Wie is de perfecte Mol: student Lloyd of priester Pieter?

Bert Vanden Berghe

Zondag is het zover. Dan komt een einde aan de wekenlange zenuwslopende zoektocht naar de verrader in het populaire Vier-programma De Mol. Van de vier West-Vlamingen die richting Mexico trokken, schieten er in de finale nog twee over: de Avelgemse student Lloyd Vermeulen en priester Pieter Delanoy uit Assebroek. Is één van hen de Mol? Of is het toch Gentenaar Bahador, die straks door een van onze provinciegenoten ontmaskerd wordt? Wij lijsten op waarom Lloyd en Pieter toch wel verdacht zijn…

Viér West-Vlamingen in de reeks van De Mol. Het kon niet anders dan dat zij de show zouden stelen. Dierenarts Joke Lannoo uit Tielt ontpopte zich niet alleen tot publiekslievelinge, maar ook tot hoofdverdachte. Pascale Van Leeuwen uit De Haan werkte zich de hele reeks onopvallend door de opdrachten, maar sneuvelde na een zenuwslopende strijd op een zucht van de finale. Daarin zien we drie mannen. Bahador is de hoofdverdachte, of wordt toch zo vaak geportretteerd in het programma, maar de geschiedenis leert ons dat het vaak een weliswaar geslaagd afleidingsmanoeuvre is.

Wie is de perfecte Mol: student Lloyd of priester Pieter?

Lloyd Vermeulen is de jongste van het gezelschap, sportief en sociaal. De student geneeskunde aan de Universiteit Gent houdt er een goeie band op na met Bahador en blijkt tijdens de opdrachten competitief uit de hoek te komen. En toch blijft hij de hele reeks lang onder de radar. Net omdat hij het spel als een spel leek op te pakken, verdenkt niemand hem ervan de boel te saboteren. De vermoorde onschuld spelen is een vaak gebruikte tactiek bij De Mol.

Maar tijdens de allereerste opdracht springt hij wel in het oog, omdat ze als groep levend begraven worden en hij als eerste bovengronds komt, als een volleerde… mol. Bovendien had hij daarvoor een code nodig om uit zijn kist te kruipen: 14679. Een snelle blik op Wikipedia leert ons dat 14/06/1979 de geboortedatum is van Chris Mol, die in Nederland jarenlang woordvoerder van de overheidsdienst Volksgezondheid was. En wie studeert alweer geneeskunde?

De vermoorde onschuld spelen, zoals Lloyd, is een klassieke tactiek van een Mol

Zijn studies lopen overigens niet over een leien dakje, zo liet hij al uitschijnen, omdat hij vakken van verschillende jaren combineert. Ook in raadsels blijkt hij geen hoogvlieger, of zo laat hij toch uitschijnen. In de vierde aflevering, als de groep in een escape room gedropt wordt, verliest hij wel heel veel tijd met een PlayStation-spel, om even later het raadsel van de beslissende opdracht op te lossen, net toen de tijd voorbij is. Een paar afleveringen later daagt hij de groep uit om all-in te gaan tijdens een Rad van Fortuin-spel op de Mexicaanse binnengrachten. Daar raadt hij slechts één juiste letter, waardoor het voor de groep uiteraard logisch lijkt dat hij het raadsel niet kan oplossen. In de laatste aflevering, bij het uitblazen van de kaars, zorgt hij ervoor dat er bijna 4.000 euro uit de groepspot ging, allemaal met als argument om het spel te spelen. En daarbij heeft hij geen schrik om te liegen. Integendeel, hij doet het zelfs een paar keer openlijk, zoals bij de Mexican standoff, waar hij zelfs onder het oog van zijn moeder de groep voorliegt, zonder verpinken. Bovendien doet de laatste aflevering vragen rijzen, omdat het gefluit – dat Pascale hoort aan de telefoon – een knipoog kan zijn naar de blokfluit, die Lloyd meeheeft naar Mexico. Ook vreemd dat het logo van Vier na afloop, en ook op sociale media, opeens zwart wordt. Een knipoog naar het zwarte notitieboekje van Lloyd? Als Lloyd effectief de Mol is, dan heeft hij het heel slim gespeeld. Want laat ons eerlijk wezen, deze sympathieke knaap, met ook een verleden in de Chiro, is niet meteen klassiek Mol-materiaal. Zelfs zijn vrienden, die wel stellen dat hij goed kan zwijgen, zien de rol van Mol niet meteen bij hem en dus staat hij niet bepaald bovenaan het verdachtenlijstje. Maar het feit dat hij zover geraakt is, is een goed teken dat hij misschien wel weet wie de Mol is en zich straks als eindwinnaar mag kronen en een stevige som geld mee naar huis mag nemen…

Wie is de perfecte Mol: student Lloyd of priester Pieter?

Of is het toch Pieter, die zich ontpopt tot dé verrassing van deze reeks? Pieter Delanoy uit Assebroek is een geboren Roeselarenaar, die tien jaar geleden tot priester werd gewijd. Na twee jaar bijbelwetenschappen in Leuven, kon hij aan de slag als priester-leerkracht in het Sint-Lodewijkscollege in Brugge, waar hij zijn collega’s en de leerlingen verraste toen zijn naam opdook voor het Vier-programma. En toch ook weer niet, want Pieter is een bijzonder geëngageerde priester die niet verlegen is om uit te pakken. Zo richtte hij in 2012 een vzw op om jongeren in Kaapstad de kans te geven om een opleiding te volgen, een uitloper van het maandenlange vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika. In 2014 kwam hij nog in het nieuws, toen hij de ‘churchie’ lanceerde, een selfie in de kerk. Het woord was zelfs een tijdlang in de running om officieel opgenomen te worden in de Van Dale.

Maar ook in De Mol komt hij verrassend uit de hoek. Niet alleen door er af en toe een welgemeende vloek door te draaien, maar zeker ook omdat er van enig stoffig priesterimago geenszins sprake is. Pieter ontpopt zich de laatste afleveringen tot underdog van de mollenvangers. Hij heeft immers het perfecte alibi. Dat een priester deelneemt aan dit soort programma’s is op zich al een unicum, laat staan dat hij ook nog eens de rol van saboteur op zich neemt. Lapt Pieter het achtste gebod (gij zult tegen uw naaste niet vals getuigen) zomaar aan zijn laars?

Zelfs al komt Pieter als verliezer uit de wedstrijd, toch is hij de winnaar van deze reeks

Speelt ook in zijn voordeel: zijn toewijding en mensenkennis, wat steevast heel belangrijk is in dit spel. Bovendien blijkt ook in elke opdracht dat hij wel degelijk voor de overwinning gaat. In de eerste afleveringen wint hij ook heel snel het vertrouwen van de groep door enkele opdrachten succesvol af te ronden. Maar daarna loopt het vaak mis en springt hij in het oog bij de volg-het-geld-theorie.

Die hypothese is een populaire theorie onder mollenjagers, die netjes lijstjes maken wie wat van geld verdient én verliest. De bedoeling van het spel is immers dat de Mol in kwestie zorgt dat er zo weinig mogelijk centen in de groepspot belanden. Samen met de recent gesneuvelde Joke en Pascale bracht Pieter het minst op, wat hem dus volgens die theorie hoofdverdachte nummer één maakt. Want hij mag tijdens de eerste opdrachten nog wat geld verdienen, daarna loopt het steevast mis. Op de luchthaven, toen de groep geldkoffertjes op het vliegtuig moest krijgen, slaagt hij er zelfs nog in om 1.000 euro uit de pot te krijgen door twee pasvragen te kopen. Maar zelfs nog voor de start van het programma sprong de teasercampagne in het oog. Zo werd de slogan ‘heb je mij gemist?’ gebruikt, waar het woord ‘mis’ in het oog sprong. Maar wat nog meer opviel, was dat in de trailer onder meer een beeld werd getoond van een cactus die opeens vuur vatte. Een religieuze knipoog naar de brandende struik van Mozes?

Er zitten overigens wel meer knipogen naar zijn beroep in de reeks. In de eerste aflevering worden de kandidaten begraven en in de tweede aflevering maakt een huwelijk een belangrijk deel uit van de opdracht. Bovendien doen de kandidaten in kwestie dat geblinddoekt, lees: dus zo blind als een mol. En de priester krijgt in de zesde aflevering ook een groep geitjes onder zijn hoede, als een volwaardige herder. En is dat ene ontsnapte geitje toevallig niet één van de zijne?

Maar nog meer springt het Mexicaanse worstelgevecht in het oog. Samen met Bahador is hij kandidaat om in de ring te kruipen. Dat deed hij als Holy Pieter. De opdracht komen ze te weten via een affiche waar hun beide portretten op afgebeeld staan. Met als titel ‘Lucha del Topo’ ofte ‘Mollengevecht’. Of wat denkt u van het paintballgeweer dat opvallend in beeld werd gebracht? Daarop stond de naam TIPPMan, ofte Tip, P en Man. Er is slechts één mannelijke kandidaat wiens naam met een P begint…

De makers van De Mol bewijzen al een paar jaar dat ze over een stevig stel ‘cojones’ beschikken en een priester in de huid laten kruipen van de Mol is daarbij een hele slimme zet. Pieter is ook van het type dat van geen kleintje vervaard is. Zijn leerlingen bejubelen hem dan ook omwille van zijn inzet, creativiteit en enthousiasme. Hoe dan ook heeft de sympathieke Pieter het priesterschap een flinke imagoboost gegeven en zal hij, zelfs als eventuele verliezer, als volslagen winnaar uit het spel komen.

De Mol, op zondag 13 juni om 20 uur op Vier.

Hilde Crevits, Minister van Onderwijs: “Ik verdenk Pieter van aflevering een”

Foto JS
Foto JS

Of Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (50) ook De Mol volgt? “Ja, met grote belangstelling. Dat heeft onder andere te maken met het toeval dat de Brugse priester Pieter, een van de resterende kandidaten, de broer is van Jasper Delanoy. Die werkte enkele jaren bij mij op het kabinet. Jasper is intussen – met onze zegen – ingegaan op een aanbod van de NVAO, Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie. Dat is de instelling die alle opleidingen in ons hoger onderwijs keurt. Hij verzorgt daar de communicatie. Ook Jasper is trouwens even in De Mol te zien geweest, wat ik hilarisch vond. Ik vind het zalig dat zoveel West-Vlamingen het zo goed doen. En de groepsdynamiek is interessant om naar te kijken. Ik denk al sinds de eerste aflevering dat Pieter de Mol is, al zou ik het liefst hebben dat hij gewoon wint en dus de Mol vangt.” (lacht)

Xavier Taveirne, Presentator & ‘Slimste Mens’: “Dit is niet de Pieter die ik ken”

Foto Pieter Clicteur
Foto Pieter Clicteur

Xavier Taveirne volgt De Mol op de voet. “Pieter is een goeie vriend, maar hij lost niets. Ik heb hem natuurlijk ook nooit verklapt hoe De Slimste Mens ter Wereld zou eindigen.” Voor Xavier Taveirne zou Pieter perfect de Mol kunnen zijn. “Het is een charmeur. Iedereen vindt hem sympathiek. Een ideale eigenschap om te ‘mollen’. Al is het wel moeilijk om iemand die dicht bij je staat te beoordelen. Ik vond hem wel al een paar keer verdacht. Wanneer hij zegt dat hij niets van muziek kent, bijvoorbeeld. Terwijl hij in een koor zingt. Of zoals hij zich in de voorbije aflevering heel koppig gedroeg in de auto. Dat is echt niet hoe ik hem ken. Maar in het spel probeert iedereen zich verdacht te maken. Ik zou het hem ook gunnen dat hij het spel wint. Pieter heeft een vzw in Zuid-Afrika die jongeren aan een job probeert te helpen. Mooi toch mocht de prijzenpot daar naartoe gaan?”

Jan Verheyen, Regisseur: “De Mol is briljant gemonteerd”

Foto Belga
Foto Belga© BELGA

Elke zondag zit het gezin van Jan Verheyen voor de televisie om de Mol te proberen ontmaskeren. “We hebben allemaal een andere verdachte”, lacht de regisseur. “Dat bewijst hoe briljant het programma gemonteerd is.” Kan je dan als ervaren filmmaker en expert in montage geen trucjes doorzien? “Nee, want nu trek ik zelf niet aan de touwtjes. Als je de informatie niet kent, is het bijna onmogelijk. Het is de bedoeling dat iedereen verdacht is. Ik dacht tot vorige week dat Joke de saboteur was. Maar nu ben ik ervan overtuigd dat het Lloyd is. Bij de laatste aflevering heeft hij de proef met de kaars opvallend lang laten duren en zo heel veel geld van de groepspot laten wegtikken. Ik denk dat je moet zoeken bij de sympathieke kandidaten. En Lloyd is supersympathiek. Als hij de Mol niet is, mag hij van mij winnen.”

Lode Aerts, Bisschop van Brugge: “Liegende priester? ‘t Is maar een spel”

Foto Belga
Foto Belga© BELGA

“In mijn schaarse vrij tijd probeer ik vooral buiten te zijn. Wandelen en fietsen genieten mijn voorkeur. De Mol is een van de weinige tv-programma’s die ik volg, zeker door de deelname van onze priester Pieter. Een bijzonder programma trouwens: een spannend spel en prachtig in beeld gebracht. Dat een priester de boel zou bedotten? Op zich heb ik een hekel aan liegen en bedriegen. Dat geldt trouwens niet alleen voor priesters maar voor elk mens. Hoe zouden we kunnen samenleven als we elkaar niet kunnen vertrouwen? Maar het is maar een spel. We kregen een aantal boze en ontgoochelde reacties op de deelname van Pieter, maar de meeste zijn positief. Het is zijn keuze om deel te nemen en hij gaat ervoor. En hij doet het goed! Of hij de Mol is? De laatste drie kandidaten kunnen het allemaal zijn. Ik ben benieuwd!”

Marzena Juzba, deelneemster van vorig seizoen: “Lloyd mag van mij zeker winnen”

Foto Vier
Foto Vier

Marzena Juzba was vorig jaar de enige West-Vlaamse in De Mol. En net als zij groeide ook Lloyd op in Avelgem. “We kennen elkaar niet persoonlijk, maar de broer van mijn beste vriendin is wel een goede vriend van Lloyd. Dus van mij mag Lloyd zeker winnen.”

“Ik heb natuurlijk wel een mooi avontuur beleefd dankzij De Mol. Maar het zou leuk zijn mocht iemand van Avelgem echt iets winnen met het spel.” Kan Lloyd ook de Mol zijn? “Ik verdenk Lloyd eigenlijk het minste van alle drie de finalisten. Hoe hij zich honderd procent geeft in alle opdrachten en helemaal gaat voor het spel. Dat past niet bij een ‘mol’. Je helemaal ‘smijten’ is blijkbaar typisch voor iemand van Avelgem. Ik deed dat ook”, lacht Marzena. Wie is de Mol dan wel? “Daar zou ik niet veel centen op durven in te zetten. Ik denk Baha. Maar het is supermoeilijk om dat als kijker te weten.”

Megan Desaever, Temptation Island 2018: “Lloyd kwam heel sneaky over”

Wie is de perfecte Mol: student Lloyd of priester Pieter?
© JRO

Megan Desaever uit Oostende leerde op Temptation Island heel wat bij over bedrog en geheimdoenerij. Helpt het haar ook om de mol te ontmaskeren? “Ik heb geen idee wie de saboteur in het spel is. Maar het zou wel eens Lloyd kunnen zijn. Ik kwam hem onlangs tegen op een festivalletje in Gent. Hij kwam heel sneaky over. Toen ik vroeg of hij de Mol was, lachte hij heel zelfzeker. Daarmee weet je natuurlijk niets, maar volgens mij is hij echt het type om de bedrieger in het spel te spelen.” Wie het spel uiteindelijk wint, maakt voor Megan niet veel uit. “Ik vind Baha en Pieter even sympathiek.”

Heb je Lloyd trouwens ook al voorbereid op de hetze na het programma, de populariteit en de verplichte selfies met fans? “Nee, hij is het al even gewoon als ik. We werden daar allebei constant aangesproken voor foto’s. Ik denk dat we ondertussen beiden even populair zijn.”