Wordt Kortrijk Culturele Hoofdstad van Europa in 2030?

Redactie KW

Als het van de schepen van Cultuur, Axel Ronse, afhangt wordt Kortrijk in 2024 erkend als Culturele hoofdstad van Europa. Enkel Brugge, Antwerpen, Brussel en Bergen gingen de Guldensporenstad daar al in voor. De schepen ziet in de kandidatuur een mogelijkheid om zowel de cultuurspelers als de infrastructuur te versterken, maar er komt heel wat bij kijken.

Sinds 1985 draagt elk jaar een stad de titel Culturele Hoofdstad van Europa, sinds 2004 zijn dat elk jaar twee steden. Wie in 2030 die titel mag dragen wordt in 2024 al beslist door een professionele jury. Kortrijk schiet dus ruim op tijd uit de startblokken. Ze zijn de eerste Vlaamse stad die concrete actie onderneemt. Maar de concurrentie is niet min, onder andere Brussel, Luik, Hasselt en Leuven kondigden ook al hun kandidatuur aan.

In een eerste verkennende of ‘anarchistische’ fase zoals Ronse het zelf noemt, nodigt Stad Kortrijk verschillende ervaringsdeskundigen uit. Vrijdag waren Oeds Westerhof en Claudia Woolgar aan zet. Beiden werkten mee aan de erkenning voor Leeuwarden, de Nederlandse stad die vorig jaar tot een van de Culturele Hoofdsteden werd uitgeroepen. Leeuwarden is qua inwonersaantal vergelijkbaar met Kortrijk. Ze namen naar eigen zeggen deel aan de competitie vanuit een ‘underdogpositie’ en zijn dus een goede keuze om bij te spieken.

Voor een Arenatheater vol ijverig noterende Kortrijkse cultuurspelers schetsten ze geen plaatje van rozengeur en maneschijn. Europese Cultuurstad worden, is hard werk. “Jullie zitten op dit moment in de mooiste fase van het verhaal”, aldus Oeds. “Jullie hebben nog geen idee waarover het gaat en hoe jullie alles gaan aanpakken. Ik had onze kandidatuur voor geen geld willen missen. Maar soms is het een vreselijk verhaal.” Vooral ongelovige politie, tegenwerkende lokale pers en de verdeling van het budget vormen volgens de Nederlander een probleem.

Wordt Kortrijk Culturele Hoofdstad van Europa in 2030?

Er bestaat geen twijfel over dat er geld op tafel zal moeten komen. Leeuwarden spendeerde maar liefst 104 miljoen euro om al hun cultuurplannen te realiseren. Ter nuance, de stad werkte daarvoor samen met verschillende partners en volgens Westerhof bracht het hele verhaal 119 miljoen euro aan inkomsten in het laatje. Volgens Axel Ronse vallen dergelijke uitgaven te verantwoorden, ook in een stad als Leeuwarden waar meer kinderen onder de Nederlandse armoedegrens leven dan in de meeste andere steden van onze Noorderburen.

“Net zoals Leeuwarden gaan wij voor een bottem-up verhaal. We willen dat onze lokale culturele spelers en onze inwoners meewerken aan de nakende competitie. Tot de zomer nodigen we mensen uit die nauw betrokken waren bij de kandidatuur en programmatie van andere Culturele Hoofdsteden. We laten ons inspireren door hun verhaal en nodigen daarbij al onze eigen kunstenaars en culturele organisaties uit. Pas vanaf de zomer zullen we bepalen in welke richting we onze kandidatuur uitschrijven. Ik wil echt iets in gang steken.”

Of dat idee ook zal aanslaan bij de jury is nog maar de vraag. Meer info over de Kortrijkse kandidatuur is te vinden op www.kortrijk.be/culturelehoofdstad. De volgende bijeenkomst vindt plaats op 5 april. Dan doen Bart Caron en Hugo De Greef hun verhaal. Zij hielpen Brugge aan de titel Europese Culturele Hoofdstad in 2012.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier