Wouter Verstaen wil met zijn foto’s bewust platgetreden paden mijden

Wouter Verstaen bij enkele van zijn werken. Nog tot 14 juni stelt hij samen met enkele andere kunstenaars tentoon in de inkomhal van het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt. © Jan
Redactie KW

Wouter Verstaen is van jongs af aan al met fotografie bezig. In de loop der jaren heeft hij zich een eigen stijl aangemeten, waarbinnen hij bewust wat wil afwijken van de gebaande paden. Momenteel stelt hij, samen met zes andere kunstenaars, tentoon in het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis.

“Ik mag wel zeggen dat creativiteit en fotografie in het bijzonder er bij mij van jongs af aan al inzat”, begint Wouter zijn verhaal. “Het feit dat ik uit een familie kom, waarin ook andere familieleden met een of andere vorm van kunst bezig zijn, zal hier zeker niet vreemd aan zijn. Het eerst jaar van het middelbaar hebben mijn ouders nog een poging gedaan om mij naar het moderne of technische in Tielt te sturen, maar al snel bleek dat dit niets voor mij was. In tegenstelling tot veel andere kinderen van die leeftijd wist ik heel goed wat ik wilde en zo ben ik drukvoorbereidingstechnieken gaan studeren aan het Viso in Mariakerke, een opleiding waar ik later veel aan gehad heb.”

Analoge basis

“Tijdens mijn opleiding aan het Viso kregen we een waaier aan disciplines: ontwerpen, DTP, reprografie, schetsen… Hierdoor had ik een brede basis die tijdens mijn studies aan de Hogeschool Gent nog uitgediept werd. Deze brede kennis is mij overigens zowel beroepsmatig als bij mijn hobby nog goed van pas gekomen. Dit stelde mij, binnen mijn werk bij de drukkerij, bijvoorbeeld in staat om perfect in te schatten wat er mogelijk was. Het is immers leuk om een interessant project te hebben, maar als het praktisch niet realiseerbaar is, is het waardeloos.”

“Ik probeer vaak humor te verwerken in mijn beelden”

“Ik was sowieso al geïnteresseerd in fotografie, maar binnen de opleiding leerde ik de knepen van het vak. Aanvankelijk uiteraard nog analoog, waardoor ik nog heb leren werken in een donkere kamer met fixeervloeistof. Ik werk overigens op vandaag soms nog analoog, zij het wat minder omdat het tijdrovender is en bovendien een stuk duurder. Momenteel werk ook ik dus hoofdzakelijk digitaal. Ik werk op dit moment veel via fotoshop en dan biedt het werken met digitale beelden een onbeperkte waaier aan mogelijkheden. Ondertussen heb ik al een schat aan materiaal opgebouwd om mee te werken.”

“Wat mijn artistiek werk betreft, ben ik de laatste tijd meer bezig met surrealistische beelden. Zo ben ik naar diverse leegstaande gebouwen getrokken (tot in Tsjernobyl toe) om daar foto’s te maken. In deze foto’s worden dan objecten of figuren geplaatst die totaal vreemd aan de omgeving zijn.”

Sint-Andriesziekenhuis

“Een tweede element dat ik vaak in mijn beelden probeer te verwerken is humor, vaak in combinatie met de setting van het beeld. De combinatie van deze twee zullen sommige mensen wat confronterend vinden, maar ik hou ervan net een stapje verder te gaan dan anderen zouden doen. Naar het schijnt is ‘tot aan het randje en dan toch iets verder’ typisch voor de familie Verstaen. De werken die ik voor de tentoonstelling Keerpunt geselecteerd heb, zijn hier overigens goede voorbeelden van.”

Wie benieuwd is naar het werk van Wouter, kan nog tot donderdag 14 juni terecht in de inkomhal van het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis, waar hij samen met Annick Debonné, Danny Guilbert, Trui Lemaitre, Dries Lust, Geert Neyt en Luc Vandromme tentoonstelt.

(JG)

Wie is Wouter Verstaen?

Privé: Wouter Verstaen (39) is getrouwd met Kimberley De Meyere (35) en woont in de Kasteeldreef in Egem. Hij is de papa van Kyam (8) en Nina (12).

Opleiding en loopbaan: Wouter studeerde drukvoorbereidingstechnieken aan Viso in Mariakerke en grafisch vormgever aan de Hogeschool Gent. Hij werkt als grafisch ontwerper voor het Vlaemynck Business Center in Tielt.

Vrije tijd: Heel veel van zijn vrije tijd gaat naar fotografie. Daarnaast houdt Wouter van fitnessen en werken in de tuin. Hij is ook muziekverzamelaar en beschikt over een uitgebreide platencollectie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier