Wim Opbrouck neemt met recordaantal bezoekers afscheid als artistiek leider NTGent

Bavikhovenaar Wim Opbrouck kan met een goed gevoel het NTGent achterlaten. © Kevin Mollet - www.xraypictures.
Redactie KW

Wim Opbrouck, artistiek leider af van het NTGent, heeft met 223.000 bezoekers in 2014 een record verbroken. Dat meldt het stadstheater op het Sint-Baafsplein.

“Het 49ste jaar van de werking aan het Sint-Baafsplein mag beschouwd worden als een absoluut hoogtepunt”, zegt woordvoerder Benny D’haeseleer. “Artistiek kende het stadstheater verschillende hoogtepunten, van de première van Tauberbach (coproductie met Les ballets C de la B) en Front (coproductie Thalia Theater Hamburg) tot het publiekssucces We Shall Overcome. Dit laatste volledige jaar onder artistieke leiding van Wim Opbrouck is de kroon op het werk van een bijzondere periode.”

Het Gentse stadsgezelschap slaagde erin om met eigen producties en gastvoorstellingen het nog nooit geziene cijfer van 113.000 bezoekers te halen in eigen zaal. Dat deden ze met 243 reguliere avondvoorstellingen en 697 activiteiten naar doelgroepen (publiekswerking) toe. Bovendien haalde het stadstheater een zaalbezetting van 80 pct. NTGent is echter ook een sterk merk in de schouwburgen ten lande in binnen- en buitenland. De 297 voorstellingsavonden buiten Gent lokten 110.480 bezoekers en een bezettingsgraad van 77 pct. Het publieksbereik steeg in de periode van 2009 tot 2014 met 70.000 bezoekers tot het recordcijfer van 223.000.

Saneringsoperatie

Om opnieuw financieel gezond te worden, rondde het NTGent een in 2006 gestarte saneringsoperatie af. “NTGent kan dan ook zijn vijftigste jaar ingaan als een gezonde organisatie, maar een adempauze zit er niet in”, zegt woordvoerder Benny D’haeseleer. “De beslissingen van de Vlaamse Gemeenschap en van de stad Gent voor het lopende jaar confronteren ons met een subsidievermindering van 292.000 euro, waardoor ook 2015 een jaar wordt dat zware inspanningen vraagt om in balans te blijven.”

Artistiek leider Wim Opbrouck geeft vanaf het seizoen 2015-2016 de fakkel door aan Johan Simons.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier