“Westtalent: dat is stress, geduld en veel organisatie”

Singer-songwriter Flo hield de vrouwelijke eer hoog op de eerste voorronde van Westtalent. © Tom Vanderghinste
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

MC Equal, Divided, Major, Page Down, The Waltz en Flo. Hun droom is om ooit te mogen spelen op grote podia, en voor velen het liefste op dat van hun ‘eigen’ concertzaal De Kreun. Zaterdagavond ging die wens voor de jonge deelnemers van de eerste voorronde van Westtalent 2017 in vervulling. De resultaten van de avond zijn ondertussen bekend maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Veel stress en geduld, zo blijkt, en voor de medewerkers van Westtalent, Radio Quindo en het Wilde Westen een pak organisatie.

Laten we beginnen met het einde. The Waltz is de eerste finalist van Westtalent 2017. Divided en MC Equal zijn de bands die nog mogen dromen van de finale, zij gingen met een wildcard naar huis. De bekendmaking kwam er zaterdagnacht rond half één. Daarna liep concertzaal De Kreun langzaam leeg en sloot het Wilde Westen de deuren voor het publiek.

Tijdschema

Het is een erg druilerige dag en het is even gestopt met regenen als de poetsploeg rond 17 uur het werk aan de artiesteningang afrondt. Door de grondige renovatie van muziekcentrum Track heeft de bereikbaarheid en de omgeving van het Wilde Westen iets mee van een festivalterrein. Het jonge geweld dat vanavond het podium beklimt, zal daar vast geen problemen mee hebben.

“Voorlopig is dit een beetje onze ingang”, verwelkomt Fleur Martin, medewerker communicatie en publiekswerking. Het tijdschema van de avond hangt al op: optredens van 20 minuten en een changeover en linecheck van 25 minuten. Tegen vijf na twaalf zijn de optredens afgelopen, om half één valt er backstage niet veel meer te beleven. Alleen bij jury announcement staan nog twee vraagtekens, het valt niet te voorspellen hoeveel tijd de jury nodig zal hebben. Erg lang zal het niet mogen duren, de keet sluit om 1 uur.

“Niet backstage”

Vandaag heeft Fleur dienst. “Om de twee weken hebben we een shift. Onze stagiair Tim Naessens en ik zorgen ervoor dat alle puntjes op de to-dolijst in orde zijn. Het ziet er deze keer wel een beetje anders uit dan bij een gewoon concert.” Polsbandjes voor de bandleden zijn niet nodig en ook het standje voor de merchandising blijft in de kast. De artiesteningang leidt met een trap naar de backstageruimte waar er normaal wordt gekookt voor de band.

“Vandaag is deze kamer gereserveerd voor de juryleden. De groepen zullen hun materiaal uit- en inladen maar voor de rest hoeven ze niet backstage te komen. Met zes bands wordt dat anders een beetje druk. Het is een gratis evenement, het valt moeilijk te voorspellen hoeveel volk er zal zijn.” Technisch manager, Hein Devos, maakt de concertzaal geluidstechnisch in orde terwijl jongerenradio Quindo in de foyer begint met de opbouw van een mobiel radiostation.

Kick-off

Zo’n twee uur later hangt er al iets meer spanning in de gangen van het Wilde Westen. Aan de artiesteningang is er een gezellig onderonsje van jonge muzikanten, vaak met een sigaretje in de hand. De mannen van Page Down staan pas om 23 uur op de affiche, toch zijn ze al op de afspraak. “We willen graag alle groepen zien”, zegt zanger Gilles Boutens. “Al zullen we misschien toch wat zenuwachtig worden door het lange wachten. Toen we deelnamen aan Kunstbende vonden we van onszelf dat we niet goed hadden gespeeld, vandaag willen we vooral genieten.” Ook Benoit Lafaut, drummer van The Waltz, blijft kalm. Enkel singer-songwriter Flo geeft toe last te hebben van zenuwen. “Nog twee minuten en de deuren openen”, kondigt Fleur aan.

En de muzikanten van The Waltz? Die zijn zoals het echte sterren betaamt nog niet teruggekeerd van hun tweede show

Jongerenradio Quindo brengt sfeer in de foyer met muziek en interviews. Sylvie Vanrenterghem en Louis Vanoosthuyze nemen afwisselend plaats achter de microfoon. Het grote publiek moet de weg naar de concertzaal nog vinden wanneer presentator Tom Van Gijsegem stipt om acht uur The Waltz aankondigt. Vrienden en andere deelnemers nemen loyaal plaats voor het podium en bewegen duchtig mee op het ritme. Dat ze vol overgave zitten is het minste wat je kan zeggen over deze jongens van The Waltz, hun strakke set is zo voorbijgevlogen. Met eenzelfde vakkundigheid zijn juryleden Kirsten Lemaire (Studio Brussel), Wouter Vanmeenen (De Zwerver), Bram Vermeersch (muziekjournalist) en Bert Moerman (Boomtown) de zaal binnengeslopen. Nadien verdwenen ze ook weer even snel. Ze lijken niet van plan iets van hun bevindingen te laten merken.

Sylvie van Radio Quindo interviewt Page Down in de foyer.
Sylvie van Radio Quindo interviewt Page Down in de foyer.© Tom Vanderghinste

“De Kreun is ondertussen helemaal vol aan het lopen”, zegt Sylvie door de Quindo-boxen voor collega Louis de jongste deelnemers van de avond van metalband Divided aan een interview onderwerpt. Het tempo ligt hoog. Wanneer de Tieltse singer-songwriter Flo Delameilleure op haar kousen haar gitaren inplugt, trekt Benoit van The Waltz richting bar. “Alles is alweer ingepakt, we moeten straks nog in Ieper gaan spelen. Ik ben tevreden van daarnet maar ik ga eerst op het gemak nog iets drinken“, lacht hij.

Aan die bar werken vrijwilligers Kelly Nuyttens en Jolan Soens. “Flo klinkt al veelbelovend”, zegt Kelly. “Ik hou van rock en jazz en ik kom ongeveer één keer om te twee weken helpen. Zo leer ik veel bands kennen.” Jolan is bevriend met Page Down. “Ik ben bevooroordeeld maar het zijn allemaal sterke groepen. De komende tijd sta ik hier bijna wekelijks. Ik hou van het alternatieve genre en dan zit je bij het Wilde Westen helemaal goed.”

“Toch ontgoocheld”

Flo houdt de vrouwelijke eer van de avond hoog en slaagt erin het publiek stil te krijgen. “Toch vond ik het niet goed”, zucht ze na afloop en bergt ontgoocheld haar gitaren op. Een verdieping hoger bespreekt de jury het optreden. Sofie De Rous is coördinator van Westtalent. “Ikzelf breng geen stem uit, dat doen enkel de juryleden. Die worden bij elke voorronde bijgestaan door iemand van het huis en vanavond is dat Tom Vangheluwe, artistiek directeur van het Wilde Westen.”

De jury bespreekt de optredens backstage.
De jury bespreekt de optredens backstage.© Tom Vanderghinste

Met een korte en krachtige aankondiging heeft presentator Tom net het startschot gegeven voor het optreden van Major. “Het is nu de tweede keer dat ik Westtalent presenteer, ik doe alle voorrondes en de finale. Rockwedstrijden zijn altijd leuk om te doen, ik maak er wel een punt van om alle bands op voorhand te beluisteren. En maak graag een mopje en probeer een beetje scherp te zijn in de presentatie. Het zijn jonge mensen, die kunnen tegen een stootje. Ze zijn wel allemaal erg zenuwachtig dit jaar merk ik”, besluit Tom wijselijk.

Waar is MC Equal?

De Kortrijkse rapper heeft zich nog niet laten zien. Ook niet wanneer de vierde en jongste band van de avond aan zijn set begint. De prijs voor de drummer die de vreemdste gezichten kan trekken, gaat vandaag naar Pepijn Vandaele van Divided. Hoe zwaar het er muzikaal ook aan toegaat, hoe aandoenlijk is het samenspel tussen gitaristen Jelle Rouquart en Staf Walschap. Hun enthousiasme slaat zelf over op de juryleden. “Van hun energie moeten ze het hebben, hé“, glundert de mama van Pepijn nadien in de foyer.

Buiten aan de hoofdingang, een beetje verstopt onder de kap van zijn jas, verbijt Tomas Vanderbeke alias MC Equal de zenuwen. “Ik ben hier al ongeveer een uurtje. Ik probeer me te concentreren op mijn eigen ding”, lacht hij nerveus. En dan is het tijd voor de band die al het vaakst over de tongen ging als kanshebber: Page Down. Het wordt het moment met het meeste aantal toeschouwers in de zaal.

Vrijwilligers Kelly en Jolan amuseren zich achter de bar.
Vrijwilligers Kelly en Jolan amuseren zich achter de bar.© Tom Vanderghinste

De laatste twintig minuten zijn voor MC Equal en zijn crew. De handjes gaan de lucht in en de hoofdjes schudden mee op de hiphopbeats. ‘Blijf bij je eerste gedacht’ rapt Tomas in het West-Vlaams. Is het een stiekeme boodschap voor de jury?

Glunderend

Niet veel later klinken er nerveuze kreetjes en lachjes doorheen de foyer en de concertzaal. De jury heeft beslist maar laat zich niet meer zien. De eer is aan presentator Tom om de finalist en de twee wildcards bekend te maken. “Met deze wildcard kan het nog alle kanten uit”, lacht Pepijn van Divided, “het blijft spannend.” Ook MC Equal geniet van het moment. “Ik ben heel blij dat ik als underdog een wildcard heb gekregen.” De ouders van Benoit Lafaut en Kevin Anne van de winnende band The Waltz staan glunderend aan de bar. En de winnende muzikanten zelf? Die zijn zoals het echte sterren betaamt nog niet teruggekeerd van hun tweede show van de avond.