Wijkcomité herneemt exposities: Marc Deconinck ‘komt thuis’ in Kapel Rodenburg

V.l.n.r.: Jean De Deken, Marc Deconinck en Guido Verhaeren, bij enkele schilderijen. © EDB
Redactie KW

Kunstenaar Marc Deconinck uit Kortrijk gebruikte de lockdown om een reeks van 11 schilderwerken te maken onder het thema ‘Thuiskomen’. Die worden in Kapel Rodenburg tentoongesteld in oktober. Vooraf kan je al schilderijen bewonderen door de vensters.

De laatste drie volledige weekends van oktober zal de tentoonstelling in Kapel Rodenburg ‘s namiddags geopend zijn. “We denken er momenteel aan om na de laatste openingsdag, op 25 oktober, een finissage te organiseren, maar dat hangt nog van de maatregelen af”, vertelt Guido Verhaeren van Wijkcomité Rodenburg. Vanaf deze week zijn er al schilderijen van de serie ‘Thuiskomen’ zichtbaar aan de vensters van de kapel.

Thuiskomen

“Als je gaat wandelen, kan je dus al enkele schilderijen bewonderen”, pikt Jean De Deken van het buurtcomité in. “De situatie aan onze kapel is uniek met de grote vensters waarachter je schilderijen kan hangen. We toonden tijdens de lockdown aan het venster al foto’s van hoe onze kapel er aan de binnenkant uitziet. Dat is een troef in coronatijden: als het binnen niet toegankelijk is, kan je toch van tentoonstellingen genieten van buitenaf! We hebben hier trouwens altijd veel passanten, en op die manier kunnen we ook hen van kunst laten genieten.”

Marc Deconinck schilderde de reeks binnen het thema ‘Thuiskomen’ tijdens de lockdown. “Ik had tijdens die periode veel tijd en het moment dat iedereen moest thuisblijven, deed me ook denken aan mensen die op straat leven en niet naar een ‘thuis’ kunnen komen. ” Gebeurtenissen die in het leven plaatsvinden bepalen een beetje de onderwerpen die Marc schildert. “Een stijl overkomt je meer dan dat je er koortsachtig naar op zoek gaat. Ik heb ook altijd de zin ‘je beperking is je sterkste kant’ onthouden. Dat bepaalt ook wel een beetje de stijl waarin je werkt.”

Een stijl overkomt je meer dan dat je er koortsachtig naar op zoek gaat – Marc Deconinck

Naast de 11 schilderwerken binnen het thema ‘Thuiskomen’ stelt Marc tijdens de tentoonstelling in Kapel Rodenburg ook een reeks van 20 kleine langwerpige schilderijen tentoon die tot stand kwamen na het zien van een video in de Punto Dogana in Venetië. Die video was een onderdeel van een tentoonstelling tijdens de laatste Biënnale in 2019. “Die video omvatte sterke beelden over strandlandschappen, parken en industriële omgeving en resulteerde in een aantal stijlvolle werkjes, met minder menselijke tragedie dan de schilderijen over daklozen.”

Marc stelt slechts sporadisch werken tentoon. Dat is dan vooral in Kortrijk en in de streek van Oostende, maar er waren ook al tentoonstellingen in Nederland. “Er hangen permanent werken van mij in een kapel in Rotterdam en in Osdorp, een wijk ten zuidwesten van Amsterdam.”

Marc Deconinck werd geboren in Oostende en groeide er ook op. Hij ging er tien jaar naar de kunstacademie. “Mijn specialisatie was er vooral schilderkunst, maar ik deed er ook wel grafiek.” De liefde bracht Marc naar Kortrijk. “Mijn echtgenoot Frederik Tack was van de streek hier”, zegt Marc.

Elke dag een tekening

Marc werkte tot 2012 als treinbegeleider bij de NMBS, maar bleef heel zijn leven bezig met tekenen en schilderen. Eenmaal Marc in Kortrijk woonde, ging hij niet meer naar de academie, maar zocht hij zijn eigen weg. Al meer dan twintig jaar lang tekent Marc dagelijks een fictief portret. “Dat is ontstaan door in mijn beroep veel mensen te zien”, verklaart hij. “Ik zet nu elke dag die tekening op Facebook. Die tekeningen zijn niet zeer gedetailleerd, hoor. In zo’n 3 à 4 minuutjes zijn ze klaar!” Schilderen doet Marc toch wel drie tot vijf dagen per week. “Er zijn ook eens weken waar ik het niet doe, maar als ik in mijn bubbel van het schilderen zit, kan ik ook elke dag bezig zijn!” Naast schilderen houdt Marc ook van lezen en is hij veel met muziek, vooral jazz, bezig. “We houden ook van opera en gaan naar alle optredens van Opera Ballet Vlaanderen in Gent.”

Gratis tentoonstelling op 10, 11, 17, 18, 24 en 25 oktober in Kapel Rodenburg, telkens van 15 tot 18 uur. De opbrengst van werken die tijdens de tentoonstelling verkocht worden, gaat deels naar vzw De Kier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier