Wim Opbrouck in Bake Off Vlaanderen: “Ik werd meer dan anders emotioneel geraakt”

Fans kunnen gerust zijn: ook dit jaar is de humor van Wim al evenzeer om van te smullen. (Foto Vier)
Bert Vanden Berghe

Voor de vierde editie van ‘Bake Off Vlaanderen’ sloeg de productie de tenten op in Oostende, waar opnieuw een bont gezelschap strijdt voor de titel van de beste bakker van Vlaanderen. Ondanks de coronacrisis ontbreekt het ook bij presentator Wim Opbrouck niet aan enthousiasme.

Het is met voorsprong het meest lekkere en hartverwarmende programma dit najaar op jouw televisie. Bake Off Vlaanderen is toe aan een vierde seizoen met dezelfde ijzersterke formule.

Pudding- en foodkoningin Regula Ysewijn en meester-chocolatier Herman Van Dender jureren streng maar rechtvaardig de taarten, cakes en gebakjes die tien onbekende bakkers hen voorschotelen elke week. Nieuw dit jaar is dat de vertrouwde tent neerstreek in Oostende, in de schaduw van de Koninklijke Villa. “Ik droomde er al een tijdje van om met Bake Off in Oostende te landen”, weet presentator Wim Opbrouck, die net als vorige seizoenen klaar staat om de spanning weg te nemen met opmerkingen die al even luchtig zijn als een versgebakken cheesecake. “Ik had heel veel goesting om er opnieuw aan te beginnen.”

7 beaufort

En wat meer is: hij mag opnieuw enkele West-Vlamingen verwelkomen. Zo is er de ambitieuze Anthony Defrancq (24) uit Ledegem en Mona Janssens uit Kortrijk (22) die ook de benjamin is van de groep. “Altijd fijn om te zien hoe jonge mensen zich engageren en gepassioneerd inzetten, maar sowieso zaten we met een hele fijne en diverse groep dit jaar. En dan nog in Oostende! We hadden een fenomenaal zicht op de kust. Elke keer als ik ‘s morgens voor de opnames arriveerde en die golven zag… prachtig. Al was het niet te onderschatten met dat weer. De tent kon tot 8 beaufort aan, maar op de dag van de finale was het 7 beaufort. Episch! Dan hoorde je die tent piepen en kraken, maar werken in zo’n stormachtig decor maakte het wel heel speciaal.”

“In de Franse editie waren er 16 coronabesmettingen. Daar lig je toch van wakker, ja”

Opvallend: dit jaar wordt er in twee groepen gewerkt. Zo worden vijf bakkers voorgesteld in de eerste aflevering, de overige vijf in aflevering twee. Dat zorgde voor meer ademruimte om de gasten beter te leren kennen. En uiteraard was dat in volle coronaperiode iets geruster werken. “We hebben alle veiligheidsmaatregelen gevolgd, maar dat zorgde wel voor enkele slapeloze nachten. Want één besmetting en je mag de boeken toe doen, hé. Ik ben dan ook erg blij dat we geen enkele besmetting hebben geconstateerd, ook niet in de twee weken na de opnames. Een verschil met de Franse versie.”

Tijdens de opnames van Le meilleur patissier, zoals het programma daar heet, bleken immers 16 van de 70 mensen op de set besmet met covid-19. “Het is wat anders werken geweest, ja. Maar van zodra dat mondmasker af gaat en de camera’s draaien, dan zit je weer helemaal in die flow. Al moest ik tot mijn eigen verbazing wel vaststellen dat ik meer dan andere jaren emotioneel geraakt werd. Alles pakte mij precies. Bij het vertrek van een bakker bijvoorbeeld werd ik echt ontroerd. Ik weet niet hoe het komt, maar ik denk dat het een soort sentiment van de tijd is, zeker?”

Kers op de taart

Wim kon afgelopen zomer doorwerken en was ook de stem van Het Rad, eveneens op Vier. “Theater ging niet door, optredens vielen weg en opeens was Bake Off Vlaanderen mijn hoofdbezigheid. Terwijl het doorgaans de kers op de taart is.”

“Ik wil voor alle duidelijkheid zeker niet klagen, want in zo’n lockdown was ik een van de gelukkigen die het zich min of meer kon permitteren, een dak boven zijn hoofd had en mensen rondom mij die lief zijn. Maar ik ken mensen die in de zorg geconfronteerd worden met kwetsbare groepen, armoede, bijzondere jeugdzorg… (zucht) Ik kijk in deze hele situatie vooral naar het grotere plaatje. Ik denk dan niet aan mij, maar aan mijn kinderen, die daar overigens fantastisch mee omgaan. Ik ben heel benieuwd naar de analyse binnen een paar jaar, als we echt gaan bekijken wat er tegen elkaar opweegt als het over gezondheid en economie gaat. Dat is nu en straks ook een hele moeilijke denkoefening.”

“Wat ik vooral beangstigend vind, is dat niemand, noch de biologen, virologen of politici weten hoe het zit. En ook: hoe langer het duurt, hoe groter de druk wordt op alles. Want gezondheid, economie, bedrijven… dat is één lange ketting. Dat hangt allemaal aan elkaar. Daarom mogen we weer wat meer solidariteit aan de dag leggen. Het enige wat we nu nodig hebben, is een vooruitzicht. En dat je de controle daarover kwijt bent, is een raar gevoel.”

Bake Off Vlaanderen, op woensdag 28 oktober om 20.35 uur op Vier.

Lees hier de verhalen met de West-Vlaamse deelnemers aan Bake Off Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier