Wordt het record van Ewout Leys vanavond geëvenaard in Blokken?

© MPM
Redactie KW

Het is spannend in Blokken, de quiz op Eén. Kiana Buttiens uit Tienen start vanavond haar elfde aflevering. Doet ze beter dan recordhouder Ewout Leys, die anderhalf jaar terug in 12 afleveringen te zien was? “Stiekem hoop ik van niet”, knipoogt huisarts Ewout eerlijk. In de groepspraktijk in Hooglede is het alvast hét gespreksonderwerp.

Ewout Leys (27) groeide op in Ieper, week voor zijn artsenopleiding uit naar Gent en heeft zich na zijn studies gesetteld in Oostduinkerke, waar hij vooral tijdens het weekend op adem komt. Tijdens de week is hij druk bezig op de huisartsenpraktijk in Hooglede. “Records zijn er om gebroken te worden, maar toch hoop ik heel stilletjes dat Kiana er vanavond uit ligt. Sinds haar zevende aflevering beginnen patiënten mij erover aan te spreken in onze praktijk. ‘Je zal nu mogen opletten’ of ‘Amai dat is een slimme’. Het zijn opmerkingen die ik dagelijks hoor en het prikkelt ook mijn nieuwsgierigheid. Van zodra de laatste patiënt is verzorgd, kijk ik hoe ze het heeft gedaan. Ik raad Kiana aan om rustig te blijven, goed te luisteren naar de vragen en haar niet te laten afleiden door wat Ben Crabbé allemaal zegt of doet.”

Het doet wat met een mens

Een half uurtje herhaling van Blokken net voor het journaal van 13 uur was de ontspanning voor Ewout toen hij nog studeerde voor huisarts. “Ik reageerde positief op een oproep voor kandidaten. Het vorige record dat ik heb verbroken heeft vijf jaar stand gehouden, het mijne ondertussen al anderhalf jaar“, vertelt Ewout. “Het was een helse periode. Ik was huisarts-in-opleiding en plots kwamen mensen vanuit alle hoeken van West-Vlaanderen naar Hooglede. Ze kenden me van op tv en als je op tv komt dan ben je blijkbaar een slimme gast. Vreemd vond ik dat. Niet alleen in de praktijk leefde het, ook op straat werd ik aangesproken. Ik schrok hoeveel mensen elke dag afstemmen op Blokken. Zelfs vandaag reageren sommigen nog, maar omdat het al zo lang is geleden klinkt het vaak ‘Ik ken jou van ergens’.”

In juni 2018 won Ewout 11 afleveringen en dus 11.000 euro. In de twaalfde aflevering lag hij eruit. “Maar het was met opgeheven hoofd. Ik had een nieuw record gevestigd en had een voldaan gevoel. En met een deel van het gewonnen bedrag ben ik naar Rusland geweest om onze Rode Duivels aan te moedigen op het WK.”

Blokken is elke werkdag om 18.30 uur te zien op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier