Wijnendaalse toneelkring ‘t Fonteintje trekt kaart van verjonging

Theater 't Fonteintje zet dit najaar een verjongde acteerploeg in voor de volkse komedie 'Eerste Solden'. © Foto JS
Johan Sabbe

De audities die Theater ‘t Fonteintje een halfjaar geleden georganiseerd heeft, hebben hun vruchten afgeworpen. Er daagde jong talent op en samen met de vaste kern van acteurs worden die jongeren meteen ingezet in de nieuwe productie ‘Eerste Solden’, een volkse komedie met alweer dertien opvoeringen.

Sinds vorig jaar is de legendarische publieke kaartenverkoop vervangen door een online verkoop via www.ticketwinkel.be. Die verkoop gaat op zaterdag 6 oktober om 14 uur van start. “Eerlijk? Ik was totaal niet gerust in dat nieuwe systeem van kaartenverkoop”, bekent voorzitter Norbert De Cuyper. “Maar het is boven mijn verwachtingen erg goed meegevallen. En dus gaan we ermee door. Als er mensen zijn die niet vlot met het internet overweg kunnen, mogen ze me voor de nodige uitleg vooraf bellen: 050 21 18 17. Al is het erg gemakkelijk om via de website kaarten te kopen. Zo heeft iedereen gelijke kansen.”

Met zestien acteurs

In Eerste Solden, het stuk dat op zaterdag 17 november om 20 uur in de Wijnendaalse parochiezaal in première gaat, acteren liefst zestien mensen: vertrouwde gezichten én nieuwkomers. Treden aan: Frank Arnou, Claudine Goethals, Bo Van Borsel, Yaara Vanhecke, Marijke Malysse, Jarno Dehaeze, Jef Dekoninck, Marie-Jeanne Uittenhove, Geert De Cuyper, Eline Vanden Bussche, Norbert De Cuyper, Sofie Naessens, Baukje Wassenaar, Kristien Timmerman, Emma Verhaeghe en Anna Falk. De jongste is Yaara (16), de oudste Norbert zelf (75). Het decor wordt weer een juweeltje dankzij Johan Scharlaeken en zijn metgezellen Joost Vanthournout, Nils Vanthournout, Bartje Blieck en Geert De Cuyper.

Geestige dialogen

Net als vorig jaar bij het stuk Het Streepje is de regie in handen van Johan Van Iseghem. Die woont in Oostkamp en is hoogleraar geweest aan de faculteit Letteren van de Leuvense universiteit, onder andere op de campus Kulak Kortrijk. In zijn vrije tijd is hij al zeker dertig jaar met het amateurtoneel bezig: als speler én als regisseur bij diverse kringen. Hij tekent zelf met veel zorg en grote precisie de gewenste decors uit.

Eerste Solden werd als Jour de Soldes geschreven door Gérard Darier, een 61-jarige filmacteur en toneelschrijver uit Parijs”, zegt hij. “De dialogen zijn uitzonderlijk geestig. Fijnzinnig, maar niet plat, zoals we het met ‘t Fonteintje willen. We spelen het stuk, vertaald door Frank De Kaey, in het sappige Torhoutse dialect en met enkele noodzakelijke aanpassingen. Wat me heel erg blij maakt, is dat de jonge nieuwkomers op scène het uitstekend doen.”

Kleding voor dames

Het verhaal draait rond Bernard Van Mechelen, die een kledingzaak voor dames heeft, maar van verkopen geen kaas gegeten heeft. Zijn commerciële talent is dat van een kapstok. Bovendien zit hij behoorlijk diep in de schulden…

De dertien voorstellingen hebben tussen 17 november en 15 december in de Wijnendaalse parochiezaal plaats: op vrijdag, zaterdag, zondag en een keertje donderdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier