Wat als Brugge overstroomt ?

Stefan Vankerkhoven

Tijdens de Brugse Triënnale zal er deze zomer niet alleen een walvis uit de Spiegelrei opduiken, architect Peter Van Driessche bouwt een 40 meter hoge woon- en werktoren aan het Oud Sint-Jan, voor het geval Brugge onder water loopt door de klimaatopwarming.

Brugge, vloeibare stad, is het thema van de Triënnale Brugge 2018, van 5 mei t/m 16 september. Vijftien architecten en hedendaagse kunstenaars kregen de opdracht om na te denken over de rol van een stad als Brugge in een geglobaliseerde, snel veranderende wereld en ingrepen te doen in de Brugse publieke ruimtes.

Een van de opmerkelijkste projecten is de 40 meter hoge woon- en werktoren die de Gentse architect Peter Van Driessche van Atelier4 zal bouwen in het water van de reie, die langs het congrescentrum Oud Sint-Jan loopt. Hoe zullen we wonen, werken en leven als de zeespiegel blijft stijgen en hele distrciten onder water komen te staan ? “Over honderd jaar zullen we met duurzame materialen in de hoogte moeten bouwen, want Brugge zal door de klimaatopwarming onder water staan”, zegt de achitect. De onderste paviljoenen van zijn woontoren zullen zich automatisch loskoppelen door het stijgende water en onafhankelijke, drijvende entiteiten worden.

Wat als Brugge overstroomt ?

Wesley Meuris ontwerpt een nieuw, tijdelijk paviljoen voor de Burg, op de plaats waar Toyo Ito zijn ding deed tijdens Brugge 2002. Een ontmoetingsplek, met glazen wanden en graspartij, waar je nieuwkomers en bezoekers ontvangt en hen laat kennismaken met diverse modules van onze veranderende samenleving. Het collectief Ruimteveldwerk gaat samen met de senioren, die in het godshuis Sint-Trudo op de Garenmarkt wonen, aan de slag. Samen ontwerpen zij een stilteplek in het midden van de stad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier