Brent Vanneste van STAKE is een Eurosonicfan. "Enkele jaren geleden hebben we er een geweldige show gespeeld. Dat weet ik zeker, want ik herinner ze me nog en dat wil na al die optredens wel wat zeggen. Sowieso is het een heel gezellig festival. Een praatfestival eigenlijk, het is het ideale moment om eindelijk eens die mensen waar je al lang contact op afstand mee hebt uit te nodigen op een show, want iedereen uit de business uit heel Europa loopt daar rond. En dus ga je samen met je manager met iedereen een pintje drinken, om uiteindelijk na tientallen meetings in het hotel te eindigen. Vorige keer hebben we het daar nog heel erg gezellig gemaakt met de andere bands. We hebben toen zelfs nog Belgische artiesten leren kennen die we nog nooit waren tegengekomen."

Buitenland veroveren

Ook voor Wannes Capelle is Eurosonic geen onbekend terrein. "Toen ik hier vorig jaar stond met de songs die ik samen met Broeder Dieleman (Zeeuwse artiest, red.) schreef, bedacht ik het al: als die akoestische, Nederlandstalige nummers een internationaal publiek kunnen bereiken, dan moet dat ook voor Het Zesde Metaal mogelijk zijn." Ook in een ver verleden stond hij op het festival als deel van de band rond Roosbeef. "Het is niet evident om als Belgische band het buitenland te bereiken", geeft hij toe. "En dan is zo'n festival een goeie optie. Je speelt er voor tal van buitenlandse boekers, radiomakers, en ga zo maar door, en dan is het hopen dat je iemand overtuigt. Je kunt in het wilde weg je cd'tje opsturen naar wie van belang is in pakweg Duitsland, maar als zo'n programmator je gezien heeft en overtuigd werd, dan heb je veel meer kans dat je pakweg een teen binnen hebt in een zaal daar."

"Ik wil mensen overtuigen die mij speelkansen kunnen geven" (Geike)

Want daar mikt Capelle wel op: met Het Zesde Metaal een stukje buitenland - en dan bij voorkeur Nederland en Duitsland - veroveren. "In Vlaanderen ben je snel rond", zucht hij. "Zelfs Wallonië bereiken is als Vlaamse band niet evident. Terwijl ik er van overtuigd ben dat mijn West-Vlaamse teksten geen belemmering zouden mogen vormen, om ook pakweg Polen of Roemenen te overtuigen. Dat leid ik toch af uit de reacties als er eens een verdwaalde buitenlander op een concert van ons is beland."

3 x geike

En Geike? Die speelt er maar liefst drie keer op één dag. "Eén akoestische sessie, één op een evenement van mijn platenfirma en dan het grote optreden", somt ze op. "Ja, het is werken zo'n festival. Het is dan ook de bedoeling om op Eurosonic mensen te overtuigen die mij speelkansen kunnen geven, want ik wil veel optreden met mijn plaat. En dan zouden buitenlandse gelegenheden natuurlijk erg mooi meegenomen zijn." (Matthieu Van Steenkiste)

Geike., gf
Geike. © gf

Eurosonic loopt van 15 tot 18 januari in Groningen. Info: esns.nl.

Brent Vanneste van STAKE is een Eurosonicfan. "Enkele jaren geleden hebben we er een geweldige show gespeeld. Dat weet ik zeker, want ik herinner ze me nog en dat wil na al die optredens wel wat zeggen. Sowieso is het een heel gezellig festival. Een praatfestival eigenlijk, het is het ideale moment om eindelijk eens die mensen waar je al lang contact op afstand mee hebt uit te nodigen op een show, want iedereen uit de business uit heel Europa loopt daar rond. En dus ga je samen met je manager met iedereen een pintje drinken, om uiteindelijk na tientallen meetings in het hotel te eindigen. Vorige keer hebben we het daar nog heel erg gezellig gemaakt met de andere bands. We hebben toen zelfs nog Belgische artiesten leren kennen die we nog nooit waren tegengekomen."Ook voor Wannes Capelle is Eurosonic geen onbekend terrein. "Toen ik hier vorig jaar stond met de songs die ik samen met Broeder Dieleman (Zeeuwse artiest, red.) schreef, bedacht ik het al: als die akoestische, Nederlandstalige nummers een internationaal publiek kunnen bereiken, dan moet dat ook voor Het Zesde Metaal mogelijk zijn." Ook in een ver verleden stond hij op het festival als deel van de band rond Roosbeef. "Het is niet evident om als Belgische band het buitenland te bereiken", geeft hij toe. "En dan is zo'n festival een goeie optie. Je speelt er voor tal van buitenlandse boekers, radiomakers, en ga zo maar door, en dan is het hopen dat je iemand overtuigt. Je kunt in het wilde weg je cd'tje opsturen naar wie van belang is in pakweg Duitsland, maar als zo'n programmator je gezien heeft en overtuigd werd, dan heb je veel meer kans dat je pakweg een teen binnen hebt in een zaal daar."Want daar mikt Capelle wel op: met Het Zesde Metaal een stukje buitenland - en dan bij voorkeur Nederland en Duitsland - veroveren. "In Vlaanderen ben je snel rond", zucht hij. "Zelfs Wallonië bereiken is als Vlaamse band niet evident. Terwijl ik er van overtuigd ben dat mijn West-Vlaamse teksten geen belemmering zouden mogen vormen, om ook pakweg Polen of Roemenen te overtuigen. Dat leid ik toch af uit de reacties als er eens een verdwaalde buitenlander op een concert van ons is beland."En Geike? Die speelt er maar liefst drie keer op één dag. "Eén akoestische sessie, één op een evenement van mijn platenfirma en dan het grote optreden", somt ze op. "Ja, het is werken zo'n festival. Het is dan ook de bedoeling om op Eurosonic mensen te overtuigen die mij speelkansen kunnen geven, want ik wil veel optreden met mijn plaat. En dan zouden buitenlandse gelegenheden natuurlijk erg mooi meegenomen zijn." (Matthieu Van Steenkiste)Eurosonic loopt van 15 tot 18 januari in Groningen. Info: esns.nl.