Wie dient Geertje Vangenechten van antwoord in Brugge?

© SVV
Redactie KW

Cultuurcentrum Brugge legt kunstenaars die vraag voor tentoonstelling AIR 4.0 voor.

Wie theaterzaal De Biekorf (Sint-Jakobsstraat 8) vandaag betreedt, kan er niet naast kijken. Op de muur aan de linkerkant van de inkomhal kun je ‘Comedie van het menselijk tekort’ aanschouwen. Dit impressionante kunstwerk is van de hand van Geertje Vangenechten en doortrokken van tekst en beeld. “Stop het theater”, staat er in grote witte letters geschreven. “Laat ons alle woorden inleveren, onze woorden terugnemen en luisteren naar de Chinese poëzie op muziek gezet door Mahler!”. De komedie van het menselijk tekort leidt sowieso onvermijdelijk ooit tot de tragedie van het menselijk tekort, luidt het. “Laat ons naderen tot het eeuwige niet-zijn van het oerbegin, naderen en de schijn van de werkelijkheid ontwarren, om de macht van de verbeelding te laten binnenstromen”, zegt Vangenechten, die hiermee inspeelt op het jaarthema Feest van het Cultuurcentrum Brugge.

De 56-jarige uit Antwerpen afkomstige beeldend kunstenaar is dit jaar artist in residence van het Cultuurcentrum Brugge. “Het werk van Geertje is erg gelaagd en biedt ongetwijfeld opnieuw een scala aan antwoordmogelijkheden voor zowel professionele kunstenaars, kunststudenten als andere creatievelingen”, meent schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V).

Wie op de vraag van Vangenechten in wil gaan, kan voornoemd kunstwerk bezichtigen tijdens de openingsuren van het Cultuurcentrum Brugge (met ingang aan de Sint-Jakobsstraat 8), van dinsdag tot vrijdag van 13 tot 17 uur. Deelnemende kunstwerken – één werk per kunstenaar – moeten opgestuurd worden naar het Cultuurcentrum Brugge (Sint-Jakobsstraat 20) of op hetzelfde adres afgegeven worden aan de balie tijdens de openingsuren.

De uiterste datum om een kunstwerk in te dienen, is vrijdag 31 januari 2020. De opening van de antwoordtentoonstelling ‘AIR 4.0’ is voorzien op donderdagavond 23 april 2020. De werken zullen zowel in de gang van theater De Biekorf als in de zaal te bezichtigen vallen. “Die avond gaan we ook de publicatie met een selectie van de werken voorstellen”, kondigt Blontrock aan.

Zelf heeft Vangenechten er geen moeite mee dat haar werk volgend jaar zal overschilderd worden. “De dragers en materialen waarmee ik werk zijn sowieso niet voor de eeuwigheid. Ik doe dit nu eenmaal niet om collectioneurs ter wille te zijn”, gniffelt de ingeweken Brugse.

(SVV)

Voor verdere informatie kunt u terecht bij het Cultuurcentrum Brugge – 050 44 30 60 en www.ccbrugge.be/airbiekorf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier