Aalbeekse harmonie koopt nieuwe instrumenten voor de mini’s

De Opmaatjes is de naam van een nieuwe cursus muziekinitiatie voor zes- en zevenjarigen. De Aalbeekse muziektherapeute Saar Corne (26), die ook lid is van Harmonie Eendracht Aalbeke, begeleidt de groep. De Aalbeekse harmonie kocht al instrumenten voor de kinderen, gesteund door Cera.

De Opmaatjes en de Mini’s organiseerden een optreden om te tonen aan hun ouders wat ze leerden. © EDB

De Opmaatjes werd dit schooljaar gelanceerd in Aalbeke met een klas van 18 leerlingen. De lessen vinden plaats op dinsdag na schooltijd in de basisschool van Aalbeke. Saar Corne (26) begeleidt de Opmaatjes. Ze woont in Aalbeke en trouwde vorige zaterdag. Saar volgde de opleiding Master in de Muziektherapie in Luca campus Lemmens in Leuven. Daarna volgde ze nog een specifieke lerarenopleiding. Saar is halftijds werkzaam als muziektherapeut in vzw de Bolster in Kluisbergen en geeft les in de Stap in Roeselare. Daarnaast geeft ze ook les aan kinderen met een fysieke beperking in Dominiek Savio in Gits. Van kleins af aan is Saar al lid van de harmonie in Aalbeke. Tot vorig jaar speelde ze er hobo en in maart speelde ze voor het eerst mee op de contrabas. “Het is een totaal nieuwe uitdaging”, glundert ze.

6- en 7-jarigen

Saar werd vorig jaar ook leerkracht in het Conservatorium in Kortrijk. “Ik gaf muziekinitiatie in Kooigem en Kortrijk en kreeg sinds de hervormingen dit jaar de kans om in te stappen in het verhaal van de Opmaatjes in Aalbeke en Bellegem.”

Dankzij het nieuw decreet in het deeltijds kunstonderwijs kreeg Conservatorium Kortrijk de mogelijkheid om de cursus ‘muziekinitiatie’ uit te bouwen. De cursus kreeg de nieuwe naam ‘de Opmaatjes’ en is bedoeld voor 6- en 7-jarigen (eerste en tweede leerjaar). “Een opmaat is een muzikale term die de onvolledige maat aan het begin van een muziekstuk betekent en deze leidt muzikaal in de richting van de eerste volledige maat”, legt Saar Corne uit.

“Wij beschouwen de Opmaatjes als de start en tegelijk de belangrijke basis van een muzikale opleiding.” De kinderen zingen en bewegen op muziek tijdens die lessen. Saar vertelt muzikale verhalen en de kinderen leren gericht luisteren naar muziekfragmenten. “Ze schreven zelfs al liedjes en speelden ritmes op boomwhackers (percussie-instrument met holle buizen, red.).” Een groot deel van de cursus is ook het leren kennen van muziekinstrumenten. Kinderen uit het tweede leerjaar bij de Opmaatjes kunnen ook kiezen voor Muziek+, tien lessen waarbij de kinderen kunnen proeven van een instrument. In Aalbeke kunnen de kinderen in hun eerste jaar instrument doorschuiven naar het instaporkestje de Mini’s.

Nieuwe instrumenten

“Daarna schuiven ze door naar de jeugdharmonie”, vertelt Filip Santy, voorzitter van harmonie Eendracht Aalbeke. “Als plaatselijk harmonieorkest ondersteunen wij dit initiatief volop. Met de aankoop van een aantal beginnersinstrumenten en het ter beschikking stellen ervan willen we de drempel naar de harmonie verlagen. Omdat dergelijke investering buiten ons normale aankoopbudget valt, zochten en kregen we steun van Cera die tussenkomt in de helft van de aankoop.” Momenteel werd de helft van het budget gebruikt om vijf muziekinstrumenten aan te kopen: trompet, trombone, saxofoon, clarineo en een dwarsfluit. Dit alles is gemaakt in stevig en gemakkelijk te reinigen rubber en plastiek maar toch met een degelijke klank. “We wachten nog even de vragen naar aanloop van volgend schooljaar af en beslissen dan in welke instrumenten we nog investeren.”

Onlangs organiseerde Saar samen met de harmonie een toonmoment van de Opmaatjes en de Mini’s voor hun ouders. Volgend schooljaar wordt de cursus opnieuw georganiseerd. De lessen vinden plaats op dinsdag van 16.15 uur tot 17.15 uur in de basisschool in Aalbeke.

Inschrijven op de website van stad Kortrijk, voor info: saar.corne@gmail.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.