Zomertentoonstelling Marec lokt 7.500 toeschouwers naar MEC Staf Versluys in Bredene

Bredene kon de voorbije zomer uitpakken met cartoonist Marec. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

De voorbije zomer kon je in MEC Staf Versluys naar de zomertentoonstelling van cartoonist Marec.

Bredene kon de voorbije zomermaanden uitpakken met werk van de Brugse cartoonist Marec. Hij stelde naast cartoons ook schetsen en andere tekeningen voor in MEC Staf Versluys. De cartoonist bracht ook werk van 25 andere cartoonisten mee die samenwerken in het collectief The Cartoonist. Het thema van de tentoonstelling is de zee. De cartoonisten duiken in hun archieven of presenteren nieuw werk rond die thematiek.

Redder op het naaktstrand

Op het campagnebeeld stelde Marec zichzelf voor als redder op het naaktstrand. Vanop zijn reddersstoel houdt hij overzicht op de belangrijkste wereldleiders, zoals Donald Trump, Angela Merkel en Theresa May, die uiteraard naakt zijn afgebeeld. Met de expositie hoopte Bredene een breed publiek te lokken dat even kan ontsnappen aan de harde realiteit. “Ik vind dat er te veel gelachen wordt met Bredene als het over het naaktstrand gaat. Daarom verwijst het campagnebeeld duidelijk naar dat bekend stukje strand”, zei Marec tijdens de persvoorstelling. In totaal hingen er meer dan honderd werken in MEC Staf Versluys.

Aanslag bij Charlie Hebdo

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo op 7 januari 2015 en de moord op de door hem bewonderde tekenaars, veranderde het leven van Marec en de wereld van de perscartoon in het algemeen. Tot eind juni liep ook de expo ‘Marec à Paris’ in Parijs.

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo op 7 januari 2015 en de moord op de door hem bewonderde tekenaars, veranderde het leven van Marec.
De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo op 7 januari 2015 en de moord op de door hem bewonderde tekenaars, veranderde het leven van Marec.© MF

De zomertentoonstelling in Bredene toonde een selectie uit zijn werk vanaf de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo en de gevolgen ervan die tot in de recente actualiteit voelbaar zijn. Om aan de harde realiteit van de dagelijkse actualiteit te ontsnappen, maakte Marec de voorbije jaren schetsen waarin hij in een pure lijn op zoek gaat naar de schoonheid van het leven. In ‘Marec in Bredene’ gaf de Bruggeling een inkijk in zijn schetsenboeken, tekeningen die hij maakte aan zee, op reis en in zijn atelier in Brugge.

De tentoonstelling ging van start op zondag 18 juni en liep tot zondag 3 september in MEC Staf Versluys. “De voorbije maanden kwamen rond de 7.500 bezoekers langs”, weet Rutger De Cloedt van MEC Staf Versluys. “De reacties die we de voorbije weken en maanden mochten ontvangen, waren unaniem positief“, klinkt het nog.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier