Wim Delvoye ontkent overtredingen en spreekt van pesterijen

© BELGA
Redactie KW

Kunstenaar Wim Delvoye, die door de rechtbank van eerste aanleg werd vrijgesproken voor een reeks bouw- en milieuovertredingen op zijn kasteeldomein in Melle, blijft volhouden dat hij de wet nooit overtreden heeft. “Er waren verschillende mensen van ANB en private personen die er belang bij hadden dat zijn project niet doorging”, pleitten zijn advocaten.

De 53-jarige Delvoye wilde het kasteel De Bueren in Melle in zijn originele staat herstellen en het domein uitbouwen tot een sculpturenpark. Hij kreeg echter problemen omdat vergunningen niet in orde bleken. Delvoye en zijn vennootschap werden ervan beschuldigd dat ze tussen 2008 en 2011 onder meer een betonplateau naast het kasteel lieten gieten en twintig bomen kapten zonder vergunning. Er zou ook te veel en zonder vergunning slib uit de walgracht zijn gehaald.

Delvoye werd door de rechtbank van eerste aanleg over de hele lijn vrijgesproken, maar het parket en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) gingen in beroep. De openbare aanklager vorderde vorige week een geldboete van 300.000 euro voor Delvoye zelf en een zelfde bedrag voor zijn vennootschap. Vandaag kregen zijn advocaten de kans hun verweer te voeren.

Slachtoffer van pesterijen

Advocaat Walter Van Steenbrugge blijft erbij dat zijn cliënt het slachtoffer is van pesterijen en regelneverij. “Wim Delvoye heeft dit kasteel in 2008 gekocht met goede bedoelingen. Maar er waren verschillende mensen van ANB en private personen die belangen hadden dat zijn project niet doorging.” Hij vindt dat het hof geen oordeel kan vellen op basis van de pv’s van ANB. “Je kan een dossier – waarvan de houder van de pen belang heeft bij de afloop – niet beoordelen.”

Volgens Van Steenbrugge wou Delvoye daar een mooi project uit de grond stampen, maar is het hij het door de pesterijen beu geworden. Dat verklaart volgens hem zijn starre houding nadien. “Maar daarvoor straf je geen mensen! “

Zijn huisadvocaat, August Blomme, vraagt het hof van beroep ter plaatse te gaan zodat het hof zelf kan zien dat er niets verkeerds is gebeurd. “Zijn er minimale afwijkingen? Misschien, maar dan wel met een hoger doel. Dit is een afrekening van een bekrompen Vlaanderen.”

Op verschillende portemonnees getrapt

Naast zijn advocaten, kreeg ook Delvoye vandaag het laatste woord. Hij deed dat een uur lang met vuur en passie. “Ik ben een project gestart dat werd gedragen door de gemeenschap van Melle.” Een tiental sympathisanten woonden overigens het proces bij. Maar volgens hem was niet iedereen even blij met zijn aankoop en project. “Ik heb op verschillende portemonnees getrapt! Gidsen die gelden zouden verliezen, of pachters.”

Volgens hem is een van die gidsen, ook de man die PV’s uitschreef voor ANB samen met mensen met een andere agenda. Hij verweet hen en vele anderen voor leugenaars. “Die mensen beweren dat ik twintig bomen heb uitgedaan! Waarom zou ik dat gedaan hebben? Maar nu heb ik al tien jaar de perceptie tegen.”

Hij ontkent ook met klem dat hij de grachten heeft verbreed of verdiept, maar spreekt van onderhoudsplicht zonder vergunning. “Monumenten en Landschappen heeft zelf niet goed gekeken, want in het slib vond ik munten en oude scherven.” Hij en zijn advocaten vragen de vrijspraak of wanneer het hof twijfelt, minstens de oproeping van enkele getuigen die kunnen aantonen dat Wim Delvoye niks verkeerd heeft gedaan.

Uitspraak volgt op 14 december.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier