Acteur Wouter Bruneel verzorgt kerstconcert met Symfonieorkest Vlaanderen

Wouter Bruneel.© Christophe De Muynck
Wouter Bruneel.© Christophe De Muynck
Bert Vanden Berghe

Het Symfonieorkest Vlaanderen pakt uit met een uniek online kerstconcert. Acteur Wouter Bruneel, afkomstig van Veurne, neemt de theatertekst voor zijn rekening. Voor Wouter is het de afsluiter van een bizar jaar, maar ook uitkijken naar de verschillende boeiende projecten die op het schap liggen.

Symfonieorkest Vlaanderen brengt vanaf 24 december een hartverwarmend online kerstconcert voor jong en oud. Dirigent Dirk Brossé werkt daarbij samen met sopraan Lore Binon, componist Jelle Tassyns én acteur Wouter Bruneel, die een heus poppenspel heeft uitgewerkt. Dat deed hij samen met poppenspeler Dirk De Strooper (ex-Theater Taptoe). Voor de productie wordt er samengewerkt met VRT NU, Klara en Muziekcentrum De Bijloke in Gent.

“Oorspronkelijk stond er voor het Symfonieorkest Vlaanderen een familievoorstelling op stapel, maar er werd gezocht naar een alternatief. Een paar weken geleden klopten ze ook aan bij mij”, aldus Wouter. “Twee jaar geleden werkten we al samen aan een voorstelling, waar onder meer ook Raf Walschaerts aan meewerkte.

Gratis

Na een dag en nacht werken, diende hij een project in dat goedgekeurd werd. “Sindsdien is het alle hens aan dek. Want op technisch vlak valt de realisatie niet te onderschatten. Het hele gebeuren wordt live gebracht en gecapteerd. Het is gratis te bekijken, wat het misschien nog moeilijker maakt dan spelen voor een betalend publiek. Je moet de aandacht blijven vasthouden. Dat doet me denken aan het straattheater dat ik vroeger bracht: jezelf elke minuut weer bewijzen.”

Wouter bedacht voor Symfonieorkest Vlaanderen een compleet nieuw kerstverhaal. “Centraal staat een graaf die wil bewijzen dat hij Kerstmis heeft uitgevonden. Dat er voor Kerstmis een donkere periode was, waarbij zijn zus na een ongeluk met de slee opgeslokt werd door een kalkoen. En dat zo het concept van de gevulde kalkoen ontstond. Het geheel wordt doorspekt met klassieke kerstliederen die een eigentijdse twist krijgen. De drie koningen in Betlehem wordt Deceuninck in Bellegem of het nummer van de kleine trommelaar krijgt de tekst rap met de tram snel nog kerstcadeautjes halen . Het hele verhaal is op maat van het hele gezin, met veel gevoel voor samenhorigheid, een vleugje absurdisme en humor. Het is een voorstelling waaraan veel mensen hun hart kunnen ophalen in deze donkere dagen.”

Donkere dagen

Ook voor zijn sector waren het donkere dagen. Wouter, dezer dagen te zien in De Zonen van Van As op VTM, zou dit voorjaar op tournee gaan met het stuk De Broers Geboers van Compagnie Cecilia ( met Marijke Pinoy, Sebastien Dewaele, Tom Ternest en Wim Willaert, red. ). Deze zomer zou hij voor diezelfde compagnie toeren met Once Upon a Time in de Westhoek , een gloednieuwe voorstelling met Sebastien Dewaele. Die werd nu verkast naar het voorjaar van 2022. “Ik had ook opnames voor Onder Vuur (een West-Vlaamse serie over de brandweer, dat op VRT te zien zal zijn, red.) , maar we hebben nog maar enkele draaidagen achter de rug. Het merendeel van de opnames verhuist nu naar maart.”

Wouter schrijft intussen naarstig verder aan het scenario van Barichara , een fictiereeks die hij wil maken met Bart Vanneste, beter bekend als Freddy De Vadder. Binnenkort dienen ze bij het VAF een dossier in voor scenariosteun. “Er is niet zozeer een deadline, maar we willen vooral dat het heel goed is, en daar nemen we onze tijd voor.”

In hetzelfde schuitje

Dat cultuur dit jaar niet meer uit de brand kon slepen dan een stiefmoederlijke behandeling, hakte er in. “Maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje, ook de mensen in de horeca. Persoonlijk vond ik het vorig jaar erger, toen Jambon sneed in de subsidies en net niet letterlijk zei hoe onbelangrijk we waren. Bij deze crisis weet je dat er niemand specifiek schuld aan heeft. Het heeft dan ook weinig zin om kwaad te zijn. Al geef ik toe dat ik wel eens moet slikken als ik het woord subsidieslurper hoor. Het is bewezen dat van elke euro die naar de subsidies gaat, minstens twee tot drie euro teruggaat naar de maatschappij. Als mensen naar een voorstelling gaan kijken, kopen ze misschien een nieuw kleedje, gaan ze naar de kapper of gaan ze meteen ook iets eten. Dat zijn zaken die mee de economie ondersteunen. Kan je van een voetbalwedstrijd hetzelfde zeggen?”

Wouter wil naar eigen zeggen niet klagen, al was het niet simpel om het afgelopen jaar drie kinderen van anderhalf, drie en vijf jaar oud te entertainen. “Integendeel, voor mijn vrouw was het nog heftiger. Zij werkt in de zorg, met mensen met een beperking. De eerste lockdown reed ik ’s avonds nog rond op zoek naar beschermingsmateriaal voor haar, om haar job werkbaar te houden. Dat vond ik veel absurder. Daar kon ik wél kwaad van worden. Zij werkt al sinds het begin meer dan een fulltime, zonder compensatie. Zij is één van de zovelen die op hun tandvlees dreigt te zitten, maar dapper verder doet. Meer dan bewonderenswaardig.”

Dit annus horribilis sluit Wouter dus af in stijl en niet alleen met een zinderende familievoorstelling. “We vieren dit jaar gezellig thuis met het gezin, al moet mijn vrouw wel werken. Koken wordt iets heel speciaals”, aldus de gepassioneerde hobbykok. “Deze zomer stierf Wouter Van Lierde (een acteur die heel wat gastrollen deed in Vlaamse se ries, red.). Van hem kreeg ik ooit een kookboek van de Franse chef-kok Paul Bocuse. Als eerbetoon aan Wouter maak ik daar een gerecht uit klaar.”

Kerstmis Speciaal (6+) van Symfonieorkest Vlaanderen is vanaf 24 tot en met 31 december te zien op VRT NU, Klara en de Klara app. Het is ook te zien op het YouTube-kanaal van Symfonieorkest Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier