West-Vlaamse regisseurs maken ‘corona-bestendige’ fictie voor VRT

Maarten Moerkerke op de set van 13 Geboden, de fictiereeks die te zien was op VTM. (GF)
Bert Vanden Berghe

Omdat de Vlaamse audiovisuele productiesector het momenteel erg moeilijk heeft, bestelde de VRT enkele ‘covid-bestendige’ minireeksen bij Vlaamse productiehuizen. Ook doorwinterde regisseurs als Gilles Coulier en Maarten Moerkerke worden ingeschakeld.

Door de corona-maatregelen liggen de opnames van vele fictiereeksen over de hele wereld stil. Ook in Vlaanderen en bij de VRT staan allerlei opnames on hold. Toch wil Eén de Vlaming ook de komende tijd blijven verrassen met goede fictie van eigen bodem: het net gaat daarom op zoek naar drie ‘covid-proof’ mini-fictiereeksen van telkens vier afleveringen van zo’n 25 à 30 minuten. Ze zullen dit najaar alle drie te zien zijn op Eén. Een van de vier minireeksen op Eén wordt Lockdown, een idee van regisseurs Gilles Coulier en Maarten Moerkerke.

Tijdloze fictie

Lockdown is een coproductie van de productiehuizen De Wereldvrede en Lecter Scripted Media. De reeks vertelt twaalf op zichzelf staande verhalen met telkens twee personages, elk aan een kant van het glas in de bezoekruimte van een gevangenis dat hen – maar ook hun wereld – scheidt.

De initiatiefnemers Gilles Coulier en Maarten Moerkerke, allebei van West-Vlaanderen afkomstig, zullen ieder één van de tien minuten durende afleveringen regisseren. Gilles verdiende al zijn strepen met fictiereeksen als Bevergem, De Dag en War of the Worlds. Maarten Moerkerke is al even doorwinterd. Hij draait in het vak al mee sinds Wittekerke en was ook verantwoordelijk voor series als Zone Stad, Deadline 14/10, 13 Geboden en De Luizenmoeder.

Daarnaast hebben ze tien andere regisseurs – vijf vrouwen en vijf mannen – uitgenodigd om elk met hun eigen scenarist, cast en crew een aflevering te komen opnemen in één identieke, corona-proof setting. Zo zullen dus twaalf regisseurs, twaalf schrijvers en twaalf crews de handen in elkaar slaan voor dit project. Elk kortverhaal van Lockdown zal dan ook een eigen stijl en toon hebben, afhankelijk van de betrokken ploeg.

Gilles Coulier zet mee zijn schouders onder het imposante project. (Foto Lies Willaert)
Gilles Coulier zet mee zijn schouders onder het imposante project. (Foto Lies Willaert)

“Ongezien”

Gilles Coulier en Maarten Moerkerke: “‘Lockdown’ is voor ons een krachtig bewijs van de veerkracht en solidariteit binnen onze sector in de huidige moeilijke omstandigheden. Maar tegelijkertijd grijpt deze reeks net dit momentum door op een ongeziene manier lokaal én internationaal actief Vlaams talent, dat nu meestal thuis of in België vertoeft, bijeen te brengen in éénzelfde productie. We zijn dan ook heel blij dat Eén dit initiatief omarmt en zien hierin een bevestiging van het signaal dat we met deze reeks willen geven.”

Andere topregisseurs als Kaat Beels (Beau Séjour), Michaël Roskam (Rundskop), Jan Eelen (Callboys, Het Eiland), Wouter Bovijn (De Twaalf) en Robin Pront (D’Ardennen) scharen zich achter de reeks.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier