West-Vlaamse postbodes schitteren in ‘Beroepen Zonder Grenzen’

Van links naar rechts: Kathleen, Giovanni, Johan en Bruno. © Facebook / Johan Truyaert
Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Vier postbodes – drie mannen en één vrouw – zijn vanavond te zien in ‘Beroepen zonder Grenzen’ op Eén.

In het programma worden vier Vlamingen met eenzelfde beroep – van vroedvrouwen tot garagisten – in een ver of minder ver buitenland gedropt om daar dezelfde job te gaan uitoefenen in de lokale omstandigheden. Dat levert meer dan eens confronterende of zelfs grappige situaties op. Maandagavond 7 december staat de aflevering in het teken van vier postbodes, die een week lang de post mogen gaan bedelen in Vietnam, een land waar de tweewieler sowieso met voorsprong de koning van de weg is.

De vier zijn Giovanni Beerlandt uit Zarren, Johan Truyaert uit Ruddervoorde, Kathleen Geerts uit Oedelem en Bruno de Naegel van net over de provinciegrens in Maldegem. Zij trokken heel specifiek naar het eilandje Thanh An, vertelt Johan Truyaert. “Het avontuur begon voor mij al in februari met de rondzendbrief die in alle postkantoren werd uitgehangen dat er postbodes werden gezocht die hun ronde op de bromfiets doen. Ik en een collega wilden wel eens een casting meemaken en stelden ons kandidaat. Vanuit heel Vlaanderen schreven er zich 94 facteurs in. Een dag na de casting in Torhout kreeg ik al het bericht dat ik mijn internationaal paspoort en rijbewijs mocht in orde brengen en dat ik naar de dokter moest voor een aantal inentingen. We kregen geen informatie over de bestemming”, vertelt Johan.

Op 8 maart vertrokken de vier postbodes richting zuidoosten van Vietnam. Johan en Bruno werden een dag later naar het eiland Thanh An gebracht waar ze een week lang de plaatselijke postbode, Huang, bijstonden. Hij was ook hun gastheer voor deze week.

(FJA)

Beroepen zonder Grenzen, maandagavond 7 december om 21.25 uur op Eén.