Jan De Pauw: "Liever taarten bakken dan het opeten"

In het dagelijks leven is Jan werkzaam als burgerlijk ingenieur voor een firma die nauw verbonden is met ESA, de Europese tegenhanger van de NASA. In zijn vrije tijd waagt hij zich aan triatlons, marathons en... macarons. "Mijn specialiteit is eigenlijk kaastaart, of een citroentaart met meringue", aldus Jan. "Toen onze drie kinderen klein waren, bakte ik regelmatig iets voor hen. Ik ben dat blijven doen. Het waren mijn vrouw en zoon die me aanspoorden om mij in te schrijven. Ik was zelf benieuwd hoe ver ik het zou brengen in zo'n programma en vooral hoe zoiets achter de schermen in zijn werk gaat. Ik ben heel blij met mijn deelname, al was het niet simpel."

"Thuis werk ik op mijn eigen tempo en op muziek. Nu was er echt een tijdsdruk en moést het goed zijn. Maar ik heb er heel veel uit geleerd. Ik heb ook heel wat moeten oefenen. Dan was het thuiskomen van mijn werk, wat gaan sporten en dan de keuken in, vaak tot 's avonds laat. En dan moesten de anderen proeven. Ben je daar nu wéér met taart, vroeg mijn vrouw. (lacht) Zelf ben ik geen echte zoetekauw. Het leukste is bakken en het daarna uitdelen. Dat doe ik eerlijk gezegd liever dan het zelf opeten. Als een ander maar kan genieten. Ik weet niet welke reacties ik straks kan verwachten, maar ik weet wel dat ik altijd mezelf ben gebleven."

Peter Slight Jr.: "Eerbetoon brengen aan mijn Schotse roots"

Peter Slight Jr. is misschien de meest atypische én goedlachse kandidaat van de reeks. In het dagelijkse leven is hij vrachtwagenchauffeur. Tien jaar lang deed hij dat op internationaal niveau, maar een drietal jaar geleden besloot hij dichter bij huis te werken om meer tijd te spenderen aan het gezin. Vandaag is hij actief in de bouwsector. "De liefde voor het bakken kwam er een paar jaar geleden. Na de dood van mijn vader bakte ik eens een taart voor iemand en dat lukte aardig. Het was goed om mijn gedachten te verzetten en ik vond het steeds leuker om te doen. Vandaag bak ik veel voor vrienden en familie. Ik word snel zenuwachtig als iets niet lukt, maar bij het bakken is dat net omgekeerd. Ik kom dan echt tot rust. Thuis bak ik zowat alles, van brood tot boterkoeken. Maar het liefst leef ik me uit met marsepeinen poppetjes. Ik ben ook niet bang om iets nieuws uit te proberen."

"Met mijn deelname wil ik in de keuken ook een eerbetoon brengen aan mijn Schotse roots. Vlak voor de dood van mijn vader ben ik er mij in gaan verdiepen en het boeit me mateloos. In deze fase van mijn leven, en met mijn nieuwe vriendin, dacht ik: laat ik dit maar eens proberen. En het was geweldig om te doen: ik ben ook veel rustiger geworden in de keuken, merk ik zelf."

In het dagelijks leven is Jan werkzaam als burgerlijk ingenieur voor een firma die nauw verbonden is met ESA, de Europese tegenhanger van de NASA. In zijn vrije tijd waagt hij zich aan triatlons, marathons en... macarons. "Mijn specialiteit is eigenlijk kaastaart, of een citroentaart met meringue", aldus Jan. "Toen onze drie kinderen klein waren, bakte ik regelmatig iets voor hen. Ik ben dat blijven doen. Het waren mijn vrouw en zoon die me aanspoorden om mij in te schrijven. Ik was zelf benieuwd hoe ver ik het zou brengen in zo'n programma en vooral hoe zoiets achter de schermen in zijn werk gaat. Ik ben heel blij met mijn deelname, al was het niet simpel." "Thuis werk ik op mijn eigen tempo en op muziek. Nu was er echt een tijdsdruk en moést het goed zijn. Maar ik heb er heel veel uit geleerd. Ik heb ook heel wat moeten oefenen. Dan was het thuiskomen van mijn werk, wat gaan sporten en dan de keuken in, vaak tot 's avonds laat. En dan moesten de anderen proeven. Ben je daar nu wéér met taart, vroeg mijn vrouw. (lacht) Zelf ben ik geen echte zoetekauw. Het leukste is bakken en het daarna uitdelen. Dat doe ik eerlijk gezegd liever dan het zelf opeten. Als een ander maar kan genieten. Ik weet niet welke reacties ik straks kan verwachten, maar ik weet wel dat ik altijd mezelf ben gebleven." Peter Slight Jr. is misschien de meest atypische én goedlachse kandidaat van de reeks. In het dagelijkse leven is hij vrachtwagenchauffeur. Tien jaar lang deed hij dat op internationaal niveau, maar een drietal jaar geleden besloot hij dichter bij huis te werken om meer tijd te spenderen aan het gezin. Vandaag is hij actief in de bouwsector. "De liefde voor het bakken kwam er een paar jaar geleden. Na de dood van mijn vader bakte ik eens een taart voor iemand en dat lukte aardig. Het was goed om mijn gedachten te verzetten en ik vond het steeds leuker om te doen. Vandaag bak ik veel voor vrienden en familie. Ik word snel zenuwachtig als iets niet lukt, maar bij het bakken is dat net omgekeerd. Ik kom dan echt tot rust. Thuis bak ik zowat alles, van brood tot boterkoeken. Maar het liefst leef ik me uit met marsepeinen poppetjes. Ik ben ook niet bang om iets nieuws uit te proberen.""Met mijn deelname wil ik in de keuken ook een eerbetoon brengen aan mijn Schotse roots. Vlak voor de dood van mijn vader ben ik er mij in gaan verdiepen en het boeit me mateloos. In deze fase van mijn leven, en met mijn nieuwe vriendin, dacht ik: laat ik dit maar eens proberen. En het was geweldig om te doen: ik ben ook veel rustiger geworden in de keuken, merk ik zelf."