Zeven ex-lesgevers van de Tieltse academie stellen tentoon in beschermd herenhuis in Wevelgem

V.l.n.r. kunstrecensente Els Vermeersch, vervolgens de kunstenaars Geert Roygens, Paul De Doncker, Pol Delameillieure, Karinne Ottevaere, Linda Bruneel, Frans Vercoutere en Paul Perneel, Jolien Leman van het Wevelgemse Cultuurcentrum en architect Rik Behaegel met partner Isabelle Verraes. © SLW
Redactie KW

Nog tot 28 september stellen zeven kunstenaars uit Tielt tentoon in La Roseraie, het prachtige herenhuis tegenover het Wevelgemse park. Het gaat om ex-lesgevers van de Tieltse academie.

Zeven kunstenaars nemen drie weken lang hun intrek in La Roseraie, de werkruimte van DB Architecten. Architect Rik Behaegel zet de deuren open van het beschermde gebouw, voor de kunstenaars, maar ook voor de talrijke nieuwsgierige Wevelgemnaars die er dagelijks langs rijden. De kunstenaars maken er beeldend werk geïnspireerd op de architectuur, de historiek en de bewoners van het huis. De expo kreeg de naam Vrijplaats. Vrijplaatsen zijn ruimtes waar men vrij kan denken en experimenteren.

De kunstenaars zijn ex-collega’s. Ze waren allemaal lesgever aan de Tieltse academie en nu gepensioneerd. “Wij zijn een team gekozen door Werner Lagae, oud-directeur van de academie in Tielt”, zegt Karinne Ottevaere, vroeger zelf directeur aan diezelfde academie en de gangmaker van deze tentoonstelling. “We hebben samen heel wat meegemaakt. We waren meer dan collega’s, want kunst verbindt. We kijken en leren van elkaar: wat doet hij of zij met dat onderwerp en wat doe ik met hetzelfde onderwerp?”

Eerst zwemvijver

Het onderwerp van de expo Vrijplaats is het oude herenhuis. “We hebben gewerkt met de nog aanwezige voorwerpen, het behangpapier, de tuin…”, legt Karinne Ottevaere uit. “In de vijver, de eerste zwemvijver van Wevelgem naar het schijnt, staat een huis in een huis in een huis. Maar het geheel heeft de contouren van het herenhuis, dat trouwens prachtig weerspiegelt in het water. Of kijk naar de kubus die in de boom hangt, die refereert naar de rozentuin. Naar het harde, het stekelige van de roos en tegelijkertijd het zachte, de fluwelen blaadjes.”

Architect Rik Behaegel kocht het huis in 2011. Voordien was het de woning en praktijk van tandarts Isebaert. Het werd gebouwd in 1902 in opdracht van de familie Vanackere. Het kreeg de naam La Roseraie, de Rozentuin. Het is beschermd erfgoed, mede door het interieur dat ontworpen en geïnstalleerd werd door de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene.

Blind date

Rik Behaegel is aangenaam verrast over het resultaat van de expo. “Architectuur en beeldende kunsten zijn verwant”, weet hij. “Dit huis maakt deel uit van een collectieve geschiedenis. Met de tentoonstelling krijgt het publiek inzage en de kunstenaars krijgen de vrijheid in de ruimte. Voor mij was het een blind date: wat komt er, wat mag ik verwachten. Het moet gezegd, alle kunstenaars hebben serieuze inspanningen geleverd, met een prachtig resultaat als gevolg.”

(SLW)

La Roseraie en de expo Vrijplaats zijn doorlopend open van 11 tot 18 uur tijdens de weekends in september. De kunstenaars zijn ter plaatse om wat uitleg te geven bij de tentoongestelde werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier