Xavier Taveirne is de Slimste Mens: “Ik was oprecht in shock”

Xavier Taveirne kon zijn geluk niet op: "Ik gunde het Goedele Wachters evenzeer, echt waar." (Foto Vier)
Bert Vanden Berghe

‘t Is gebeurd. Xavier Taveirne is de derde West-Vlaming, na Wouter Deprez en Tomas Van Den Spiegel, die de felbegeerde titel van Slimste Mens ter Wereld op zijn palmares mag schrijven. In een razend spannende finale van de populaire quiz op Vier klopte de Bruggeling zijn VRT-collega Goedele Wachters. Met dank aan zijn brede kennis, zijn talrijke supporters en… Herman De Coninck. “Dit had ik niet durven denken, nee. Ik was oprecht in shock.”

Herlees hier de strandwandeling met Xavier Taveirne die eerder verscheen in KW Weekend

Bruggeling. Presentator. Radio 1. De Zevende Dag. De Slimste Mens ter Wereld. Stop!

Xavier Taveirne mag zich een jaar lang de titel van de Slimste Mens aanmeten, nadat hij donderdagavond de zinderende finale won van VRT-collega Goedele Wachters. Zijn tweede finale overigens, want in zijn parcours liet Xavier bijzonder weinig steken vallen. Technisch gezien zitten de opnames er al een paar dagen op, maar toch moest hij nog zwijgen als vermoord. “Enkele collega’s waren op de hoogte, omdat ze er bij waren. De oorkonde vloog in mijn kast toen de postbode een pakketje kwam afgeven en ook mijn moeder heeft boodschappen gedaan in het dorp verderop”, lacht Xavier.

Mijn moeder heeft boodschappen gedaan in het dorp verderop

In de finale kwam hij dus tegenover zijn gewaardeerde collega te zitten. “We hadden ooit al grappend gezegd dat het wat zou geven mocht dat gebeuren, maar geen van ons had gedacht dat het effectief ook zo zou zijn. Meer nog, we gunden het elkaar heel hard, tot op het ambetante af bijna.”

Bij de allerlaatste vraag zag het er even niet goed uit, toen Xavier maar geen derde antwoord vond op de vraag wie Herman De Coninck precies was. Toen het verlossende antwoord toch kwam, wist Xavier amper wat er gebeurde. “Ik denk dat ik tien seconden met wijd opengesperde ogen voor mij heb uitgekeken. Ik was oprecht in shock. Ik had dit op geen enkel moment kunnen denken, nee.”

Zenuwen

Op voorhand had Xavier immers aangegeven dat hij in het beste geval twee of drie afleveringen zou overleven. Ook al omdat hij naar eigen zeggen veel te snel afgeleid is. Maar dat bleek uiteindelijk goed mee te vallen tijdens de quiz. “Ik ben altijd heel rustig gebleven. Voor de halve finale was ik nerveus, ik weet ook niet waarom, maar bij de finale vielen de zenuwen heel goed mee. Ik wilde mijn stinkende best doen, maar ik was er ook niet op vastgepind. Ik ben nochtans niet altijd een sportieve verliezer geweest, nee. Ik was diegene die bij gezelschapsspelletjes al eens met het bord durfde gooien. (lacht) Maar het geheim van deze titel? Een brede kennis, denk ik. Ik weet van alles iets, maar van niets alles.”

https://www.youtube.com/watch?v=DJj7pAAnEUY

Wat Xavier ook niet wist of op zijn minst niet kon voorspellen, was de impact van het programma. “Ik had natuurlijk verwacht dat er heel wat reacties zouden komen, ook online, maar van deze omvang… Het was bij momenten echt overweldigend. Het leukste compliment? Iemand zei dat ze heel veel van mij herkenden. Dat was ook mijn betrachting. Ik speel geen rolletje. Ik ben wie ik ben. En ik weet ook dat het heel relatief is.”

“Straks zijn we 2018 en is er een nieuw seizoen van Blind Getrouwd of De Mol en dan ben ik al weer vergeten. Het voelt ook vreemd aan nu, de hele tijd interviews geven, terwijl ik gewend ben om zélf de vragen te stellen. Ik voel me zeker geen ster of zo. Integendeel, het mag erg Bond Zonder Naam klinken, maar iedereen is een ster op zijn eigen manier.”

Dit jaar was op alle vlakken zonder meer een grand cru-jaar

Met de bekendmaking van zijn eindoverwinning, wordt ook zijn welverdiende vakantie ingezet. Want de titel van Slimste Mens is een waardige afsluiter voor een boeiend en uitzonderlijk druk jaar voor de Bruggeling. “Het was op alle vlakken een Grand Cru-jaar“, erkent Xavier. Dit jaar verhuisde hij immers samen met zijn vriend van Brussel naar Assebroek, waar ze volop een voormalige bakkerij aan het verbouwen zijn. Bovendien maakte hij begin dit jaar bekend dat hij afscheid nam van Radio 1, waar hij jarenlang De Ochtend presenteerde en later De Wereld Vandaag.

De job dreigde naar eigen zeggen iets te comfortabel aan te voelen, dus zocht hij naar een nieuwe uitdaging. Die kreeg hij kort nadien voorgeschoteld, toen hem gevraagd werd om samen met Phara de Aguirre het nieuwe duo van De Zevende Dag op Eén te vormen. Sinds september is hij daar elke zondagmorgen te zien en ook zijn passage in De Slimste Mens ter Wereld ging niet onopgemerkt voorbij. Zeker ook door de talrijke supporters die elke keer meekwamen, met zijn dichte familie op kop. Zijn moeder werd op een gegeven moment zelfs een ‘hete truffel’ genoemd voor televisiekijkend Vlaanderen. “Ook mijn ouders zullen blij zijn dat de rust straks terugkeert, ja. Of ik nu de ster op de familiefeesten word straks? Laat het uit. Het mag daar natuurlijk over gaan, maar het liefst ook over iets anders.”

Plaats in huis

“Wat ik voor 2018 wens? Meer van hetzelfde, want het was verdomme goed. Nee, serieus, mijn focus ligt straks weer volledig op De Zevende Dag. Ik wil vooral daarin erg mijn best doen en daar verder in blijven groeien. Een ander programma presenteren? Ik zie wel wat er op mij afkomt, maar ik ben zeker niet van plan om die titel in die zin te verzilveren. Ik denk ook dat je al snel van een kale reis zou thuiskomen. Laat mij maar mijn werk doen. En heel af en toe een beetje trots zijn.” (lacht)

De oorkonde mag nu uit de kast. “Thuis hebben we een muur met allemaal herinneringen, met foto’s, kadertjes en leuke souvenirs. Daartussen krijgt hij nu een mooie plek!”

Herbekijk hier de zangkunsten van Xavier Taveirne.

De moeder van Xavier Taveirne was een graag geziene gaste in de studio. Bekijk dit hier.