Vrouwenkoor Psallentes treedt op in teken van Van Eyck

Het vrouwenkoor Psallentes. © gf
Redactie KW

Op vrijdag 9 oktober zal het vrouwenkoor Psallentes een concert geven in de kerk van Machelen in het kader van de vijfde editie van het Festival van Vlaanderen. Het optreden zal in het teken staan van Van Eyck en het beroemde Lam Gods.

Psallentes brengt gregoriaanse en polyfonische gezangen naar voorbeeld van de zingende engelen uit het drieluik van Van Eyck. “Door de coronamaatregelen heeft deze organisatie heel wat voeten in de aarde gehad maar we zijn blij dat we de cultuurliefhebber niet op zijn honger moeten laten zitten”, aldus hoofdorganisator Patric Jacobs van de cultuurraad.

“Voor de lustrumeditie van het Festival van Vlaanderen hadden we al in november vorig jaar beslist om iets speciaals te doen, dit soort zaken moeten we bijna een jaar op voorhand plannen. Bovendien is het dit jaar het Van Eyckjaar, dit wilden we er ook in verwerken. Daarom kozen we voor het Psallentes vrouwenkoor dat muziek combineert met Van Eyck.”

Specifieke mondstand

“De dirigent van het koor, Hendrik Vanden Abeele, volgt een opleiding musicologie aan de KU Leuven en maakt een doctoraat rond gregoriaanse gezangen, zoals die vermoedelijk gezongen worden door de engelen afgebeeld op het Lam Gods. Op het drieluik staan links en rechts respectievelijk zingende en musicerende engelen.”

“Aan de standen van de monden van de engelen kon Vanden Abeele afleiden dat Van Eyck, beroemd om zijn extreem gedetailleerde schilderkunst, hen afbeeldde terwijl ze gregoriaans of polyfonisch zongen. Hiervoor is immers een specifieke mondstand nodig. Daarom brengt Psallentes dit soort gezangen terwijl er op de achtergrond een gedetailleerde projectie op een ledscherm zal zijn van het Lam Gods.”

Twee keer

“Dit alles georganiseerd krijgen, heeft wel wat voeten in de aarde gehad. De coronamaatregelen zorgden voor onvoorstelbare problemen. Er werd veel vergaderd over het wel of niet laten doorgaan en we zijn een aantal keer van gedacht veranderd maar uiteindelijk hebben we toch de datum van 9 oktober vastgelegd”, gaat Patric Jacobs verder.

“Het concert zal die avond twee keer opgevoerd worden, een keer om 19.30 uur en een tweede keer om 21 uur, om meer mensen te kunnen ontvangen en toch aan de afstandsregels te voldoen. Het optreden zal immers plaatsvinden in de kerk van Machelen en als we de afstand tussen bubbels respecteren, mogen we slechts 80 tot 100 mensen binnenlaten.”

Kerk van Machelen

“De keuze voor de kerk van Machelen is geen toeval. Het gebouw is een beschermde, laat-barokke kerk. Ook het laat-barokke interieur is grotendeels intact gebleven. Mede daardoor is de akoestiek er bovendien fantastisch, dat vertelden ook artiesten die er vorige jaren optraden. Door de houten lambrisering heb je er niet de klassieke galm van een kerk maar kan het vrouwenkoor er perfect tot zijn recht komen.”

(JF)

Kaarten voor het concert van vrouwenkoor Psallentes op vrijdag 9 oktober kosten 15 euro en zijn te verkrijgen bij patric.jacobs@telenet.be of rechtstreeks via https://app.arkadiia.be/public/reserveren_33.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier