Zeven fotografiestudenten stellen trots eindwerk tentoon: “Een jaar lang intensief werk”

We herkennen v.l.n.r. Annelore Suys, Marc Lecluyse, Patricia Vande Walle, Wouter Meeus, Anja Rogiers en Stefaan Depraeter. De zevende fotograaf ontbreekt. © WME
Redactie KW

Op zaterdag 15 en zondag 16 juni stellen zeven studenten uit onze streek, die de afgelopen jaren les volgden aan de Tieltse afdeling van CVO 3 Hofsteden, hun afstudeerproject voor aan het grote publiek. De tentoonstelling kreeg een plaats bij Inofec Kantoormeubelen.

De zeven studenten zijn Patricia Vande Walle (53) uit Tielt, Anja Rogiers (38) uit Izegem, Marc Lecluyse (56) uit Tielt, Stefaan Depraeter (47) uit Schuiferskapelle, Annelore Suys (41) uit Sint-Baafs-Vijve, Wouter Meeus (43) uit Tielt en Jessica, die haar familienaam liever niet in de krant zag staan.

Dat ze de laatste studenten zijn die zullen afstuderen aan CVO 3 Hofsteden, dat vanaf september onder de nieuwe naam CVO SCALA zal verder bestaan, is iets waar de zeven studenten van de cursus ‘portfolio’ totaal niet van wakker liggen. Ze zijn momenteel te druk bezig met de laatste hand te leggen aan hun eigen tentoonstelling. Naast het fotografische aspect, dat uiteraard het belangrijkste onderdeel van de cursus blijft, dienen de studenten ook zelf in te staan voor de organisatie en omkadering van hun expositie.

Volledige traject

“Marc en Sharon Speeckaert van Inofec waren onmiddellijk enthousiast toen we polsten naar de mogelijkheid om onze tentoonstelling tussen hun kantoormeubelen op te bouwen”, opent Wouter Meeus. “Dat was van bij het begin een enorme opsteker voor ons. Daarmee begon het echter pas, want we hebben het volledige traject als organisator moeten afleggen. Sponsors zoeken, affiches, uitnodigingen en programmaboekjes maken, maar ook drank voor de bar bestellen en instaan voor de promotie en naamsbekendheid van het event: we hebben elk onze bijdrage geleverd. Maar vergis je niet, daarnaast zijn we allemaal vooral een jaar lang heel intensief bezig geweest met ons persoonlijk fotografieproject.”

Voor je het goed en wel beseft, staat er op die manier zes tot zeven jaar lang minstens één avond per week een les fotografie in je agenda – Stefaan Depraeter en Annelore Suys

“Wat bij de meesten een zestal jaar geleden onschuldig begon om een iets of wat mooier kiekje te leren maken, is bij elk van ons ondertussen uitgegroeid tot een ware passie”, vullen Stefaan Depraeter en Annelore Suys aan. “Je koopt eerst een spiegelreflexcamera om betere beelden te maken, maar je werkt op automatische stand. Het is dus al beter dan voorheen, maar toch net niet goed genoeg. Dus dan toch maar snel een cursus volgen om de basis onder de knie te krijgen en we kunnen wel weer verder denk je dan. Tijdens de eerste module begint het echter al wat meer te kriebelen en bij de tweede module krijg je de smaak echt goed te pakken. Voor je het goed en wel beseft, staat er op die manier zes tot zeven jaar lang minstens één avond per week een les fotografie in je agenda.”

Dezelfde passie

“Dat verhaal geldt inderdaad voor de meesten van ons”, beaamt Patricia Vande Walle. “Ik genoot ervan om de details van bloemen en planten te bekijken en wilde die ook goed kunnen vastleggen, dus nadat ik in het aanbod van CVO 3 Hofsteden een themamodule natuurfotografie ontdekte, wou ik me meteen inschrijven. Toen bleek dat ik eerst meer technische kennis moest opdoen, was dat een teleurstelling, maar ik ben er toch aan begonnen. En nu ben ik daar heel blij mee. Hoe meer ik bijleer, hoe meer nieuwe mogelijkheden ik zie. En er zijn nog meer kansen om bij te leren.”

Hoe meer ik bijleer, hoe meer nieuwe mogelijkheden ik zie – Patricia Vande Walle

“Een ander niet onbelangrijk punt is dat we hier met zeven fotografen staan en dat je doorheen alle modules niet alleen dezelfde passie voelt bij de verschillende lesgevers, maar ook bij je medecursisten”, weet Marc Lecluyse. “Aangezien we sinds de allereerste kennismakingslessen de overige modules ook bijna altijd samen hebben gevolgd, ontstaat er een nieuwe vriendengroep. En geloof me, ook al ben je 200 procent gemotiveerd, tussen de verplichte modules zit er altijd wel eens eentje die je minder aanspreekt. Het zijn trouwens deze zes vrienden die me overtuigd hebben om toch ook de afsluitende module te volgen. Waarvoor dank, het was weer een rijke ervaring.”

Nachtfotografie

Zo divers als de groep studenten is, zo verschillend is ook het werk dat ze op zaterdag 15 en zondag 16 juni zullen tentoonstellen.

Anja Rogiers uit Izegem presenteert onder de noemer ‘Solitude’ beelden die een bepaalde rust uitstralen: “Als ik de natuur in ga, is het de solitude die me zo aanspreekt. Ik ben er alleen, maar voel me omringd door leven, voel me één met de wereld. Ik kom helemaal tot rust, word helemaal zen.”

Je vindt het overal, iedereen laat ooit wel eens ergens iets achter. Marc Lecluyse uit Tielt raakt met zijn project ‘afval’ een heel actueel thema aan.

Jessica koos dan weer voor de puurheid van het portret, maar brengt op haar eigen wijze een stukje persoonlijkheid in het beeld.

Nachtfotografie sluit heel dicht aan bij de interesse van Stefaan Depraeter uit Schuiferskapelle, die met zijn reeks van enkele bevreemdende beelden de rust en eenzaamheid ‘s nachts wil weergeven.

Licht en mode

Patricia Vande Walle uit Tielt vertoefde voor haar portrettenreeks meermaals in sanctuary De Zonnegloed in Vleteren: “Vanuit mijn liefde voor dieren en vanuit mijn wens dat elk dier een waardig en gelukkig leven mag leiden, stel ik een reeks dierenportretten tentoon.”

Annelore Suys uit Sint-Baafs-Vijve gaat in haar reeks ‘Habitat’ op zoek naar uiteenlopende plaatsen waar ouders vaak vertoeven, omgevingen die een grote rol in hun leven spelen: “Welk effect kan de omgeving van een ouder hebben? Zal het kind er iets mee doen of net niet? Een open verhaal dat ook eigen invloeden op ieder van ons naar boven brengt.”

Fotograferen is schrijven met licht. Met zijn project ‘Couture Lumière’ schrijft Wouter Meeus uit Tielt een verhaal waarbij het fascinerende van licht en mode elkaar vinden in de ontwerpen die de geportretteerde modellen kleden.

De portfoliotentoonstelling ‘Final7’ van de zeven fotografen vindt plaats op zaterdag 15 en zondag 16 juni en is op beide dagen van 10 tot 18 uur doorlopend te bezoeken in de showroom van Inofec Kantoormeubelen langs de Deinsesteenweg 77 in Tielt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier