Waregems Biblab stopt ermee

Vlnr: Lukas Amez, Flore Deman, Els Ghyselinck en Sophie Cocheteux-Depraeter in het Biblab. © (Foto PNW)
Redactie KW

In 2017 werd in de oude bibliotheekruimte het concept BIBLAB in het leven geroepen, een open experimenteel stadslabo dat makers en gebruikers vindt en verbindt. Het gaat uitdrukkelijk op zoek naar verbindingen in en met de stad.

BIBLAB nodigt Waregemnaars met creatieve ideeën en praktijken uit om in 2018 samen aan de slag te gaan. In de oude bibliotheekruimte kan iedereen met een goed idee zijn of haar praktijk daar onderbrengen, gaande van een repetitieruimte tot een pop-up koffiebar. Creativiteit staat hierbij centraal.

Eind 2017 werd het pop-up concept BIBLAB in het leven geroepen om de oude bibliotheekruimte zinvol te benutten. Van bij het begin is geweten dat deze ruimte verbouwd zal worden als onderdeel van CC De Schakel. Er was aanvankelijk nog sprake van een ‘Blackbox’, een nieuwe multifunctionele zaal, maar daar werd terug van afgestapt wegens te duur. Daarnaast heeft het personeel van CC De Schakel ook nood aan nieuwe, lichtrijke kantoren.

Groen wil het concept BIBLAB echter in leven houden: “Zo vlak naast De Schakel is dit een ideale locatie. Elders in het centrum zou dit minder tot zijn recht komen. Het is een ontwikkelingsplaats voor kunst en creativiteit geworden. Dit soort plekken moeten we écht koesteren in Waregem. Ze zijn uniek en noodzakelijk”, klonk de inspirerende oproep van Inge Vandevelde (Groen). “Er zijn alleen maar positieve kritieken gekomen op BIBLAB, kunnen jullie er dan ook voor zorgen dat er een toekomst is voor dit prachtige concept?”, de hamvraag waar het oppositielid het college mee confronteerde.

Het antwoord was echter duidelijk: “Inge, wij hebben ook heel veel positieve zaken gehoord en zijn blij dat jij deze hier ook naar voren brengt en bevestigt. Het was echter een experiment en vooraf werd ook beslist dat dit om een tijdelijk project ging. We wisten dat het ging stoppen. Het is niet zoals met de rockband ‘The Van Jets’ die op 6 november plots lieten weten dat zij er zomaar mee ophouden”, verklaarde schepen van Cultuur Pietro Iacopucci (CD&V). Hij legt verder uit dat er ook een extra positieve noot aan het hele concept is: “Er is misschien initiatief gelegd op private basis. Er zijn mensen die de handen in elkaar willen slaan om op verschillende plaatsen op Waregems grondgebied culturele activiteiten te organiseren. Er komt een mooi vervolg, wees daar maar van gerust.”

(BC – Foto PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier