Wat als je zoon in een mediastorm verzeilt? “Nathan heeft die hetze nooit gewild”

Michèle Pauwels neemt het op voor haar zoon Nathan 'Acid' Vandergunst, die we zien in een YouTubevideo op Michèles computerscherm. © Wim Kerkhof
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Sinds deze week kent heel het land Céline Dept en Nathan ‘Acid’ Vandergunst. Helaas hebben de West-Vlaamse vloggers die faam niet te danken aan een leuke video of grappig TikTok-filmpje, maar aan een zwaar uit de hand gelopen ruzie. “Nathan heeft die hetze nooit gewild”, zucht Michèle, de mama van YouTube-sensatie Acid.

De eerste Vlaamse YouTube-oorlog. Zo noemde De Morgen de rel tussen Acid en CEMI, met respectievelijk 436.000 en 489.000 abonnees de populairste Nederlandstalige YouTubers van ons land. De vete haalde zelfs de journaals van VTM en de VRT. Een mediastorm dus, waarin Nathan Acid Vandergunst de zwartepiet leek toegeschoven te krijgen.

Onterecht, vindt zijn moeder Michèle Pauwels. “Ze hebben onze zoon onrechtvaardig afgeschilderd en dat heeft ons diep geraakt. Hij kwam eruit als een gewetenloze rebel, wat hij helemaal niet is. Achter die stoere façade gaat eigenlijk een heel gevoelige jongen schuil. Nathan staat altijd voor anderen klaar, zou bij wijze van spreken z’n broek van onder zijn gat weggeven. Nathan is echt een heel zachtaardige jongen, een toffe kerel die elke week braaf bij zijn oma en opa gaat eten.”

Volle brievenbus

Michèle trekt zich op aan de vele positieve reacties die ze krijgt. “Onze brievenbus zat deze morgen weer propvol kaartjes met steunbetuigingen. Eén berichtje heeft mij bijzonder geraakt. Dat kwam van een papa die liet weten dat hij onze zoon ook steunt. Hij verwees naar een opiniestuk in De Standaard waarin de journalist onze Nathan een snotaap noemde: van mijn kwaliteitskrant had ik toch een iets meer genuanceerde mening verwacht, zo schreef hij.”

Nathan 'Acid' Vandergunst (met hoofdtelefoon) en het duo 'CEMI' met links Céline Dept vechten een bitse vete uit.
Nathan ‘Acid’ Vandergunst (met hoofdtelefoon) en het duo ‘CEMI’ met links Céline Dept vechten een bitse vete uit.© Screenshot YouTube

Michèle benadrukt dat haar zoon op YouTube een typetje speelt. “Nathan en Acid, dat zijn twee verschillende persoonlijkheden. Zijn alter ego Acid is soms wat grofgebekt, de Nathan die wij kennen, heeft een hart van goud. Liever zo dan omgekeerd”, zegt ze. “En het klopt dat hij die Céline en Michiel wat belachelijk gemaakt heeft, maar heel die hetze heeft hij nooit gewild. We zijn allemáál heel hard geschrokken.”

“Ik weet nu ook wat ze bedoelen met de term mediacircus. We zijn echt belaagd geweest. We werden zelfs opgebeld door advocaten met de vraag of ze Nathan mochten vertegenwoordigen. En Nathan is dan nog geen BV, hé. Zo alle dagen in de boekskes komen, dat moet toch vreselijk zijn…”

Veel vloeken

Volgens Michèle is Nathan absoluut niet van plan om te stoppen met YouTube. “Geen haar op zijn hoofd dat daaraan denkt. Mama, dat komt heus wel allemaal weer goed hoor, zei hij toen hij gisteren (dinsdag, red.) zag dat ik echt wel ten einde raad was. Nathan staat sterk genoeg in zijn schoenen om hier niet aan ten onder te gaan.”

Zoals elke rechtgeaarde moederkloek verdedigt Michèle haar zoon. Al durft ze ook kritisch zijn. “Mijn kind, schoon kind, zeggen ze hé. Maar als Nathan iets verkeerd doet, durf ik het hem óók zeggen. Ik vind het bijvoorbeeld niet leuk dat hij zo vaak vloekt… En hij moet niet thuiskomen met sterallures. Nathan moet net zoals elke jongen die nog in Hotel Mama woont zijn kamer opruimen, zijn vuilnisbakje leegmaken als het vol zit en op tijd komen eten. Hij heeft overigens nog altijd dezelfde vrienden als vroeger. Zij zouden hem ook wel op zijn nummer zetten, mocht dat nodig zijn…”

De mama van Céline Dept wilde liever niet reageren.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier