang. Wie het festival digitaal wil streamen doet dat gratis. Het programma en alle informatie vind je op www.mementowoordfestival.be.

Letterzetter Anneleen Van Offel.
Letterzetter Anneleen Van Offel. © JVGK

Anneleen Van Offel (30) is de derde Letterzetter van Kortrijk. Ze is geboren in Antwerpen en woont in Gent. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Haar debuutroman ‘Hier is alles veilig’ verscheen in februari 2020 bij Lebowski en werd warm onthaald bij pers en publiek. Ze publiceert regelmatig kortverhalen, poëzie en columns in literaire tijdschriften zoals Kluger Hans, de Revisor, Hard//Hoofd en De Optimist. Ze is zelf redacteur van het toonaangevende literaire magazine Deus Ex Machina. Het is de derde keer maar laatste keer dat Anneleen het curatorschap opneemt voor het festival.

Jammer, maar helaas. Ik vond het een zeer aangename periode, zeker na mijn ‘verlenging’ in 2021

– Anneleen Van Offel over haar afscheid als Letterzetter

“Jammer maar helaas. Ik vond het een zeer aangename periode, zeker toen ik vorig jaar een jaar verlenging kreeg als Letterzetter door de coronaomstandigheden.”, aldus Anneleen. “Je kan bij ons Collectief op de koffie komen op het gelijkvloers van de bibliotheek voor een praatje en het bekijken van onze installatie.” Dit kan op 18 maart van 10 tot 17 uur en op 19 maart tot 16 uur.

Nieuwbouwruïnes

Auteur en muzikant Jonas Bruyneel.
Auteur en muzikant Jonas Bruyneel. © JVGK

Deze week verscheen bij Uitgeverij PoëzieCentrum broedland, het poëziedebuut van auteur en muzikant Jonas Bruyneel (33). In broedland, wel degelijk geschreven zonder hoofdletter, verkent Jonas het spanningsveld tussen de slijtende mensen die in zijn lichaam een plaats zoeken.

“In mijn gedichten vloeit het ruimtelijke over in het menselijke en valt het lichaam samen met de onherbergzame en aangetaste plaatsen waarnaar het verlangt. Ik zie het als nieuwbouwruïnes”, duidt Jonas, die in 2015 debuteerde met de bekroonde verhalenbundel Voorbij het licht. In 2019 volgde de historische roman Vijd. Tussen 2017 en 2019 was hij als eerste Letterzetter van Kortrijk de stadsdichter van de stad. Hij bracht onder de noemer Spiegels woordkunst steviger in de openbare ruimte en stichtte het collectief De Lettertypes. Daarnaast maakt hij muziek onder de naam momoyo. Bruyneel stelt broedland ook op de planken voor. Samen met altvioliste Esther Coorevits zette hij enkele gedichten op muziek. Juno Kerstens begeleidt op contrabas. Te zien tijdens Memento op 19 maart.

Groomer

In de installatie ‘Mr. House’ speelt beeldend kunstenaar Jonas Vansteenkiste (38) uit Kortrijk met het idee en de principes van de verteller. In de duisternis ontmoet je ‘Mr. House’, een ‘groomer’ die je met diepe stem toespreekt. “Je wilt hem geloven, maar zijn verschijningen en de constructie van het verhaal dat hij vertelt, verraden een duistere kant. Hij vertelt een modern sprookje over een man die zich verloren voelt, op zoek is naar zichzelf door in te breken in het huis van anderen en daarin op zoek te gaan naar sporen van zijn verleden, zijn eigen thuis. Kan ‘Mr. House’ die terugvinden?”, duidt Jonas. Het past in het thema ‘Thuiskomen’ van Memento en is te zien en te horen in Boekenhuis Theoria.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier