Witte polderdorp verwacht duizenden kunstliefhebbers

Gratien Dendooven (links) en Rik Provoost bij een van de kunstwerken die je kan bewonderen tijdens de Beeldenroute. © SR
Redactie KW

In het witte polderdorp verwachten ze de komende weken terug vele duizenden kunstliefhebbers. In de kunstgalerijen maar ook in open lucht en in het pop-up art centrum ‘t Vaartje kan je weer heel wat kunst bewonderen. Ook veel amateurfotografen zakken af om de prachtige hoekjes van het dorp vast te leggen.

De eerste tentoonstelling start nu zaterdag 16 juni in Kunsthuys Den Engel aan de Markt van Lissewege. Daar zal werk te bewonderen zijn van wijlen Walter Jonckheere. Hij was een bekend Brugs kunstschilder die in Sint-Kruis woonde en in 1999 overleden is. Zijn werken zullen tot 30 juni te bewonderen zijn, tijdens de week van 14 tot 18 uur en tijdens het weekend van 11 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur. Ook in de Kunstgalerij Fotoon is er heel wat te beleven. Van 1 juli tot 31 augustus zal de galerij open zijn van 13.30 tot 18 uur. Om de twee weken komt een andere kunstenaar zijn werk tentoonstellen.

Nocturnes

“Er zal een nocturne zijn op de vrijdagavonden 6 en 20 juli en op 3 en 17 augustus. De galerij zal die vrijdagavonden open zijn tot 21 uur met live blues muziek, een hapje en een drankje. Op mijn website en Facebookpagina kunnen de kunstliefhebbers volgen wie wanneer zal tentoonstellen” vertelt Toon Walleyn van Kunstgalerij Fotoon.

“Je kan in ‘t Vaartje tussen kunst en in het groen genieten van een picknick”

Op 30 juni zet het pop-up art centrum ‘t Vaartje terug de deuren open voor de hele zomer. “Dagelijks komen mensen met en zonder beperking hier verder werken aan hun kunstwerk. In veertig strandcabines zullen kunstenaars en ambachtslui hun werk laten zien. Verder zal er een picknickweide zijn waar iedereen dagelijks welkom is en dit vanaf 11 uur in de voormiddag. Je kan er tussen de kunstwerken genieten van de picknick midden het groen en de rust. Wij hebben door aankoop van nieuwe gronden de site kunnen verdubbelen wat het extra leuk maakt.”

“Daarnaast hebben wij dit jaar ook nog onze minatuurgolf en onze speciale events met op 14 juli een heus Frans feest met muzikaal optreden waarbij de nummers van Edith Piaf zullen weerklinken. Op 4 augustus is er Wooden Village, op 15 augustus een moederdagfeest met zanger Johan Schatteman en op 17 en 18 augustus het Lichtfeest waarbij ook onze site volledig sfeervol verlicht zal zijn“, vertelt Ingrid Vandamme van ‘t Vaartje.

Beeldenroute

Tenslotte is er nog de Beeldenroute, de grote openluchtexpo van Gratien Dendooven die daarvoor samenwerkt met het Feestcomité Lissewege. “Het parcours loopt dit jaar vanaf Ter Doest waar terug heel wat werken zullen te bewonderen zijn. Je kan wandelen tot aan de Pol Dhondtstraat waar het team van ‘t Lissewegenartje zal werken rond het thema vlinders die in de bomen zullen opgehangen worden.”

“Dit jaar mag ik meer dan honderd kunstenaars verwelkomen die minstens één of meestal meerdere werken laten zien in het witte polderdorp. Onze openluchtexpo loopt tot 23 september. Intussen zijn wij aan de 24ste editie toe. Volgend jaar willen wij er voor de zilveren editie iets feestelijk van maken”, geeft Gratien Dendooven nog mee.

(SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier