“We hebben er goede hoop op”

Andy Degryse (links), Bart Soenen en Willy Samaille van Radio Bingo hopen ook in 2018 nog radio te kunnen maken. (Foto JCR) © Joke Couvreur
Redactie KW

Voor de mensen achter Radio Bingo is het nog even nagelbijtend afwachten of er ook binnen het nieuwe radiofrequentieplan een plaats voor hen voorzien is. Ten laatste begin november zou er uitsluitsel moeten zijn. Voor het gebied Roeselare – Zonnebeke zijn er nog twee kandidaten: Radio Bingo en Cieper, een van hen zal het uiteindelijk halen. De onzekerheid leeft al sinds begin dit jaar.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Nieuw Radiolandschap.

Tegen eind dit jaar ziet het radiolandschap in Vlaanderen er mogelijk helemaal anders uit. Door het radiofrequentieplan van mediaminister Sven Gatz is er slechts plaats voor een beperkt aantal lokale radio’s, afhankelijk van het frequentiepakket. Dat heeft ook in onze regio gevolgen. Zo is Radio Bingo nog altijd niet zeker van de toekomst.

Voor het pakket Roeselare – Zonnebeke hebben ze met radio Cieper nog een andere kandidaat. Normaal zou er tegen eind oktober, begin november uitsluitsel moeten zijn. Tot dan blijven de tientallen medewerkers in onzekerheid verder werken.

Groter zendgebied

“Er zijn al een aantal zaken vastgelegd”, begint Andy Degryse te vertellen. “Zo werd beslist dat er voortaan vier commerciële netwerken zijn. Daarnaast wordt er gewerkt met frequentiepakketten waarbij er per pakket slechts een lokale radio kan zijn. In alle regio’s waar er slechts één kandidaat is, zijn ze nu al zeker van het voortbestaan. Dat is bijvoorbeeld het geval voor FM Gold in Meulebeke of IRO in Izegem. Bij ons is er nog een andere kandidaat voor het frequentiepakket dat niet alleen Roeselare, maar ook Zonnebeke bevat. Dat betekent dat een van ons twee meteen ook over een groter zendgebied beschikt. Daar zijn wij al langer vragende partij voor. Als lokale radio willen we niet enkel rond de kerktoren, maar ook nog een stuk verder uitzenden. Het zorgt ervoor dat we een stuk verder kwalitatieve radio kunnen brengen, zonder ruis.”

“We hebben een goede verstandhouding met de andere lokale radio’s, zo hadden we vooraf afgesproken met de mensen van IRO en FM Gold om geen aanvraag in te dienen voor elkaars zendgebied, dat we elkaar niet zouden beconcurreren. We zijn blij dat er voor de anderen al zekerheid is. Voor ons is het nog even afwachten. Normaal houden ze rekening met de geschiedenis, lokale betrokkenheid en de toekomstvisie. We hebben een lijvig dossier ingediend waarbij alle drie aan bod komen. Als we die factoren objectief bekijken, dan denk ik niet dat we ons zorgen moeten maken, maar je weet natuurlijk nooit. Dit jaar bestaat Radio Bingo 35 jaar en daarin hebben we bewezen een stabiele radio te zijn. Daarnaast is onze lokale betrokkenheid, zeker de laatste jaren, vrij groot. Er is een goede band met zowel stad als de vzw Shopping & Centrum Roeselare en zijn een belangrijke partner voor tal van evenementen. Daarnaast investeren we ook in software en dergelijke om er ook in de toekomst te staan.”

“Ook voor de luisteraars is het moeilijk te begrijpen”

De vergunning voor Radio Bingo loopt nog tot 31 december 2017. “We blijven positief en blijven doordoen zoals we bezig waren, de luisteraars mogen van de onzekerheid niets merken, van uitbollen is er zeker geen sprake. Zo belooft het najaar nog erg druk te worden. Vanaf 1 november zijn we aanwezig op de Jaarbeurs en ook tijdens de kerstmarkt zijn we opnieuw present. Die evenementen zijn vooral perfect om de binding met onze luisteraars te versterken.”

Alternatieven

“Natuurlijk is het vervelend en het knaagt, maar het is vooral moeilijk om de situatie uit te leggen aan de luisteraars. Die begrijpen niet waarom we plots zouden verdwijnen, we doen ons werk toch goed, zeggen ze dan. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Vast staat dat zelfs bij negatief nieuws, dit niet het einde van Radio Bingo hoeft te betekenen. Sinds begin dit jaar zenden we ook uit via internet. In het begin was het aantal luisteraars beperkt, maar het groeit en dat kan ook naar de toekomst het geval zijn en wie weet zijn er nog andere mogelijkheden zoals DAB+ of via digitale televisie.”

“Momenteel telt Radio Bingo een dertigtal vaste medewerkers, daarnaast zijn er nog tal van losse krachten die we bij evenementen kunnen inzetten, dat zijn er toch ook een vijftigtal. Voor veel jonge dj’s zijn wij het platform waar ze hun ding kunnen doen en een kans krijgen.”

Nog heel even afwachten dus. Als Radio Bingo mag blijven uitzenden op een analoog signaal, dan zul je hen in Roeselare op 106.3 kunnen ontvangen, in Zonnebeke wordt dat 105.