Wouter Berlaen pakt uit met gloednieuwe podcast: “De eerste in België rond basgitaar”

Wouter Berlaen: "Het idee om een podcast rond basgitaar te doen is gegroeid na mijn passage bij Radio 1." © JF
Redactie KW

Wouter Berlaen (44), Zultes bekendste bassist, singer-songwriter én docent, lanceert binnenkort een gloednieuwe podcast. In ‘Bassed in Belgium’ nodigt Berlaen bekende en minder bekende collega-bassisten uit om het bij een goed glas wijn te hebben over hun carrière, hun bashelden en hun ‘famous last notes’, of wat ze zouden spelen moesten ze nog slechts 5 minuten te leven hebben.

“Voor zover ik weet zal dit de eerste podcast over basgitaar zijn in België”, verklaart Berlaen. Hij woont al 14 jaar in Mariakerke maar brengt met Berlaen nummers in het Zults dialect zoals de hit ‘Oltijd blijv’n goan’. Naast zijn soloproject verzorgt Wouter de baslijnen voor tal van bands, is docent basgitaar aan het conservatorium van Gent en de vaste bassist van Raymond van het Groenewoud. Kortom, Wouter Berlaen had dringend nood aan een nieuw project: ‘Bassed in Belgium’.

“Door de coronacrisis vielen natuurlijk heel veel van mijn optredens weg. Tijdens de lockdown heb ik desondanks elke dag muziek gemaakt. Ik stond gewoon op en kroop mijn studio in, met het idee dat niets moest. Hieruit zijn spontaan vijf Engelstalige nummers gekomen. Ik denk dat die wel goed genoeg zijn om uit te brengen maar ik weet nog niet onder welke naam. Coronaveilig optreden voor een publiek, daar zag ik eerst tegenop. Een halfvolle zaal met mondmaskers op, het is onmogelijk om sfeer te maken. Maar die helft die er zit, die heeft wel de extra moeite genomen om daar te gaan zitten en dat zijn dan net de sfeermakers. Al blijft het raar om geen emotie te zien bij die mensen met mondmaskers. Ik heb het publiek soms gevraagd om eens hun duim op te steken tijdens een optreden.”

Ik vraag wat gasten zouden spelen als ze nog slechts vijf minuten te leven hebben

Corona heeft de komst van de podcast misschien wat versneld maar het idee was er al lang. Een vriend met MS bracht me op het idee om een podcast te maken rond begrafenismuziek. Ik zou BV’s, gewone mensen of net mensen die terminaal zijn uitnodigen, en hun vragen wat voor muziek ze willen op hun begrafenis. Uiteindelijk ben ik toch voor een iets lichter idee gegaan met ‘Bassed in Belgium’ maar het segment van de ‘famous last notes’ komt hieruit voort. Daarin vraag ik de gasten wat ze zouden spelen op hun bas moesten ze nog 5 minuten te leven hebben. Ik laat hen dit dan inspelen en zal die fragmenten op YouTube plaatsen.”

Eigen studio

“Het idee om een podcast rond basgitaar te doen is gegroeid na mijn passage bij Radio 1 afgelopen zomer. Voor hun programma ‘De Zomer Van…’ heb ik drie uur plaatjes gedraaid met fantastische baslijnen. Zowel zij die zelf basgitaar speelden als gewone luisteraars leken geïnteresseerd. Voor zover ik weet was er nog geen dergelijke podcast in België. Ik heb een eigen studio thuis, kan mijn plan trekken met audiomontage en heb doorheen de jaren wel wat kennis opgedaan binnen de Belgische baswereld. In de podcast wil ik zowel bassisten van bekende Belgische bands als sessiebassisten uitnodigen. Die hebben geen bekende naam maar wie in de credits van platen gaat kijken, zal zien dat bepaalde namen heel vaak terugkeren. We hebben in Brussel ook een bassist die op tournee was met Sting.”

De podcast vertrekt telkens vanuit een goed glas wijn, waarbij een sommelier een woordje uitleg zal geven. Daarna heb ik enkele vaste segmenten zoals wie hun bashelden zijn en waar ik mijn gast zelf voor het eerst heb zien optreden. Dan komen de anekdotes en insiderverhalen vanzelf boven. Het stukje ‘geartalk’ over ons materiaal probeer ik kort te houden. Andere podcasts over muziek of gitaar kunnen soms lang blijven doorgaan over alle soorten pedaaltjes, snaren en technische details maar dat probeer ik te vermijden. De eerste aflevering is al ingeblikt en de gast kan ik al meegeven: het is Vincent Pierins, al twintig jaar de vaste bassist bij Clouseau.”

(JF)

Bassed in Belgium is binnenkort beschikbaar op alle streamingplatformen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier