24 auteurs schrijven met ‘De Afstand’ een brievenboek over de coronatijden

Joost Devriesere nam het initiatief voor het brievenboek en liet ook zijn partner Valerie Tack een brief schrijven. © Kurt De Schuytener
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

‘t Is al weken al corona wat de klok slaat. Maar het zijn dan ook uitzonderlijke tijden. En precies omdat ze zo uitzonderlijk zijn en nog lang hun sporen zullen nalaten, vond columnist, journalist en romancier Joost Devriesere dat er een tijdsdocument moest komen waarin de sfeer, de gevoelens en gedachten van deze onwezenlijke dagen neergeschreven staan. ‘De Afstand’ wordt een brievenboek met bijdragen van 24 schrijvers. Een heel divers gezelschap met namen als Lara Taveirne, Jeroen Olyslaegers, Christophe Vekeman en Piet De Praitere.

Joost werkt voor Knack, schreef twee jaar geleden de visionaire roman ‘Pest’ en heeft sinds enkele maanden een column in KW Kortrijk-Waregem-Menen. Hij kwam op het idee voor het brievenboek toen hij begin maart een spelletje Wordfeud, zeg maar online Scrabble, aan het spelen was met Joost Vandecasteele, de Brusselse schrijver die opgroeide in Kortrijk.

Chatten

“Er zit een chatfunctie aan dat spel. Toen de quarantaine begon, informeerde ik als vanzelf naar hoe het was in Brussel en naar wat hij voelde. Zo kwam het idee om met elkaar te corresponderen en onze communicatie online te zetten.” Helaas had Vandecasteele geen tijd voor zo’n project. Enkele dagen later trok Devriesere zijn stoute schoenen aan en nodigde hij verschillende andere schrijvers uit om mee te werken. “In drie dagen tijd had ik 24 namen.”

Bekende auteurs

Voor zo’n eenmalige medewerking wou Joost Vandecasteele wel tijd maken. En ook klinkende namen als Jeroen Olyslaegers en Lara Taveirne schreven brieven, net als gevestigde waarden als Christophe Vekeman en Fikry El Azzouzi. Er zit ook heel veel nieuw talent onder de 24 brievenschrijvers. “Ik wou verscheidenheid, verschillende stemmen,” zegt Joost.

“Niet alleen frustratie en eenzaamheid, er moest ook humor in zitten. En die zit er overvloedig in. Maar er zit ook immens veel woede in, ontevredenheid, heel veel hoop ook. Het boek bestaat uit twaalf correspondenties tussen telkens twee mensen. Die combinaties zorgen op zichzelf al voor genoeg verscheidenheid. Een paar koppeltjes hebben zich spontaan gevormd, zoals Stijn Tormans en Lara Taveirne, goeie vrienden die elkaar nu immens missen.”

“Het boek bevat frustratie en eenzaamheid, maar ook humor en hoop en heel veel woede” – Initiatiefnemer Joost Devriesere

“Joke Van Caesbroeck is bekend van haar korte verhaaltjes in De Standaard, maar met die brieven wou ze eens iets totaal anders proberen. Christophe Vekeman is de ideale sparringpartner voor haar. Muzikante Nikkie Van Lierop, de partner van Jeroen Olyslaegers, maakt later dit jaar haar debuut als schrijfster. Ik heb haar gekoppeld aan Luc Boudens, een naar Antwerpen uitgeweken Kortrijkzaan die eind de jaren tachtig in een adem genoemd werd met Tom Lanoye en Herman Brusselmans, maar door de mazen van het literaire net glipte. Hun conversatie is compleet fictief. Zij kruipt in de gedaante van een aristocrate die in haar champagnekelder zit te klagen omdat haar werkster niet meer komt. Ik zeg het, het aanbod is heel verscheiden.”

Piet De Praitere

Ook Valerie Tack, de partner van Joost, is een van de 24 brievenschrijvers, net als de jonge Kortrijkse Siel Verhanneman. Anneleen Van Offel, letterzetter van de stad Kortrijk, is eveneens van de partij. Maar de meest verrassende naam is misschien wel die van Piet De Praitere: “Piet is voor mij een openbaring. Ik heb zijn boekje liggen met kortverhalen. Ik kende hem als stand-upcomedian, maar hij blijkt ook een diepgevoelig mens met mooie ideeën en een geweldig goeie pen te zijn die proza schrijft.”

‘De Afstand’ zal het boek heten dat op 20 mei in de winkels zal liggen. Een titel waar Jeroen Olyslaegers mee aankwam. Omdat we allemaal afstand houden en we in deze tijden van veel mensen en dingen afstand moeten doen. En ook de 24 auteurs staan van alles af. “Sommigen geven zich verrassend bloot,” maakt Joost ons benieuwd. ‘De Afstand’ ook, omdat de auteurs de opbrengsten van het boek afstaan aan ‘Dokters van de Wereld’. “Dat vond ik heel belangrijk,” zegt Joost. Hij lijdt aan een chronische auto-immuunziekte. “Ik ben een risicopatiënt. Ik kan geen boodschappen doen voor de buren. Dit is mijn kleine bijdrage.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier