Afscheid van Avelgemse band Momma Said So

Momma said so wil doorgroeien van een middelbare schoolband naar een band met iets méér. © GF
Redactie KW

Voor de Avelgemse band Momma Said So was er na vijf jaar tijd even tijd voor pauze. De groep wil een nieuwe wending nemen en verandert zijn naam in Lip Service.

De Avelgemse band Momma Said So ontstond in 2012 en maakte in korte tijd heel wat furore. Door hun familieband jamden Hannah Cornelus, Inti Ayavaca Flores (gitaar) en Kasper Cornelus al af en toe wat samen op familiefeesten. Het idee om uiteindelijk een band te starten en een drummer te zoeken kwam er door een plaatselijke Kunstbendewedstrijd in Kortrijk. Heel wat jonge bands passeerden toen de revue en kregen goesting om zelf aan de slag te gaan.

Tour De Chauffe

De band brengt eclectische pop met een experimenteel tintje, een zekere jaren 50-stijl met een sterke zanger. Met meer dan 50 optredens, sedert hun start in 2012 en met deelnames aan heel wat wedstrijden, heeft de jonge Avelgemse band een pak ervaring opgedaan. Zo werden ze vorig jaar naast 23 andere bands geselecteerd voor de voorrondes van de muziekwedstrijd Westtalent. Daarnaast scoorden ze al op de finales van Imagine, Kunstbende en wonnen ze enkele kleinere rockrally’s. In 2014 werden ze geselecteerd voor het internationale uitwisselingsproject Tour De Chauffe. Sinds het voorjaar van 2015 werd gewerkt aan een debuutelpee onder de deskundige leiding van Filip Tanghe, die ook de muziekgroepen Balthazar en Soldier’s Heart onder zijn vleugels heeft. Vorige zomer mochten de Avelgemse vrienden het podium van Sint-Jacobs al onveilig maken tijdens de Genste Feesten en op de Avelgemse Braderie.

Frisse wind

Op vandaag is er het een en ander verandert. Zo overwoog Inti om iets anders te doen op muzikaal vlak en verlaat daarom in alle vrede de groep. “Er was een frisse wind nodig in de groep”, verduidelijkt Kasper. “Mijn zus Hannah (21) speelt bas en zingt backing vocals. Zij rondt dit jaar haar master Frans-Engels af. Drummer Roel Delplancke (21) zit in zijn master Industrieel Ingenieur. Ikzelf (19) neem zang en gitaar voor mijn rekening. Verder zit ik in mijn tweede bachelor muziekproductie aan het Gentse conservatorium. Momma Said So is een project dat we gestart zijn op de middelbare school, zowat vijf jaar geleden. We kijken nu helemaal anders naar muziek en onze band vergeleken met toen. Er is zo veel veranderd muzikaal, maar ook praktisch.”

Alle andere optredens van deze zomer zullen gebracht worden onder de nieuwe naam: Lip Service

“Dan gaat de hele voorgeschiedenis een beetje gaan wegen, bovendien was het hoogtijd voor een frisse start met iets nieuws. Let wel: we zijn niet met ruzie uit elkaar gegaan. We koesteren de vele mooie momenten die we samen mochten beleven: de optredens op podia zoals die in de Handelsbeurs of De Kreun. Het spelen op festivals als Boomtown of op het gigantische podium van de Student Kick-Off in Gent vorig jaar. De opname van een elpee en single of toen we een week in een concertzaal in Frankrijk konden resideren via Tour De Chauffe. Maar evengoed de tientallen kleinere optredens en repetities.”

Laatste optreden

Vrijdag 26 april brengt Momma Said So in Spikkerelle het laatste optreden als huidige formatie op eigen bodem. “We kijken enorm uit naar dit optreden. Een heleboel mensen in Avelgem volgen ons al sinds jaar en dag. Ze hebben ons langzaam maar zeker zien groeien. Voor dit publiek spelen is een dankbare job en na het concert zal het er wel wat gemoedelijker aan toe gaan dan na een doorsnee show in pakweg Antwerpen. Twee weken later volgt nog een optreden op Vlottenrock in Zwevegem. Alle andere optredens van deze zomer zullen gebracht worden onder de nieuwe naam: Lip Service”, vertelt drummer Roel Delplancke .

‘Rare’ popmuziek

De Lip Service Facebookpagina waarlangs de vrienden vanaf nu communiceren werd vorige week gelanceerd. Daar brengt de band binnenkort al een nieuw nummer uit. “Er zijn er zelfs al in postproductie-fase, dus dat zal geen maand meer duren. We blijven ‘rare’ popmuziek maken met invloeden van overal: zelf we noemen het graag postpop, maar in Lip Service is nog meer postpunk-attitude geslopen, de muziek wordt veel meer directer.” Het optreden in Spikkerelle is de afsluiter van Lokale Helden. Wanneer we vragen naar de helden van de band antwoord Kasper voluit: “Eén held noemen is een onmogelijke taak, onze invloeden zijn steeds in beweging. Ikzelf kijk onder meer erg op naar meester-songwriters als Paul Simon, Joni Mitchell, Jobim of Jacques Brel en avonturiers als David Byrne, Spinvis en Roland Kirk. Verder willen we via deze weg ook iedereen bedanken die ons de voorbije jaren heeft gesteund en hopen we onder Lip Service nog vele mooie momenten te mogen beleven.”

(JMA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.