Wim Chielens stelt boek voor waarin Vincent van Gogh centraal staat

Stefanie Vandewalle interviewt Wim Chielens over zijn roman 'De droefheid zal blijven duren'. © MD
Redactie KW

Wim Chielens (59), die algemeen directeur is van de Poperingse Kunstacademie, stelde zijn nieuwste boek voor. In ‘De droefheid zal blijven duren’ staat de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh centraal.

Van Gogh is al altijd in mijn leven geweest“, vertelt Wim Chielens. “Als kind hing er een reproductie van zijn ‘De Brug van Langlois’ op mijn kamer. Ik las wat hij las, en ik las zijn brieven aan zijn broer Theo. Later bezocht ik de streken en steden waar hij had verbleven. Het werd een soort obsessie.”

Het nieuwe boek gaat over Chiel Willems, die ook geobsedeerd raakt over het leven en werk van de schilder van Gogh. “Chiel pluist de brieven uit van de schilder, en reist hem achterna naar het Franse dorpje Auvers-sur-Oise, waar de schilder de laatste zeventig dagen van zijn leven doorbracht. Daar ontmoet Willems de Nederlandse Tess, die ook een heel bijzondere band heeft met de schilder. De week na 14 juli 1890 is een leemte in de officiële biografie van de kunstenaar. En met mijn roman vul ik die in”, aldus nog de auteur.

“Als producer van Radio2 West-Vlaanderen mocht ik voor het programma ‘Koffers en Co’ destijds een aflevering maken over het dorpje Auvers, waar van Gogh de laatste maanden van zijn leven doorbracht. Daar bezocht ik het graf van beide broers. Het dorp vormt een dankbare setting voor mijn roman, waar ik een half jaar mee bezig was. Naast het boek is er een gelijknamige podcast, (online radioaflevering, red.) die ik ontwierp. Het verhaal van de roman maakt geen deel uit van de podcast, maar is een goede appetiser voor het boek, waarvoor mijn dochter Trui de cover illustreerde.”

Het boek ‘De droefheid zal blijven duren’ is uitgegeven bij Bibliodroom, en kost 21,95 euro in de boekhandel.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier