Zultenaar Bernd Verzele brengt nieuwe voorstelling: “Er schuilt een schurk in elk van ons”

Bernd Verzele: "De laatste aanpassingen zullen waarschijnlijk nog tijdens de eerste voorstelling gebeuren." © MVW
Redactie KW

Bernd Verzele (40) is theatermaker, producent, acteur en in het algemeen een audiovisuele creatieveling uit Zulte. Momenteel toert hij nog met zijn voorstelling Wolf en op 20 september gaat zijn nieuwe voorstelling Schurk in première. Daarin staat Bernd helemaal alleen op het podium van de Gaston Martenszaal. “In Schurk ga ik dieper in op de vraag hoe het komt dat we allemaal een schurkje in ons hebben.”

Bernd woont al tien jaar in Zulte, voordien woonde hij in Kruishoutem. Van opleiding is hij sociaal-cultureel vormingsmedewerker. “Maar daar heb ik nooit iets mee gedaan, ik ben al 15 à 20 jaar bezig met toneel, kleine voorstellingen, grote voorstellingen. Als kind stond ik nog niet op het podium, maar ik zou toneel geen late roeping maar eerder een late passie noemen.”

Bernd heeft naast zijn eigen toneelvoorstellingen ook nog paardentheater Frère Frère, dat hij samen met zijn broer en nicht runt. In deze voorstellingen komen toneel, muziek en paarden samen. Daarnaast is Bernd ook al jaren lid van het bestuur van Theaterpunt en heeft hij al stukken geschreven en geregisseerd voor jeugdtoneel Encachado.

“Ik heb een schuif vol ideeën liggen, meestal begin ik gewoon te schrijven en dan beslis ik achteraf of ik nu een voorstelling voor kinderen of voor volwassenen gemaakt heb. Zo toer ik nu rond met Wolf, een muzikale gezinsvoorstelling. Die gaat over de wolf die terug in Vlaanderen is. De eerste berichten daarover, intussen meer dan een jaar geleden, brachten me op het idee om daar een voorstelling rond te maken. In Wolf volg ik de wolf op zijn tocht over land en water en onderweg verliest hij enkele familieleden. De wolf geldt ook als metafoor voor de vluchtelingen. Die dubbele bodem zullen enkel de volwassenen er uit halen.”

Wolfspeel ik vaak als schoolvoorstelling maar Schurk is niet geschikt voor kinderen

Wolf speel ik vaak als schoolvoorstelling speel voor lagere schoolkinderen, is Schurk niet geschikt voor kinderen. Ik mik toch op 15-plussers. Schurk kun je namelijk het best omschrijven als een cabaretvoorstelling met tekst muziek en humor. En die humor zou niet werken bij jonge kinderen. Het idee voor deze voorstelling gaat uit van de stelling dat we allemaal een klein schurkje in ons hebben, we zijn allemaal een beetje smeerlap. Op het podium stel ik me dan de vraag hoe dit komt en dat heb ik in een verhaal gegoten. Mocht ik er vrijdag niet geraken op de première, dan kan ik een bordje zetten met ‘Ik ben met uw geld naar Spanje’, dat is dan een goed voorbeeld van dat schurkje dat in elk van ons zit.” (lacht)

Eerste solovoorstelling

Schurk is een idee dat best wel lang in mijn schuif gelegen heeft, samen met nog veel andere ideeën voor voorstellingen. Maar op een bepaald moment prik je dan toch een datum en dan begint het proces. Ik ben een deadliner en dat is vooral frustrerend voor mezelf. De laatste aanpassingen zullen waarschijnlijk nog tijdens de eerste voorstelling gebeuren. Schurk is een cabaretvoorstelling, dus misschien betrek ik het publiek wel in de voorstelling. Of dat lukt, zal moeten blijken. Pas de tweede voorstelling zal het helemaal in zijn plooi vallen. Stress heb ik nu nog niet, dat is voor vrijdag. Maar dat is ook nodig, dat houdt met scherp. Het is de eerste keer dat ik een solovoorstelling doe. Voor Wolf werk ik samen met een percussionist. Schurk zal ook muziek bevatten, maar ik neem zelf plaats achter de piano.”

“Wat ik het minst leuke vind aan de job? Dat je de voorstelling ook moet verkopen. Het is soms moeilijk om programmatoren zover te krijgen dat ze voor jouw voorstelling kiezen. Het spelen van die voorstellingen vind ik dan weer het leukste aan de job. Als ik op het podium sta, weet niemand of ik op dat moment aan het spelen ben of mezelf ben.” (JF)

‘Schurk’ gaat in première op vrijdag 20 september om 20 u. in de Gaston Martenszaal. Er zijn nog enkele tickets voor vrijdag, dus wees snel of kom naar de tweede voorstelling op zaterdag, ook om 20u. Tickets zijn te verkrijgen op fabriekartiestiek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier