Zwerm laat Brugse jongeren freewheelen rond fantasieauteur Ransom Riggs

Op de foto zien we van links naar rechts Charlotte Forrier (Vel Tegen Vel), Marilyne Watteeuw (Openbare Bibliotheek Biekorf), Pauline Blerot (winnares foto), Laure De Neef (winnares verhaal) en Brith Dhaenen (winnares combinatie woord/foto - haar partner in crime Brecht Roels kon er niet bij zijn) en Thomas Barbier (vzw Zwerm). © SVV
Redactie KW

In de Hoofdbibliotheek Biekorf maakte de versbakken Brugse vzw Zwerm gisterenavond de winnaars bekend van de schrijf- en fotowedstrijd voor jongeren rond het populaire en verfilmde boek ‘De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine’ van Ransom Riggs.

Het afgelopen najaar nodigde de Brugse vzw Zwerm jonge volwassenen en volwassen jongeren uit om deel te nemen aan een creatieve wedstrijd in twee disciplines: verhaal en foto. “Dit weerspiegelt de geest van het boek”, legt Thomas Barbier, voorzitter van vzw Zwerm, uit. “Ransom Riggs verzamelde honderden lugubere, bizarre of grappige foto’s op rommelmarkten en bij verzamelaars. Dit scherpte zijn fantasie aan om er verbeeldingrijke verhalen rond te schrijven.”

Het reglement van de wedstrijd liet dan ook bewust veel toe, van fotobewerking en -collages tot teksten in het Engels. “We wilden er echt een oefening van maken om de ketens los te gooien en de creativiteit te laten botvieren“, zegt mede-initiatiefneemster Elsie Roose. “Sommige jongeren bleven dicht bij het universum van Miss Peregrine, anderen kwamen met geheel eigen ideeën op de proppen.”

In 2016 verfilmde de vermaarde regisseur Tim Burton Riggs’ boek. Voor haar wedstrijd kreeg Zwerm vzw een subsidie van de stad Brugge en de steun van verschillende plaatselijke organisaties. “Daarnaast heeft met name auteur Lara Taveirne zich bewezen door in Brugse scholen inspirerende schrijfworkshops te geven”, schetst Barbier. “Mede hierdoor kregen we een zestigtal inzendingen binnen voor ons creatieve project. Daar zijn we bijzonder opgezet mee, want voor dit initiatief zijn we van nul moeten vertrekken.”

Winnaars

De jury die zich over de verhalen en beelden boog, bestond uit Marilyne Watteeuw en Sofie Desmet (van Hoofdbibliotheek Biekorf), Elsie Roose (vzw Zwerm), Sanne de Muynck (jongerenmagazine BLVRD), Thomas Barbier en diens eega Inge Thollebeek.

Dit leverde volgende winnaars op: Laure De Neef (categorie Verhaal), Pauline Blerot (categorie Foto) en Brith Dhaenen en Brecht Roels (categorie Verhaal/Foto). Naast een trofee kregen zij onder meer ook een boekenbon en een jaarabonnement op Shoot, het bekende tijdschrift voor fotoliefhebbers. Nog tot eind deze maand loopt er op het gelijkvloers van de Hoofdbibliotheek Biekorf een tentoonstelling rond deze schrijf- en fotowedstrijd. De bekroonde inzending in de categorie Verhaal/Foto zal in het tweede nummer van het jongerenmagazine BLVRD verschijnen dat begin februari uitkomt. “We denken nu al aan een volgende wedstrijd“, aldus nog Barbier net voor de obligate receptie begon. De succesvolle avond werd besloten met de vertoning van Burtons verfilming van het wereldberoemde boek.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier