Zingen met Bart Peeters: West-Vlamingen maken deel uit van verjaardagskoor

Van links naar recht zien we Tine Mayeur uit Kortrijk, Lut Caron uit Gullegem, Kim Walgraeve uit Kortrijk, Lieve Deroo uit Kuurne, Johan Mayeur uit Kortrijk, Bram Verstraete uit Gullegem, Katrien Vanhee uit Lauwe, Moira Piepers uit Izegem en Siska Vanhooren uit Izegem. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Tijdens zijn uitermate succesvolle verjaardagsconcerten in de Lotto Arena wordt Bart Peeters bijgestaan door een 500 personen tellend pop-upkoor. Ook enkele streekgenoten staan op het podium tijdens ‘Bart Peeters De Luxe’. “Een onvergetelijke ervaring”, zo klinkt het.

Johan Mayeur van koor Alfabet maakt deel uit van het pop-upkoor. “Drie jaar geleden kwam Jackobond met een gelijkaardig koor en samen met mijn vrouw ging ik toen kijken. Ik kende het project dat de naam ‘Zaterdag Zondag’ meekreeg wel aangezien er via Koor en Stem altijd een oproep naar zangers gelanceerd wordt. Tien jaar geleden is dit gestart met één man en twintig dames.” Daarna dirigeerde Hans Primusz ook K’s Choice in koor, en daar deed ook Johans dochter Tine Mayeur mee.

Koor van 500 mensen

“In 2018 vertelde mijn dochter dat er nog mannen gezocht werden voor het pop-upkoor. Iedereen met wat koorervaring kon zich aanbieden. We hadden vorig jaar drie concerten in De Singel.” Vorig jaar was er in Hasselt een verjaardagsfeest voor de tiende verjaardag van het project ‘Zaterdag Zondag’. Ook daar zongen Johan en Tine mee. Bart Peeters was er gast en wou een gelijkaardig koor voor zijn 60ste verjaardagsfeestje. Opnieuw is Hans Primusz de dirigent. In het pop-upkoor dat oefende voor het verjaardagsconcert van Bart Peeters zingen 500 personen, onder wie 50 mannen. “Bij de lage stemmen zijn er ook enkele meisjes, onder wie mijn dochter. Dat maakt het ook leuk. We hadden dezelfde dagen repetitie en konden samen optrekken.”

Er waren drie voorstellingen gepland, maar het werden er vier en er was nog vraag. In 2020 komen er nog twaalf concerten bij. “Bart Peeters De Luxe vindt plaats in de Lotto Arena in Antwerpen. De eerste voorstelling is op 3 januari. De koorzangers kunnen inschrijven om mee te zingen in reeksen. “We zijn niet verplicht om allemaal alle concerten mee te doen.” Het koor zingt mee in een tiental van de nummers die gebracht worden.

Professionele opleiding

Voor de koorzangers is deelnemen aan Bart Peeters De Luxe een onbetaalbare en onvergetelijke beleving. “Het heeft een kostenplaatje maar de professionele begeleiding die je krijgt, is zo waardevol! Er waren vijf volledige dagen opleiding. Dat waren workshops van 9 tot 17 uur met amper een uurtje pauze. Er is digitaal veel materiaal beschikbaar. Je kan het honderden keren oefenen als je dit wenst.”

In de lente van vorig jaar kon Johan ook meewerken aan de cd. We waren toen met zo’n 70 mensen en Bart was het hele weekend bij ons. Het is een heel toegankelijk en meegaand man. “We legden allemaal geld samen voor zijn verjaardag en Bart mocht dan een goed doel kiezen waaraan het bedrag geschonken werd. Hij koos voor vzw Pagadder voor kansarme kinderen. We konden ruim 4.000 euro schenken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier