West-Vlamingen winnen alles op tv

Redactie KW

West-Vlaanderen is een provincie van winnaars. Dat is de jongste maanden ook duidelijk zo op televisie. De West-Vlaamse machtsontplooiing is allesvernietigend. Sinds Lloyd Vermeulen (22) uit Avelgem eind mei De Mol op Vier won, stopt het niet. Enkele weken later verpletterde Ian Lodens (20) uit Knokke samen met zijn vriendin Natacha de concurrentie tijdens Belgium’s Got Talent op VTM… En sinds deze week hebben we er nog een winnaar bij. Guy Sterckx (47) uit Geluwe speelde tijdens Iedereen Beroemd op Een 99 andere Vlamingen naar huis en mag zich vanaf nu Homo Universalis noemen.

Proficiat, heren! Jullie maken West-Vlaanderen trots. Zijn wij echt zoveel beter dan de anderen?

Lloyd: “Het zou leuk zijn om dat te zeggen, maar ik denk dat bij mij vooral het toeval speelt.”

Ze zeggen toch dat West-Vlamingen doorzetters zijn? In De Mol waren op een bepaald moment vier van de vijf overgebleven kandidaten West-Vlamingen.

Lloyd: “Volgens mij was dat toevallig. Ik ben op reis geweest en heb een spelletje gepeeld. Ik denk dat het ‘doorzetter zijn’ vooral op Ian van toepassing is. Voor wat hij presteert, moet je keihard trainen. Daar heb ik bewondering voor.”

“Er moet toch iets zijn dat ons West-Vlamingen, beter maakt”

Ian: “Het viel op dat in de finale van Belgium’s Got Talent veel West-Vlamingen zaten. Er moet iets zijn dat ons beter maakt.”

Guy : “Misschien is het de goede West-Vlaamse lucht. Ik kan er niet over meespreken. Ik ben afkomstig van Hoegaarden en dus een ‘aangespoelde’ West-Vlaming.”

Lloyd: “Ik dacht al dat ik zoiets had gehoord. Je accent klopt niet.”

Guy: “Dat is altijd het eerste wat mensen zeggen. Gie zie gie nie van hier, zeker? Maar nu hoor ik dat niet meer. Nu ik het goed doe in een tv-programma ben ik plots wel West-Vlaming. Om echt te integreren, moet je blijkbaar iets winnen.” (lacht)

West-Vlamingen winnen alles op tv
© Lawrence Schoonbroodt

Speelt het West-Vlaamse groepsgevoel ook mee?

Guy: “De West-Vlamingen die meededen aan Homo Universalis hadden onderling wel een hele goede band. Maar om ver te geraken in zo’n programma moet je vooral sociaal vaardig zijn. Ik kon niet crocheteren. Toen we dat in een proef moesten doen, hebben enkele Limburgse dames mij een spoedcursus gegeven, waardoor ik die proef overleefd heb. Het was af en toe ook een kwestie van geluk. In liedjes zingen, tekenen… was ik echt niet goed.”

Lloyd: “Met De Mol hadden we gewoon met alle kandidaten een goede groep.”

Ian: “In Belgium’s Got Talent gaat niet om sociale vaardigheden. Het is veel competitiever.”

Hebben jullie naar elkaars programma’s gekeken?

Lloyd: “Belgium’s Got Talent heb ik niet zo gevolgd. Homo Universalis wel. Dat zit gewoon supergoed in elkaar. Compleet geflipte opdrachten, heel gevarieerd. De ideale ontspanning tijdens het blokken.”

Ian Lodens.
Ian Lodens.© Lawrence Schoonbroodt

Ian: “Ik heb ook hier en daar een aflevering van Homo Universalis gezien. De Mol jammer genoeg niet.”

Guy: “Homo Universalis is een concept dat aanspreekt. Iedereen heeft bij die opdrachten wel het idee dat hij het zou kunnen, of toch niet laatste zou eindigen.”

Ian: “Daar zou ik aan deelnemen. De Mol zou ik niet durven. Dat is te strategisch voor mij.”

Guy: “Ik wel, hoor. Ik heb mij zelfs ingeschreven. Lloyd, heb je tips om door de preselecties te geraken?”

Lloyd: “Gewoon jezelf zijn! Het is ook een beetje geluk hebben: je moet voor de programmamakers in de groep passen. Steve heeft zich twee jaar na elkaar ingeschreven met hetzelfde filmpje. Het eerste jaar hebben ze hem zelfs niet opgebeld. En dit jaar mocht hij meedoen.”

Worden jullie veel aangesproken op straat?

Lloyd Vermeulen.
Lloyd Vermeulen.© Lawrence Schoonbroodt

Lloyd: “De hype is gelukkig een beetje voorbij. Maar in het begin was het echt zot. Ik kon amper buitenkomen zonder aangeklampt te worden. Nu valt het gelukkig al beter mee. Al was er gisteren nog een prof die mij erover aansprak. Ik snak eigenlijk wel naar het moment dat dat voorbij is. Weer anonimiteit.”

Ian: “Mijn auto hangt nog vol stickers om stemmen te ronselen voor Belgium’s Got Talent. Dus ik val natuurlijk meer op. Op school (Ian studeert Ergotherapie aan Vives in Brugge, red.) is het wel erg: medestudenten en docenten spreken me aan. Ik zou het soms ook een beetje rustiger willen. Zeker nu tijdens de examens.”

Hebben jullie al enig idee wat jullie met de prijzen gaan doen?

Ian: “Mijn vriendin Natacha en ik hebben de prijzenpot in twee gedeeld. Ik heb dus 25.000 euro. Eén ding is al zeker: in januari ga ik samen met mijn mama naar de Filipijnen. Zij is van daar afkomstig. Het is 21 jaar geleden dat ze er is geweest. Met de rest van het geld heb ik nog geen plannen. We zien wel.”

Guy Sterckx.
Guy Sterckx.© Lawrence Schoonbroodt

Guy: “Ik mag voor 18.000 euro reizen. We zijn al een beetje aan het uitkijken. Mexico behoort tot de mogelijkheden. Zuid-Amerika spreekt me wel aan. Is Mexico een aanrader, Lloyd?”

Lloyd: “Zeker! Een prachtig land. Wel niet ongevaarlijk en ook corrupt. De productieploeg van De Mol heeft het niet altijd makkelijk gehad. Maar het was geweldig. Ik zou het iedereen aanraden.”

“Bij mij ging een deel van de prijzenpot van 27.000 euro naar het tehuis Casa Hogar in Mexico. Over de rest heb ik nog niets beslist. Momenteel zijn er andere dingen om mij zorgen over te maken. Mijn studies geneeskunde, bijvoorbeeld. Ik zit nu volop in de blok. Ik kruip straks nog even in de boeken.”

Ian: “Ik had gisteren een zwaar examen. En in januari twee herexamens. Ik vrees dat het niet de enige zullen zijn.”

Maar jullie overwinningen pakken ze jullie niet meer af. West-Vlaanderen dankt jullie!

Ook in het Een-programma Blokken, de televisiequiz met Ben Crabbé, zijn de West-Vlamingen de te kloppen kandidaten. Vorige week vrijdag stelde Ewout Leys (25) uit Oostduinkerke het record van Saar Bossuyt uit Kortrijk nog iets scherper. Saar won 10 finales en hield haar record vijf jaar, of 1.085 afleveringen. “Ik hoop dat ik het mijne ook vijf jaar kan behouden”, zegt Ewout. “Super toch dat het Blokkenrecord in West-Vlaamse handen blijft? Ook Saar, de vorige recordhoudster heeft al laten weten dat ze daar erg blij mee is.”

Blokkenkampioen: “Super toch dat Blokkenrecord in West-Vlaanderen blijft?”

West-Vlamingen winnen alles op tv

“Bij mij leeft dat West-Vlaams gevoel heel erg”, legt Ewout uit. “Ik vond het ook leuk dat provinciegenoten Pieter en Lloyd in De Mol ook zulke cruciale rollen hadden. Als men mij vraagt van waar ik ben, antwoord ik altijd : West-Vlaanderen. Misschien ook omdat mijn roots nogal ingewikkeld zijn. Ik ben geboren in Poperinge, groeide op in Vlamertinge, ging naar school in Ieper… Nu woon ik in Oostduinkerke, vertoef ik heel veel in Roeselare en werk ik in een huisartsenpraktijk in Hooglede. Ik voel me dus op heel veel plekken in West-Vlaanderen thuis.” In zijn praktijk is dokter Leys vandaag de absolute ster. “Iedereen spreekt me over Blokken aan”, lacht hij. “Een consultatie gaat tegenwoordig eerst vijf minuten over Blokken, waarna ik zelf het gesprek een andere wending moet geven om over te gaan tot de echte consultatie. Zelfs bij het boodschappen doen in de Delhaize word ik aangeklampt. Het is leuk dat een televisiequiz zoveel mensen kan bezig houden. Alleen die selfiegekte mag wat mij betreft ophouden. Ik ga niet zo graag op de foto en vind mezelf allesbehalve fotogeniek”, knipoogt Ewout.