Wim Tellier vraagt aandacht voor bijen met kunstproject BEE XXL

Wim Tellier bij een van de zes bloemen die nog tot 20 september op het strand van Knokke ter hoogte van de Meerlaan te bezichtigen zijn. © DM
Redactie KW

Op het strand van Knokke-Heist, ter hoogte van de Meerlaan, kan je van 4 tot en met 20 september zes reusachtige bloemen bekijken. Het openlucht kunstproject is een initiatief van de landschapskunstenaar Wim Tellier. Met BEE XXL vraagt hij aandacht voor bijen als levensnoodzakelijke dieren voor het behoud van onze biodiversiteit.

“Met Wim Tellier hebben we al jarenlang een aanhoudende romance”, vertelt schepen van Toerisme Anthony Wittesaele. “Vijf jaar geleden legde de kunstenaar een foto van een krab van 3.000 m² op het strand tegenover het Casino. Vervolgens sneed Tellier de krab in stukken om aan een reis rond de wereld te beginnen. Onder andere op de Chinese Muur, het Baikalmeer in Rusland, Danakil Depression in Ethiopië, Avenue de Baobab in Madagaskar, tussen de eagle hunters in Mongolië exposeerde de kunstenaar zijn Knokke-Heistse krab.”

“Twee jaar terug sierde Wim Tellier dan weer het zilte strand van Knokke-Heist met het woord ‘respect’. Ook met BEE XXL, een mooi verhaal over de natuur en duurzaamheid, was er direct een match en stapten we zonder aarzelen mee in dat verhaal. BEE XXL is een bijzonder goed getimed verhaal. Want respect voor de natuur en voor bijen wordt alleen maar actueler.”

Twee jaar voorbereiding

“Met de voorbereiding van BEE XXL was ik bijna twee jaar bezig”, aldus de kunstenaar die de voorbije jaren een internationale reputatie opbouwde als landscape artist. Tellier was de allereerste die een kunstproject mocht exposeren op Antarctica. Hij ging ook aan de slag hoog in de bergen van de Himalaya. Hij reisde naar meer dan 55 landen waar hij op 1.000 toplocaties een grote rode pleister integreerde die hij fotografeerde met een kite. We Drift was een drijvende installatie op de Schelde en de overzichtstentoonstelling was de grootste fotografische installatie met 1.000 foto’s van 4×4 meter.

Wim Tellier vraagt aandacht voor bijen met kunstproject BEE XXL
© Wim Tellier

“Ik maak installaties waarbij ik foto’s integreer in de omgeving. Omdat ik wil inzetten op het bewustzijn van de bezoekers werk ik met thema’s waarin ik zelf geloof. BEE XXL is zo’n meerlagig project. Als bijengemeente schenkt Knokke-Heist bijzondere aandacht aan bloemenweides en zet ze in op natuurbeleving en gezonde lucht. Bovendien kent Knokke-Heist een bijzondere landschappelijke en architecturale diversiteit die je in andere gemeentes niet vindt. Dat past helemaal binnen dit BEE XXL project.'”

“De voorbije maanden fotografeerde ik in de gemeente Knokke-Heist met een drone zes inheemse bloemen op bekende Knokse locaties zoals AZ Zeno, het strand, de golf …Vervolgens vergrootte ik ze 500 keer. Aangezien de beelden volledig uitgeknipt zijn, krijg je een bangelijk effect. Haast surrealistisch, maar visueel top.”

Surrealistische foto’s

Als absolute primeur wordt een artistieke video gereleased van de beelden die doorheen de gemeente verspreid lagen. Van 4 tot 20 september worden de zes bloemen samengebracht in een kunstinstallatie op het strand ter hoogte van de Meerlaan. Liefhebbers kunnen een limited edition foto kopen van de geïntegreerde bloemen. Van de BEE XXL-tentoonstelling kan volledig coronaproof genoten worden. (Dirk Meulders)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier